5 / 5 Boeken Philip Dröges reisjournalistiek over de Neder-Amerikaanse taal is verbazingwekkend interessant
4 / 5 Boeken Feminisme gaat ook over mannenemancipatie, aldus Viriginie Despentes in 'King Kong-theorie'
4 / 5 Boeken In 'Einde Verhaal' vertelt Lo van Driel de geschiedenis van Duitsland in 36 aanslagen en zelfmoorden
4 / 5 Boeken Dankzij 'Onderling' van Miek Zwamborn zal je zelf onderdeel van het Schotse eiland Mull willen worden
5 / 5 Boeken In 'Echo van de tijd' onderzoekt Jeremy Eichler welke herinneringen muziek kan overbrengen
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Moraal' toont Hanno Sauer dat ons moraal geen luxe is, maar een noodzaak om te overleven NON-FICTIE Onze cultuuroorlogen doen ons vergeten dat we gehoorzamen aan universele, evolutionair te begrijpen waarden, aldus filosoof Hanno Sauer. Tijd dus om de polariserende politiek met andere ogen te bekijken.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Vita Contemplativa, over Inactiviteit’ van Byung-Chul Han is een iets te romantische ode aan het trage leven NON-FICTIE Byung-Chul Han houdt een romantisch pleidooi voor inactiviteit en verveling. Stop met handelen, zegt hij, en luister naar de natuur.
Boeken 4 / 5 Boeken Van regenten en koterijen: in 'Ligt het aan ons?' schetst Dirk Achten de verschillen tussen België en Nederland Nederland denkt op lange termijn en België op korte, aldus Dirk Achten in zijn scherpe analyse van het bestuur van beide landen, en dat is al eeuwenlang zo.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Een kleine filosofie van de humor' gaat Yves Bossart op zoek naar de bestaansreden van een goede grap NON-FICTIE Humor brengt mensen samen maar drijft hen soms ook uit elkaar. Yves Bossart gaat op zoek naar de filosofische wortels van de gulle lach.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘De man met de panamahoed’ duikt in het leven van Harry graaf Kessler, de grootste kosmopoliet ooit NON-FICTIE Kun je in het leven van een ander dat van jezelf beter leren kennen? Rudi Meulemans probeert het alvast in De man met de panamahoed.
Boeken 4 / 5 Boeken Volgens 'Apocalypsofie' van filosofe Lisa Doeland kan alleen een apocalyps ons redden Non-fictie Recyclage? Groene groei? Vergeet alle bekende doekjes voor het ecologische bloeden, aldus filosofe Lisa Doeland.
Boeken 4 / 5 Boeken 'De amazone van de Franse Revolutie': Théroigne de Méricourt, niet zoals te zien in Assassin’s Creed De Franse Revolutie was een mannenzaak, ervoer de Waalse Théroigne de Méricourt aan den lijve.
Boeken 3 / 5 Boeken 'Hoe is het mogelijk', vraagt Paul Auster zich in 'Bloedbadnatie' af over het Amerikaanse wapenprobleem NON-FICTIE Paul Auster buigt zich over de Amerikaanse liefde voor vuurwapens, maar een oplossing heeft ook hij niet.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Heimweeën' pleit Johan De Vriendt voor een visie op natuurrestauratie waarbij mens en erfgoed elkaar ontmoeten Non-fictie We moeten niet alleen de natuur herstellen, schrijft Johan De Vriendt, vertrekkende vanuit zijn ervaringen in polderdorp Doel, maar ook onze relatie met die natuur.
Boeken 3 / 5 Boeken De boodschap van Paul Verhaeghes 'Onbehagen' steekt in een nieuw jasje, maar voelt iets te vertrouwd aan Non-fictie Freuds inzichten over onbehagen en cultuur leiden Paul Verhaeghe naar een niet geheel onbekende kritiek op onze neoliberale maatschappij.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Een geschiedenis van de wereld in acht plagen’: bacteriën, machtiger dan Mao Non-fictie Niet de mens, maar bacteriën en virussen maken de geschiedenis, aldus Jonathan Kennedy.
Boeken 3 / 5 Boeken Bier en Blauwvoet: Erik Verdonck werpt een blik op de indrukwekkende stamboom van de Rodenbachs Non-fictie Schrijvers Albrecht en Georges Rodenbach zijn geen onbekenden, maar ook de rest van de familie was van geen kleintje vervaard, toont Erik Verdonck.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Economie om van te smullen’ combineert Ha-Joon Chang zijn twee grote passies: koken en economie Non-fictie Economie en eten, het lijkt moeilijke combinatie. Niet zo voor Ha-Joon Chang, die aan de hand van aardbeien, ansjovis en garnalen de weg naar een betere wereld toont.
Boeken 3 / 5 Boeken In ‘Art nouveau, kunst met de K van Kongo’ ontrafelt Lucas Catherine de link tussen art nouveau en kolonialisme NON-FICTIE Lucas Catherine ontrafelt de link tussen art nouveau en het Belgische kolonialisme.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘De weg naar San Sebastian’ schetst het verhaal van Andrée De Jong, een kleine held van het groot verzet NON-FICTIE Andrée De Jongh smokkelde tijdens WO II honderden Britse militairen van Frankrijk naar Spanje. Een klein boekje betoont haar verdiende eer.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Een jager in het woud’: boeiend onderzoek naar de clichés waarmee Duitsland en Frankrijk elkaar afschilderen Non-fictie Frankrijk en Duitsland trekken al een paar eeuwen de Europese kar, maar lopen ze ook hoog op met elkaars ideeën? Cultuurfilosoof Maarten Doorman ging op ontdekking.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘De Zoutwegen’ beschrijft visserszoon John Goodlad hoe er de voorbije eeuw een noordelijke cultuur verloren ging Non-fictie Tijdens haar bloeiperiode voorzag de Shetlandse visserij half Europa van gedroogde of gezouten vis, toont John Goodlad, tot WO I er een einde aan maakte.
Boeken 4 / 5 Boeken Simone Weil pleit in ‘Politiek Zonder Partijen’ voor het afschaffen van partijen, maar een alternatief geeft ze niet NON-FICTIE Politieke partijen zijn van nature autoritair en kunnen maar beter afgeschaft worden, zei Simone Weil. Alicja Gescinska schiet hen ter hulp.
Boeken Boeken U bent toch ook een tusseninmens, net als componiste en schrijfster Sarah Neutkens? Als componiste is ze vies van modes – ‘Ik krijg er jeuk van’ –, als model staat ze al eens op de catwalk en als schrijfster laat Sarah Neutkens haar geest dwalen over onze behoefte aan mode.
Boeken Boeken In ‘Het andere en het eigene’ pleit filosoof Matthijs Schouten voor herwaardering van de natuur De mensheid hoeft niet neer te kijken op de natuur, zegt de Nederlandse ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. Hij ziet een uitweg in de poëzie.
Boeken Boeken 3x Curie: ex-diplomate Claudine Monteil schreef een boek over Marie Curie en haar dochters De voormalige Franse diplomate Claudine Monteil schreef een boek over het engagement van Marie Curie en haar dochters, maar slaagde er niet in objectief te blijven.
Boeken Boeken Vanuit christelijke achtergrond denkt Alain Verheij in ‘Geld en goed’ na over de rol van geld in onze hedendaagse wereld De Nederlandse theoloog Alain Verheij trekt samen met Mozes en Jezus ten strijde tegen armoede en ongelijkheid.
Boeken Boeken ‘De Dwarsdenker’: biografie van een slimme investeerder én van een gevaar voor de democratie Peter Thiel, de techinvesteerder achter PayPal, LinkedIn en Airbnb, en goed voor een waarde van 7 miljard dollar, doet het allemaal om van de wereld een libertair nest te maken, beweert zijn biograaf.
Boeken Boeken In ‘Dansen op een ziedende vulkaan’ klinkt Dominique Willaert iets te veel als een spook uit het verleden Dominique Willaert zoekt een antwoord op de verdeeldheid in onze wereld, maar vindt dat jammer genoeg in een ondemocratisch verleden.
Boeken Boeken Het meest onthutsende dat Laurent De Sutter in ‘Narcokapitalisme' schrijft gaat over de pil Economische efficiëntie en psychopolitiek gaan al eeuwenlang hand in hand, aldus Laurent de Sutter, die de maatschappelijke gevolgen van de verdoving van de menselijke excitatie blootlegt.
Boeken Boeken In ‘Vrijheid is meer dan blijheid’ onderzoekt Mark Van De Voorde wat die vrijheid fundamenteel inhoudt In de vrijwilliger vindt de mens zijn hoogste vrijheid, aldus Mark Van de Voorde, omdat die verbondenheid koppelt aan naastenliefde en toont dat een samenleving louter gebaseerd op eigenbelang alleen maar tot onvrijheid leidt.
Boeken Boeken In Tom Lanoyes 'De Draaischijf' is het apolitieke leven ten dienste van de kunst louter zelfbedrog Staat de kunstenaar boven de misdaden van het regime waarvoor hij werkt? Dat vraagt Tom Lanoye zich af in zijn nieuwe roman, die zich tijdens WO II afspeelt.
Boeken Boeken Koen Peeters zoekt in 'De minzamen' opnieuw naar de waarzeggers en genezers van deze wereld Sereen, maar soms ook met enige ironie, gaat Koen Peeters in De minzamen op zoek naar datgene wat aan onze rede ontsnapt - en ontdekt hij de waarde van de vriendschap.
Boeken Boeken Femke Vindevogel gaat pikzwarte humor niet uit de weg in 'Baksteen' In Baksteen laat Femke Vindevogel een jonge vrouw op zoek gaan naar het verleden van haar vader, en zo ook een beetje van zichzelf.
Boeken Boeken In 'Kruispunt' is Jonathan Franzen (eindelijk) weer Amerika's fijnste chroniqueur van het gezinsleven Amerika's chroniqueur van het dagelijks leven doet het weer. Na een paar mindere romans sluit Jonathan Franzen in Kruispunt aan bij het elan van zijn grandioze De correcties.
Boeken Boeken Fleur Jaeggy beschrijft de schoonheid van wrok en liefdeloosheid in 'De gelukkiger jaren van tucht' Niets zo vluchtig en illusoir als geluk, toont Fleur Jaeggy. Wanneer je denkt dat het eindelijk zal komen, blijkt het al lang voorbij te zijn.
Boeken Boeken Ook in de nieuwste roman van Arnon Grunberg is de mens een hulpeloos wezen In De dood in Taormina van Arnon Grunberg speelt een vrouw met een immense leegte in haar binnenste de hoofdrol. Ze lokt er zoekende mannen mee, maar zal ze ook in staat zijn er het leed van de wereld mee te lenigen?
Boeken Boeken A.F.Th. van der Heijden schrijft alweer grandioos in het gewaagde 'Stemvorken' In zijn nieuwe roman brengt A.F.Th. van der Heijden zijn twee grote romancycli voor het eerst bij elkaar. Een gewaagd experiment, zo blijkt, al dartelt de bijna-zeventiger nog steeds door de taal als een veulen door de wei.
Boeken Boeken 'De drie levens van Jozef Klein' van Duitse schrijfster Ulla Lenze mist literaire durf Tijdens een oorlog moet je keuzes maken, toont de Duitse Ulla Lenze in De drie levens van Josef Klein. En als jij niet kiest, kiezen anderen wel voor jou.
Boeken Boeken Zat Lize Spit net als haar personages gevangen in het verleden toen ze 'Ik ben er niet' schreef? Bijna vijf jaar dienden we te wachten op Lize Spits opvolger van Het smelt. Was die tweede roman het wachten waard?
Boeken Boeken Tsjechisch wonderkind Marek Sindelka toont dat klimaatromans geen tearjerkers hoeven te zijn In Klimaatverdriet bewijst de Tsjech Marek Sindelka nog maar eens dat hij met recht en reden een wonderkind wordt genoemd.
Boeken Boeken Javier Cercas duikt in de Spaanse burgeroorlog in 'De koning van het schimmenrijk' Javier Cercas peutert in de oude wonde van de Spaanse burgeroorlog. Minutieus ontmantelt hij de mythe van de dappere soldaat.
Boeken Boeken Antonio Moresco toont de schoonheid van het nihilisme in de roman 'Het lichtje in de verte' Nihilisme kan ook mooi zijn, zo toont Antonio Moresco in een roman over de verlokkingen van een klein lichtje in de verte.
Boeken Boeken 'Alle mensen die ik ken' van Lisa Huissoon: een icoon van toegankelijke experimentele literatuur In haar grandioze debuut Alle mensen die ik ken voert Lisa Huissoon 2131 mensen op die ze ontmoet heeft en die samen een caleidoscopisch portret van de auteur schetsen.
Boeken Boeken In 'Het Wolkenpaviljoen' onderzoekt Jannie Regnerus waar onze nestdrang vandaan komt Met 'Het Wolkenpaviljoen' schreef Jannie Regnerus geen boek maar een traditioneel Japans rotstuintje, zo lijkt het.
Boeken Boeken Stadsdichter Maud Vanhauwaert gebruikt Antwerpen als medium in 'Het stad in mij' Stadsdichter Maud Vanhauwaert giet Antwerpen in een bundel. Nog maar zelden zagen we een dichteres zo inventief en creatief omspringen met de conventies van taal en maatschappij.
Boeken Boeken 'Tussenruimte' van Vanessa Oostijen is een ode aan het onbeheersbare leven In 'Tussenruimte' van Vanessa Oostijen tuimelt een papierkunstenares in een wereld van vervreemding.
Boeken Boeken 'Als je de stilte ziet' van Thomas Verbogt: over de tragiek van het onbetrouwbare geheugen Met Als je de stilte ziet heeft Thomas Verbogt een boek geschreven over een man wiens hele leven getekend wordt door een voorval uit zijn jeugd en die uiteindelijk inziet dat hij fout was.
Boeken Boeken Van de nieuwe Paolo Cognetti hadden we beter verwacht In zijn nieuwe boek reist Paolo Cognetti naar de Himalaya, waar hij merkt hoe de traditionele Tibetaanse cultuur bedreigd wordt door consumptie en vervuiling.
Boeken Boeken Hoe stadjes kunnen uitsterven, leest u in het 'Het verdwijnen' Een beschaving die alleen nog haar eigen versie van het verleden heeft om op te teren, is gedoemd te verdwijnen, toont Shaun Prescott in zijn opzienbarende debuutroman Het verdwijnen.