Drie vragen aan Mohamed Ouaamari: ‘Een moskee die tegen de komst van een asielcentrum is’

© National

Hoe kun je een kind van migranten verleiden om actief te worden in een extreemrechtse groepering, vraagt Mohamed Ouaamari zich in zijn nieuwe roman af.

In het bitterzoete en tragikomische Gesloten wegens omstandigheden heeft vrachtwagenchauffeur Hakim het moeilijk met de onafhankelijke koers van zijn ondernemende vrouw Nadia. Wanneer zijn sperma ook nog eens te passief blijkt om tot een kind te leiden, gaat er psychologisch en ideologisch het een en ander schuiven en laat hij zich inpalmen door een extreemrechtse groepering die wil dat de Franse regering optreedt tegen de vluchtelingen uit de jungle van Calais. Zij houden immers constant vrachtwagens tegen en proberen in opleggers te klimmen. Dat Hakim zelf een kind van migranten is, speelt geen rol.

De Marokkaanse gemeenschap is altijd conservatief geweest, maar stemt op progressieve partijen. Ergens zou ik blij zijn als dat veranderde.

Racisme komt voor bij alle bevolkingsgroepen, ook bij migranten?

Mohamed Ouaamari: Na de heisa omtrent Conner Rousseau en zijn Roma-uitspraken postte ik voor de grap dat ik voortaan op Vlaams Belang zou stemmen om Vooruit uit de regering te houden. Iemand met een migratieachtergrond reageerde daarop dat als Vlaams Belang niet zo tegen moslims was hij al lang voor die partij zou stemmen. Zij zijn immers tegen de lage-emissiezone, de genderideologie en immigratie, want vol is vol, voegde hij eraan toe. Ik heb ook weet van een moskee die tegen de komst van een asielcentrum is omdat vrouwen dan niet langer veilig over straat zouden kunnen.

Daar ligt een markt voor Vlaams Belang?

Ouaamari: Het zou me niet verbazen als Tom Van Grieken zich in de toekomst gematigder opstelt tegenover moslims om die stem te kunnen capteren. Het viel me op dat tijdens de Evras-discussie in Wallonië en Brussel Dries Van Langenhove ideologisch met een aantal gesluierde vrouwen schouder aan schouder stond om te protesteren tegen de pedofilie die kinderen op school aangeleerd krijgen. En toen Van Grieken om een reactie gevraagd werd op de brandstichting in scholen in Charleroi, veroordeelde hij het geweld wel, maar niet de betogende moslims.

Het is niet omdat je een migrant bent dat je ook links stemt?

Ouaamari: De Marokkaanse gemeenschap is altijd conservatief geweest, maar stemt op progressieve partijen. Ergens zou ik blij zijn als dat veranderde en mensen hun eigen gevoel zouden volgen. Het is toch normaal dat als je conservatief bent je ook conservatief stemt? Het is dan alleen jammer dat die stem naar een minderheden hatende partij gaat. Stel dat er een echt conservatieve partij in Vlaanderen was, dus niet N-VA, want die is op ethische thema’s progressief. Die zou wel eens veel stemmen kunnen halen.

Gesloten wegens omstandigheden ****

Mohamed Ouaamari, Prometheus, 224 blz., € 21.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content