5 / 5 Boeken Philip Dröges reisjournalistiek over de Neder-Amerikaanse taal is verbazingwekkend interessant
Boeken Maud Vanhauwaert: ‘Ik heb het gevoel dat ik opnieuw mag debuteren. En dat is een heerlijk gevoel’
4 / 5 Boeken Feminisme gaat ook over mannenemancipatie, aldus Viriginie Despentes in 'King Kong-theorie'
Boeken 2 / 5 Boeken De briefroman 'Tussen Werelden' voelt als een opeenplakking van veredelde opiniestukken FICTIE De briefroman van Juli Zeh en Simon Urban weifelt tussen essay en proza. Met als resultaat een halfslachtig brouwsel.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Einde Verhaal' vertelt Lo van Driel de geschiedenis van Duitsland in 36 aanslagen en zelfmoorden NON-FICTIE De Duitse geschiedenis is een aaneenschakeling van moorden en zelfmoorden, toont Lo van Driel, op persoonlijk vlak, maar ook collectief. Hoe zou u een oorlog anders noemen?
Boeken 5 / 5 Boeken Sheila Armstrongs debuutroman 'Er schuilt een vreemde in ons' ontvouwt zich tot een virtuoos vlechtwerk van mensenlevens FICTIE Sheila Armstrong vangt de lezer in haar literaire netten. Zelden was verdrinken in taal zo’n weldaad.
Boeken Boeken Daniel Clowes over zijn autobiografische strip 'Monica': ‘Dus jij dacht dat ik een normale jeugd heb gehad?’ Het is altijd lang wachten, het is altijd weer zijn nieuwe beste boek waarmee Daniel Clowes, een van de grootste levende namen in de Amerikaanse strip, op de proppen komt. Maar dat Monica autobiografisch was?
Boeken 4 / 5 Boeken Dankzij 'Onderling' van Miek Zwamborn zal je zelf onderdeel van het Schotse eiland Mull willen worden non-fictie De Nederlandse Miek Zwamborn wil haast een deel worden van haar Schotse eiland, een landschap dat onophoudelijk zijn tragisch verleden verraadt.
Boeken 3 / 5 Boeken Maud Ventura's debuutroman 'Mijn Man' is een vermakelijk schotschrift over het leven in suburbia Fictie Maud Ventura tackelt in haar debuutroman het Disneyideaal van het droomhuwelijk. Mijn man is een sappige satire over het leven in suburbia.
Boeken 5 / 5 Boeken In 'Echo van de tijd' onderzoekt Jeremy Eichler welke herinneringen muziek kan overbrengen Non-fictie Getuigen van WO II zijn er bijna niet meer, aldus muziekcriticus Jeremy Eichler, maar kan de toenmalige muziek ons vandaag nog iets over de Holocaust vertellen?
Boeken 4 / 5 Boeken Meer Kafka dan King: Samanta Schweblin toont zich een meester van de moderne horror met 'Mond vol vogels' Fictie Horrormeesteres Samanta Schweblin speelt galgje met de lezer. Maar aan de rand van het schavot weerklinkt af en toe een schaterlach.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Moraal' toont Hanno Sauer dat ons moraal geen luxe is, maar een noodzaak om te overleven NON-FICTIE Onze cultuuroorlogen doen ons vergeten dat we gehoorzamen aan universele, evolutionair te begrijpen waarden, aldus filosoof Hanno Sauer. Tijd dus om de polariserende politiek met andere ogen te bekijken.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Overgave' stelt Martin MacInnes urgente vragen waardoor zijn roman tot de betere sciencefiction behoort FICTIE Een vrouw doorkruist oceanen en sterrennevels, op zoek naar een thuis.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Vita Contemplativa, over Inactiviteit’ van Byung-Chul Han is een iets te romantische ode aan het trage leven NON-FICTIE Byung-Chul Han houdt een romantisch pleidooi voor inactiviteit en verveling. Stop met handelen, zegt hij, en luister naar de natuur.
Boeken 4 / 5 Boeken De essaybundel van Sergio del Molino, afwisselend grappig en doodernstig, kruipt onder de huid Wat als je huid je grootste vijand is? Sergio del Molino krabt zich een weg door de geschiedenis, op zoek naar monsterlijke lotgenoten.
Boeken 4 / 5 Boeken Van regenten en koterijen: in 'Ligt het aan ons?' schetst Dirk Achten de verschillen tussen België en Nederland Nederland denkt op lange termijn en België op korte, aldus Dirk Achten in zijn scherpe analyse van het bestuur van beide landen, en dat is al eeuwenlang zo.
Boeken Boeken De balans: dit zijn de beste 10 strips van 2023 tot nu toe Nu het jaar er alweer voor de helft op zit, blikt Knack Focus terug op het beste van wat de afgelopen maanden te bieden hadden. Vandaag: strips.
Boeken Boeken De balans: dit zijn de beste 10 non-fictieboeken van 2023 tot nu toe Nu het jaar er alweer voor de helft op zit, blikt Knack Focus terug op het beste van wat de afgelopen maanden te bieden hadden. Vandaag: non-fictieboeken.
Boeken Boeken De balans: dit zijn de beste 10 fictieboeken van 2023 tot nu toe Nu het jaar er alweer voor de helft op zit, blikt Knack Focus terug op het beste van wat de afgelopen maanden te bieden hadden. Vandaag: romans.
Boeken 4 / 5 Boeken Met een klinische blik kijkt Vincenzo Latronico in 'De Perfecties' naar onze dwaaltocht door de onlinebeeldenstorm FICTIE De perfecties is de ideale roman om mee te pronken op Instagram.
Boeken Boeken Schrijver Milan Kundera overleden De Tsjechische schrijver Milan Kundera is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden in Frankrijk, het land waar hij sinds 1975 woonde. Dat melden Tsjechische media. Kundera is vooral bekend van het verfilmde "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan", uit 1984.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Een kleine filosofie van de humor' gaat Yves Bossart op zoek naar de bestaansreden van een goede grap NON-FICTIE Humor brengt mensen samen maar drijft hen soms ook uit elkaar. Yves Bossart gaat op zoek naar de filosofische wortels van de gulle lach.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Citizen: Amerikaanse Lyriek' onderzoekt Claudia Rankine wat het betekent om zwart te zijn in een witte wereld NON-FICTIE De Afro-Amerikaanse klassieker Citizen kerft het woord schaamte in je ziel. Een broodnodig boek.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘De man met de panamahoed’ duikt in het leven van Harry graaf Kessler, de grootste kosmopoliet ooit NON-FICTIE Kun je in het leven van een ander dat van jezelf beter leren kennen? Rudi Meulemans probeert het alvast in De man met de panamahoed.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Alledaags Utopia’ van etnologe Kristen Ghodsee is een boek voor iedereen die droomt van een betere toekomst NON-FICTIE Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Kristen Ghodsee toont u de weg naar Utopia.
Boeken 4 / 5 Boeken Volgens 'Apocalypsofie' van filosofe Lisa Doeland kan alleen een apocalyps ons redden Non-fictie Recyclage? Groene groei? Vergeet alle bekende doekjes voor het ecologische bloeden, aldus filosofe Lisa Doeland.
Boeken Boeken Pulitzer-winnaar Cormac McCarthy (89) overleden De Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy is dinsdag overleden in Santa Fe, in de Amerikaanse staat New Mexico. Dat meldt zijn uitgever. Hij werd 89. McCarthy is vooral bekend van verfilmde boeken. Voor 'The road' (2006) kreeg hij de prestigieuze Pulitzerprijs. De film van zijn boek 'No country for old men' (2005) won in 2008 vier …
Boeken 4 / 5 Boeken 'De amazone van de Franse Revolutie': Théroigne de Méricourt, niet zoals te zien in Assassin’s Creed De Franse Revolutie was een mannenzaak, ervoer de Waalse Théroigne de Méricourt aan den lijve.
Boeken 4 / 5 Boeken 'De gast' van Emma Cline leest soms als het literaire equivalent van Succession FICTIE Wat als je sugardaddy je dumpt? Emma Cline toont de zelfkant van een schijnwereld waarin alles te koop is.
Boeken 3 / 5 Boeken 'Hoe is het mogelijk', vraagt Paul Auster zich in 'Bloedbadnatie' af over het Amerikaanse wapenprobleem NON-FICTIE Paul Auster buigt zich over de Amerikaanse liefde voor vuurwapens, maar een oplossing heeft ook hij niet.
Boeken 1 / 5 Boeken Rebecca Makkai ontgoochelt met de doorsneethriller 'Ik heb een paar vragen voor je' FICTIE Rebecca Makkai verkwist haar talent aan een thriller die nooit spannend wordt.
Boeken 4 / 5 Boeken In 'Heimweeën' pleit Johan De Vriendt voor een visie op natuurrestauratie waarbij mens en erfgoed elkaar ontmoeten Non-fictie We moeten niet alleen de natuur herstellen, schrijft Johan De Vriendt, vertrekkende vanuit zijn ervaringen in polderdorp Doel, maar ook onze relatie met die natuur.
Boeken 5 / 5 Boeken Victor Jestins debuut 'Hitte' bewijst dat hij wel eens een literair wonderkind zou kunnen worden Fictie Zon, zee, klungelseks, en een galg. Debutant Victor Jestin puurt horror uit een hete strandvakantie.
Boeken Boeken Schrijverskoppel Nicci French: ‘Wij zijn één brein, met twee grote monden’ Niet alleen ligt sinds kort de 28e thriller van schrijversechtpaar Nicci French in de winkel, in de bioscoop kunt u ook naar de Vlaamse verfilming van hun allereerste boek, Het geheugenspel. ‘Jan Verheyen heeft de obstakels met brille omzeild.’
Boeken Boeken Dalilla Hermans in jury Libris Literatuur Prijs 2024 Auteur en columniste Dalilla Hermans maakt deel uit van de vakjury van de Libris Literatuur Prijs 2024. Samen met vier andere juryleden zal ze de ingezonden romans van 2023 lezen en beoordelen en uit het aanbod een longlist, shortlist en winnaar kiezen.
Boeken Boeken Schrijver Tom Lanoye is nu officieel 'ridder' of 'Chevalier des Arts et des Lettres' Tijdens een kleine ceremonie op de Franse ambassade in hartje Brussel heeft schrijver Tom Lanoye de onderscheiding van 'Chevalier des Arts et des Lettres' gekregen, of ridder in de orde van de kunsten in de letteren. Lanoye ziet een grote kruisbestuiving tussen de Franse en Vlaamse cultuur. Hij ziet zichzelf als onderdeel van de 'vague flamande', die vanuit het toneel en later de literatuur de hele francofonie heeft bereikt.
Boeken 3 / 5 Boeken De boodschap van Paul Verhaeghes 'Onbehagen' steekt in een nieuw jasje, maar voelt iets te vertrouwd aan Non-fictie Freuds inzichten over onbehagen en cultuur leiden Paul Verhaeghe naar een niet geheel onbekende kritiek op onze neoliberale maatschappij.
Boeken 4 / 5 Boeken Haruki Murakami is al fan van Mieko Kawakami, dankzij haar debuutroman 'Hemel' bent u dat binnenkort misschien ook Fictie In Hemel proberen twee Japanse tieners te ontsnappen aan de hel op aarde.
Boeken Boeken Auteur Akira Mizubayashi: Voor het Westen lijkt Japan een toonbeeld van democratie, maar niets is minder waar' Hier nog even onbekend, in Frankrijk een bestseller: Versplinterde ziel, van een Japanner die het Frans omarmd en zijn moedertaal na Fukushima afgezworen heeft.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Een geschiedenis van de wereld in acht plagen’: bacteriën, machtiger dan Mao Non-fictie Niet de mens, maar bacteriën en virussen maken de geschiedenis, aldus Jonathan Kennedy.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Over de berekening van ruimte I’ van Solvej Balle: een literaire ‘Groundhog Day’ zonder marmotten fictie Solvej Balle valt in herhaling. En dat is een goede zaak.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘De details’ van Ia Genberg is een subtiele ode aan de mensen die uit ons leven glijden FICTIE De Zweedse Ia Genberg brengt een ode aan verloren vrienden. Haar portretten lezen als spiegels.
Boeken 3 / 5 Boeken Bier en Blauwvoet: Erik Verdonck werpt een blik op de indrukwekkende stamboom van de Rodenbachs Non-fictie Schrijvers Albrecht en Georges Rodenbach zijn geen onbekenden, maar ook de rest van de familie was van geen kleintje vervaard, toont Erik Verdonck.
Boeken 5 / 5 Boeken Met de boeiende essaybundel ‘Filmspeculatie’ bewijst Quentin Tarantino dat zijn filmpensioen misschien net op tijd komt Non-fictie Quentin Tarantino doet je met verse ogen naar filmklassiekers kijken.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Economie om van te smullen’ combineert Ha-Joon Chang zijn twee grote passies: koken en economie Non-fictie Economie en eten, het lijkt moeilijke combinatie. Niet zo voor Ha-Joon Chang, die aan de hand van aardbeien, ansjovis en garnalen de weg naar een betere wereld toont.
Boeken Boeken Auteur Stella Bergsma: ‘Schrijven is kleien met stront en goud’ Als er iets in Stella Bergsma’s nieuwe dichtbundel Meesterwerk voor de prullenbak u niet bevalt, er zitten handige afscheurrandjes aan.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Een kleine wereldgeschiedenis in vijftig leugens’ pleit historica Natasha Tidd voor meer kritische zin Non-fictie Fake news is van alle tijden. Historicus Natasha Tidd toont hoe leugens vaak dodelijke gevolgen hebben.
Boeken 3 / 5 Boeken In ‘Art nouveau, kunst met de K van Kongo’ ontrafelt Lucas Catherine de link tussen art nouveau en kolonialisme NON-FICTIE Lucas Catherine ontrafelt de link tussen art nouveau en het Belgische kolonialisme.