4 / 5 Boeken ‘De tedere verteller’ van Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk is vooral een oproep tot meerstemmigheid
4 / 5 Boeken De Welshe taalkunstenaar Cynan Jones heeft geen verrassend plot nodig in ‘Alles wat ik vond op het strand’
4 / 5 Boeken Met ‘Scherven’ schreef Bret Easton Ellis geen vrolijk nieuwjaarskaartje, wel alweer een fraaie roman
5 / 5 Boeken Met ‘Stella Maris’ maakt Cormac McCarthy zijn status als Amerikaanse titaan helemaal waar
Boeken 4 / 5 Boeken Het siert Bryan Washington dat er in de Texaanse hellhole uit zijn verhalenbundel ‘Lot’ ook wordt gelachen Bryan Washington gidst ons door de achterbuurten van Houston. Op elke straathoek valt wel een lach – en een traan – te sprokkelen.
Boeken 4 / 5 Boeken Vol verwondering galoppeer je mee in de geest van Jesse Ball tijdens zijn associatieve ‘Zelfportret’ Jesse Ball legt zijn ziel onder de microscoop en brengt zo de hele mensheid in beeld.
Boeken Boeken De autobiografie van Matthew ‘Chandler Bing’ Perry: the one with the addiction problem 55 Vicodins per dag, een geëxplodeerde dikke darm en een chauffeur van de ontwenningskliniek die in de coulissen van de studio staat te wachten: de memoires van Matthew Perry, Chandler Bing uit Friends, lezen meer als Bojack Horseman dan als Californication.
Boeken 3 / 5 Boeken Soms schemert er een sadistisch kantje door in David Sedaris’ droefkomische verhalenbundel ‘Happy-go-lucky’ David Sedaris dwaalt door dit tranendal en oogst gelach in onvermoede hoekjes.
Boeken Boeken Warsan Shire, de dichteres op Beyoncés ‘Lemonade’, over haar eerste poëziebundel ‘Zegen de dochter’ Warsan Shire schreef de verzen tussen de songs op Beyoncés visuele album Lemonade. Haar eerste echte dichtbundel Zegen de dochter is net uit in het Nederlands. De jonge schrijfster Munganyende Hélène Christelle ging voor Knack Focus met haar praten, over sad brown girl poetry, glitter en de mond van de haai.
Boeken 4 / 5 Boeken Hoewel Christian Osters ‘Odile’ amper over een plot beschikt, blijf je hongeren naar elk volgend hoofdstuk De liefde is vluchtig, maar in de vrolijke romans van Christian Oster schuilt achter elk romantisch drama wel een monkellach.
Boeken Boeken Anjet Daanje wint Boekenbon Literatuurprijs Dat maakte Guy Verhofstadt, juryvoorzitter van de jaarlijkse literatuurprijs, donderdagavond bekend vanuit de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Daanje ontvangt een geldprijs van 50.000 euro. De shortlist bestond uit een Vlaamse en vier Nederlandse auteurs. Naast Daanje maakten ook de Leuvense Carmien Michels ('Vaders die rouwen'), Auke Hulst ('De Mitsukoshi Troostbaby Company'), Donald Niedekker …
Boeken 4 / 5 Boeken Bono is een werkwoord, zoals blijkt uit zijn essaybundel ‘Surrender – 40 songs, één verhaal’ De zeshonderd bladzijden tellende autobiografie van Bono heet Surrender. Omdat hij die overgave steeds van zichzelf eist, en nu beleefd van u vraagt.
Boeken Boeken Wie is ‘de vrouwelijke Elvis’ op de cover van Bob Dylans nieuwe boek? Wie is ‘de vrouwelijke Elvis’ op de cover van Bob Dylans nieuwe boek?
Boeken 3 / 5 Boeken A.M. Homes’ satirische roman ‘De openbaring’ bevat veel losse flodders en dito eindjes In haar nieuwe roman De openbaring voorspelt A.M. Homes het verleden. Dat levert veel gebabbel en weinig apocalyps op.
Boeken 4 / 5 Boeken Werner Herzogs memoires ‘Ieder voor zich en God tegen allen’ barsten van de levenslust Op zijn tachtigste kijkt de roemruchte regisseur Werner Herzog naar de film van zijn leven.
Boeken Boeken Booker-prijs gaat naar satirische roman van Shehan Karunatilaka 'The Seven Moons of Maali Almeida' is een bijtende satire met de burgeroorlog in Sri Lanka als kader. Koningin-gemalin Camilla was aanwezig bij de uitreiking van de prestigieuze literaire prijs in een theater in Londen. Het was voor het eerst na de coronapandemie dat er van de prijsuitreiking weer een grootscheeps evenement was gemaakt, melden …
Boeken Boeken Cool Britannia doorprikt: de autobiografieën van Blur-gitarist Graham Coxon en Melanie ‘Sporty Spice’ Chisholm En wat we nog meer onthouden uit de autobiografieën van Blur-gitarist Graham Coxon en Melanie ‘Sporty Spice’ Chisholm. Cool Britannia doorprikt.
Boeken 2 / 5 Boeken Ondanks de goede insteek schuilt er lusteloosheid in Lisa Taddeo’s verhalenbundel ‘Ghost lover’ Lisa Taddeo stelt het geduld van de lezer op de proef in haar verhalenbundel Ghost Lover. Veel gebakken lucht, en dan op het einde, toch een kers op de ingezakte taart.
Boeken Boeken Arkprijs voor het Vrije Woord uitgereikt aan Peter Verhelst In de expositieruimte van het Herman Teirlinckhuis waren het onder meer Sigrid Bousset, bestuurster van het Herman Teirlinckhuis en Hugo De Greef, voorzitter van het Herman Teirlinckhuis, die Verhelst de prijs mochten overhandigen. Onder anderen collegakunstenaars Tom Lanoye, Wim Opbrouck en Els Dottermans woonden de ceremonie bij. Yves T'Sjoen, voorzitter van de Arkprijs maar zaterdag …
Boeken 3 / 5 Boeken ‘De elandparadox’ van Antti Tuomainen leest als een sardonische satire op het thrillergenre Een aardbei als moordwapen, een lijk in een krokodillenkano: thrillerauteur Antti Tuomainen zet u met een buik vol suiker op de draaimolen.
Boeken 1 / 5 Boeken Andrés Barba’s ‘Het leven van Guastavino en Guastavino’ hangt met leemtes en lapmiddelen aan elkaar Andrés Barba raakt gefascineerd door het levensverhaal van twee Spaanse architecten. Helaas levert dat een boek vol betonrot op.
Boeken Boeken Britse auteur Hilary Mantel (70) overleden Beide romans behoren tot de Cromwell-trilogie over Thomas Cromwell, een van de belangrijkste persoonlijkheden tijdens de Reformatie in Engeland. De boeken werden in 41 talen vertaald. Het laatste deel van de trilogie, The Mirror & the Light, verscheen in 2020 en werd ook op positieve kritieken onthaald. Mantel werd beschouwd als een van de beste …
Boeken 5 / 5 Boeken De wereld van César Aira’s ‘Het literatuurcongres' is absurd, maar volstrekt geloofwaardig Van een piratenschat naar moordende rupsen: voor taalkunstenaar César Aira is het maar een kleine stap. Voor de literatuur een reuzensprong.
Boeken 5 / 5 Boeken Met ‘Gevoelige informatie’ solliciteert Eshkol Nevo naar de titel ‘boek van het jaar’ Drie bekentenissen, drie tribunalen en een juichende lezersjury: de Israëlische schrijver Eshkol Nevo levert met verbazend gemak topklasse af.
Boeken Boeken Koen Caris wint met het boek 'Stenen eten' de Hebban Debuutprijs De shortlist voor de literaire prijs werd eerder samengesteld door een lezersjury, waarna een professionele jury bestaande uit onder meer boekverkopers en bibliothecarissen de winnaar bepaalde. Caris heeft volgens de vakjury 'een prachtig, vervreemdend en uiterst krachtig verhaal geschreven over verlies, schuldgevoelens, verliefdheid en groepsdruk'. Ook roemen ze de rauwe stijl van de auteur. 'Koen …
Boeken Boeken Judith Vanistendael wint Bronzen Adhemar De prijs, die sinds 1977 tweejaarlijks wordt uitgereikt door Stripgids, is de belangrijkste bekroning voor een Vlaamse of Brusselse stripauteur. De Bronzen Adhemar is goed voor een geldsom van 10.000 euro. Vanistendael volgt Charel Cambré op, die de prijs in 2020 ontving. Ze is ook nog maar de tweede vrouw, na Erika Raven in 1987, …
Boeken 4 / 5 Boeken Update Veertig jaar na publicatie blijft Octavia Butlers cultboek ‘Verbonden’ helaas verplicht leesvoer Kun je de donkere bladzijden uit de geschiedenis herschrijven? In Verbonden houdt Octavia E. Butler haar hoofdpersonage en haar lezers aan de pagina’s gekluisterd.
Boeken 1 / 5 Boeken John Irmongers klimaatroman ‘Het jaar van de doejong’ blijkt papierverspilling te zijn Kun je iemand berechten voor planeetmoord? John Ironmonger zet de mensheid in de beklaagdenbank.
Boeken 3 / 5 Boeken In haar essaybundel ‘Zwemmen met zeehonden’ overpeinst Victoria Whitworth onze band met water Elke dag duikt Victoria Whitworth het Schotse zeewater in. Haar aquatische logboek bevat een schat aan verzonken verhalen.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘De goede dokter’ is zowel een sterke maatschappijkritische roman als een western Er komt een dokter bij de dokter. De zinderende roman van Damon Galgut begint als een absurde grap, maar eindigt in een tragedie.
Boeken Boeken In ‘Het andere en het eigene’ pleit filosoof Matthijs Schouten voor herwaardering van de natuur De mensheid hoeft niet neer te kijken op de natuur, zegt de Nederlandse ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. Hij ziet een uitweg in de poëzie.
Boeken Boeken Franse tekenaar Jean-Jacques Sempé ('De kleine Nicolaas') op 89-jarige leeftijd overleden De Franse cartoonist en illustrator Jean-Jacques Sempé is donderdag overleden. Hij stierf enkele dagen voor zijn 90ste verjaardag, zo heeft de vrouw van Sempé meegedeeld aan het Franse nieuwsagentschap AFP. empé verwierf internationale bekendheid met de verhalen van "Le petit Nicolas", die in het Nederlandse vertaald werden als "De kleine Nicolaas". Voor die reeks werkte …
Boeken 3 / 5 Boeken In ‘Mevrouw Caliban’ zoekt schrijfster Rachel Ingalls uit hoe lekker seks met een hagedis is De Amerikaanse Rachel Ingalls zocht het uit in de vrolijke horrorfabel Mevrouw Caliban, nu heruitgegeven.
Boeken Boeken 3x Curie: ex-diplomate Claudine Monteil schreef een boek over Marie Curie en haar dochters De voormalige Franse diplomate Claudine Monteil schreef een boek over het engagement van Marie Curie en haar dochters, maar slaagde er niet in objectief te blijven.
Boeken Boeken Leerlingen die papieren boeken lezen, lezen beter en beleven er meer plezier aan Steeds meer mensen lezen hun boeken digitaal. Een e-reader heeft ook een aantal voordelen. Ze zijn lichter, ze maken teksten doorzoekbaar en ze zijn vaak goedkoper dan papieren boeken. Maar een OESO-rapport dat in juli is verschenen, toont aan dat er bij leerlingen een verband is tussen papieren boeken lezen en betere leesresultaten. Minder boeken …
Boeken 3 / 5 Boeken In ‘Waar de wind huist’ vertelt Samar Yazbek een eeuwig verhaal over dode zonen en huilende moeders Een man wordt levend begraven en brengt zijn eigen lijkrede. Het blijkt een eeuwenoud verhaal.
Boeken Boeken Vanuit christelijke achtergrond denkt Alain Verheij in ‘Geld en goed’ na over de rol van geld in onze hedendaagse wereld De Nederlandse theoloog Alain Verheij trekt samen met Mozes en Jezus ten strijde tegen armoede en ongelijkheid.
Boeken Boeken Auteur Howard Jacobson: ‘Veel van mijn vrienden zijn vroeg gestorven. Zeer egoïstisch van hen’ ‘Memoires zijn een ideaal doelwit voor je vijanden. Ík zou de kans niet laten liggen.’ Het moet zijn dat Howard Jacobson niet veel vijanden heeft, want Moederskind wordt vooralsnog met lof overladen.
Boeken 4 / 5 Boeken Howard Jacobsons memoires ‘Moederskind’ lezen als een grote ode aan het vitalisme In elk donker hoekje valt wel een lach te sprokkelen, zo blijkt uit de memoires van moederskind Howard Jacobson.
Boeken Boeken ‘De Dwarsdenker’: biografie van een slimme investeerder én van een gevaar voor de democratie Peter Thiel, de techinvesteerder achter PayPal, LinkedIn en Airbnb, en goed voor een waarde van 7 miljard dollar, doet het allemaal om van de wereld een libertair nest te maken, beweert zijn biograaf.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Als ik terugkom’ geeft Marca Balzano een stem aan de stemlozen en legt daarmee een Europese schande bloot Een moeder moet kiezen tussen honger en haar kinderen. Als ik terugkom is het relaas van een Europese schande.
Boeken Boeken In ‘Dansen op een ziedende vulkaan’ klinkt Dominique Willaert iets te veel als een spook uit het verleden Dominique Willaert zoekt een antwoord op de verdeeldheid in onze wereld, maar vindt dat jammer genoeg in een ondemocratisch verleden.
Boeken Boeken De balans: dit zijn de 10 beste boeken van 2022 tot nu toe 10. Joachim Meyerhoff - Hamster in je Hersenen Een paar bloedcellen die gezellig samenklitten. Meer is er niet nodig om het leven van de Duitse acteur en bestsellerschrijver Joachim Meyerhoff op zijn kop te zetten. Het ene moment zit hij samen met zijn dochter te zwoegen op een werkstuk over bipolariteit, het volgende zwalpt de …
Boeken 4 / 5 Boeken Elisa Shua Dusapin geeft het alledaagse een poëtische glans in haar debuut ‘Winter in Sokcho’ Twee verloren zielen dwalen door een niemandsland. Kan de liefde hen redden?
Boeken Boeken Het meest onthutsende dat Laurent De Sutter in ‘Narcokapitalisme' schrijft gaat over de pil Economische efficiëntie en psychopolitiek gaan al eeuwenlang hand in hand, aldus Laurent de Sutter, die de maatschappelijke gevolgen van de verdoving van de menselijke excitatie blootlegt.
Boeken 2 / 5 Boeken Buiten de locatie van ‘De rechtvaardige rechters’ heeft de thriller ‘Het geheim van Gent’ weinig te bieden Zoek niet verder: de Amerikaanse thrillerauteur Steve Berry onthult waar we De rechtvaardige rechters kunnen terugvinden.
Boeken Boeken In ‘Vrijheid is meer dan blijheid’ onderzoekt Mark Van De Voorde wat die vrijheid fundamenteel inhoudt In de vrijwilliger vindt de mens zijn hoogste vrijheid, aldus Mark Van de Voorde, omdat die verbondenheid koppelt aan naastenliefde en toont dat een samenleving louter gebaseerd op eigenbelang alleen maar tot onvrijheid leidt.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘De rode pijl’ van William Brewer leest vaak als een diepgravende thesis over depressie Een schrijver treint door het Italiaanse landschap, op de vlucht voor de mist in zijn hoofd. Debutant William Brewer laat ons meereizen door zijn gekneusde brein.