Jenny Erpenbeck beschrijft liefde achter het IJzeren Gordijn in ‘Kairos’

4 / 5
Photo: Fredrik Sandberg / TT / code 10080 © Belga

Jenny Erpenbeck, De Geus

Kairos

Oorspronkelijke titel: Kairos, 352 blz, 24,00 euro

4 / 5
Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

In Kairos dwalen twee koningskinderen door de DDR, op zoek naar liefde en vrijheid.

Het is een ­droeve kennis­geving die Katharina in de bus krijgt. Haar oude minnaar Hans is overleden. Ze kan niet naar de ­begrafenis komen, maar Hans laat haar niet los: zes maanden later ontvangt ­Katharina haar erfenis. Twee ­kartonnen ­dozen vol ­brieven, ansichtkaarten, boodschappen­lijstjes en paar foto’s, een archief van hun vervlogen liefde. De herinneringen vliegen Katharina ­tegemoet en in gedachten keert ze terug naar het Oost-Berlijn van 1986, waar de vonk oversloeg.

Katharina ontmoet Hans – banaler kan haast niet – op een bus. Zij is een studente van 19, hij een succesvol ­schrijver en radio­maker van 34 jaar ouder. Hans is ­getrouwd maar dat deert niet: zijn ­huwelijk met ­Ingrid staat op een laag pitje en zijn zoon Ludwig is al bijna het huis uit. ­Trouwens, we leven in de revolutionaire DDR: monogamie is een burgerlijke uitvinding om het kapitalistische patriarchaat in stand te houden – vrije liefde is een vorm van verzet tegen de bourgeoisie.


Katharina adoreert Hans. Hij neemt haar mee naar artistieke cafés waar ze eindeloos discussiëren over ­Mozart en Bertolt Brecht en de politieke ­manoeuvres van Erich Honecker. Hans is dol op Katharina, zo dol dat hij zelfs zijn andere minnaressen de wacht aanzegt. Katharina is mooi, en kneedbaar, en seksueel nieuwsgierig – ze maalt er niet om dat hij haar billen afranselt met zijn riem, of dat ze zonder slipje in hotel­lobby’s op hem moet wachten.


Omgekeerd zoekt ook zij de grens op: even gedag komen zeggen terwijl hij met zijn gezin op het strand ligt, of een affaire aanknopen met haar ­vriendin Rosa om zijn jaloerse brein te prikkelen. Helaas drijft ze het hitsige spel te ver. Wanneer ze met Vadim in bed belandt, ontploft Hans. ­Hypocriet van hem, maar hun relatie, ooit zo ­passioneel en onbezoedeld, begint te verbrokkelen.


Met hun liefde verkruimelt ook de socialistische droom van de DDR. Daarin schuilt de kracht van Kairos, de ­nieuwe roman van de Duitse grootmeester Jenny Erpenbeck. ­Terwijl ­Katharina en Hans in een onwetend verleden hun relatie proberen te ­redden, ziet de lezer hoe 1989 met rasse schreden nadert. In de ­woelige straten wordt ­gemanifesteerd, ­termen als perestrojka en glasnost komen uit de USSR aangewaaid en steeds meer DDR-­burgers ­proberen het ­IJzeren ­Gordijn te passeren. Hoe lang houdt de ­Berlijnse Muur nog stand?


Erpenbeck is zelf opgegroeid in Oost-Berlijn, en haar liefdesrelaas is doordrenkt van ostalgie. Aandoenlijk hoe blij Katharina is met een pot ­westerse Nutella, of degelijke nylonkousen. Erpenbeck vervalt niet in een lofzang – de Stasi loert altijd om de hoek – en weeft de Duitse politieke en culturele geschiedenis vernuftig door haar passieverhaal. Dat levert een schrandere roman op, die je adem regel­matig doet stokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content