Muziek Muziek 30 jaar WERF-label in AB: ‘Wij zijn de Alan Lomax van de Belgische jazz’ Met twee label nights in de AB Club op donderdag en vrijdag viert het Brugse jazzlabel WERF zijn 30e verjaardag. ‘Wij zijn de archivarissen van gouden generaties.’
Reviews 4 / 5 Reviews Daniel Norgren bezweert andermaal een volle AB met stekelige rootsmuziek Zweedse Americana? Het is minder paradoxaal dan het lijkt. Want Daniel Norgren beheerst het genre beter dan heel wat muziekmakende neefjes van Uncle Sam. Die wetenschap is inmiddels ook bij ons doorgedrongen, met een uitverkochte AB als resultaat.
Muziek Muziek Tien jaar ‘AM’ van Arctic Monkeys: Alex Turner als romanticus in een onromantische wereld Toen Arctic Monkeys in 2013 op de proppen kwamen met hun vijfde langspeler, regende het vijfsterrenrecensies. Volgens NME was AM niet alleen de beste plaat van het decennium, ze luidde voor de groep ook ‘een gouden tijdperk in’. De songs klonken zowel nieuw als vertrouwd, experimenteel als donker, en tien jaar later zijn de meeste ervan nog steeds geheide live-klassiekers.
Festivals Festivals Gent Jazz: smaakvolle Norah Jones, bruisende Mavis Staples Jazeker, Norah Jonas was een uitstekende headliner op Gent Jazz. Maar de vrouw van de dag – van de ééuw – was gospelkoningin Mavis Staples.
Film Film Proces over zedenfeiten Kevin Spacey gaat van start in Londen In Londen gaat woensdag het veelbesproken proces van start tegen de Amerikaanse acteur Kevin Spacey. De 63-jarige Hollywoodster wordt door vier mannen beschuldigd van seksuele aanranding. Het gaat in totaal om twaalf aanklachten. De feiten zouden in het Verenigd Koninkrijk plaatsgevonden hebben tussen 2001 en 2013.
Film Film ‘The Little Mermaid’ werd online gebombardeerd met slechte ratings, en die praktijk is niet zo banaal als het klinkt Almaar meer ‘controversiële films’ worden op online filmsites gebombardeerd door doelgerichte acties van ‘review bombing’. Wat zit er precies achter dat fenomeen?
Expo Expo De Beyoncé van vóór Instagram: waarom Sarah Bernhardt de eerste superster aller tijden was Sarah Bernhardt was ’s werelds eerste superster en influencer, én de grootste actrice aller tijden. Zelfs op één been en verkleed als man.
Muziek Muziek ‘Hail to the Thief’ van Radiohead, twintig jaar later: het spanningsveld tussen mens en machine Hail to the Thief, de zesde plaat van Radiohead die precies twintig jaar geleden uitkwam, blijft de meningen verdelen. De één gewaagt van een meesterwerk, de ander vindt ze langdradig. Na zijn experimenten met leftfield-elektronica besloot de band uit Oxford, voor zijn meest politieke werk, gedeeltelijk terug te keren naar zijn artrockroots.
Festivals Festivals De Staat speelt drie verschillende sets op Best Kept Secret: 'Dat soort uitdagingen zorgt ervoor dat we blijven bestaan' Verantwoord maniakaal. De Staat, de Nederlandse rockgroep bestuurd door Witch Doctor Torre Florim, toont hoe dat kan.
Muziek Muziek Sampling, naast muzikaal ook juridisch knip- en plakwerk VUB-rechtenstudent Ilias De Schryver bracht zijn juridische expertise en liefde voor muziek samen in een hoogst interessante masterthesis: over de praktijk van het ‘samplen’ en het juridisch kader daarrond in ons land. Hij won daarmee de scriptieprijs van Belgisch muziekplatform VI.BE. Maar wat is sampling nu exact? En in hoeverre mag het? ‘Sampling is eigenlijk …
Film Film 'Playland', een duik in de oudste homobar van Boston: ‘Zich aankleden kan een revolutionaire daad zijn’ Op een avond in 2019 dronk Amerikaanse filmmaker en multimedia-artiest Georden West (30) samen met een vriend een fles wijn en dacht: ‘Let’s submit our films to competitions!’ Zo won West de gouden Student Academy Award voor hun kortfilm Patron Saint en verscheen op de internationale filmindustrieradar. De kortfilm gaat over queers en mode; twee thema’s die terugkomen in Wests eerste langspeelfilm Playland. ‘Ik was toen al geboeid door het snijvlak van queerheid en kledij’, vertelt West.
Muziek Muziek In memoriam Tina Turner (1939-2023): hoe je van gif een medicijn kunt maken Ze was een toonbeeld van dynamiek, een podiumsensatie met raspende maar onverslijtbare stembanden. Tina Turner, die gisteren op haar 83ste overleed, evolueerde in de loop van haar carrière van rauwe R&B naar gelikte FM-rock, maar verkocht ruim 200 miljoen platen en wist tot op hoge leeftijd reusachtige stadions te vullen. Geen wonder dat de zangeres door het leven ging als Queen of Rock’n’roll.
Muziek Muziek Tackelen de Taylor Swift-fans het monopolie van Live Nation? In de Verenigde Staten ging vorige week het proces tegen Live Nation, eigenaar van ticketingplatform Ticketmaster, van start. De bal ging vorige herfst aan het rollen na de chaotische ticketverkoop voor Taylor Swift’s Eras Tour. Worden het de Taylor Swift-fans, aka Swifties, die het einde van de monopolie van Live Nation in de Verenigde Staten inluiden?
Muziek Muziek Een kwarteeuw ‘Moon Safari’ van Air: ‘House dient om op de dansen, onze muziek om bij te dromen’ De perfecte chillout-plaat voor de een, weelderige muzak voor de ander: na 25 jaar blijft Moon Safari van Air de meningen verdelen. Niettemin schiep het Franse duo met zijn dromerige popmelodieën, verfijnde arrangementen en downtempo-grooves een eigen retro-futuristisch universum, waarin het nog altijd aangenaam verdwalen is.
Film Film Elk kind verkleedt zich graag. Behalve Christian Bale En toch werd net hij een acteur die zich voor een rol als geen ander kan uitmageren, volvreten of in de fitness oppompen. In The Pale Blue Eye lost hij een gruwelmoord op, in Amsterdam ontrafelt hij een fascistisch complot. Zónder zichzelf te pijnigen. Wordt Christian Bale zachter met de jaren?
Muziek Muziek 25 jaar FruityLoops, het Belgische softwareprogramma dat de muziekwereld veranderde Een negentienjarig genie uit Doornik. Een pornoversie van Tetris. Een cd-rom van Blokken. The Black Album van Jay-Z. Het bizarre verhaal van FruityLoops, de grootste Belgische bijdrage aan de muziekgeschiedenis sinds de uitvinding van de saxofoon.
Muziek Muziek Still standing: in 2022 wilde iedereen met Elton John samenwerken After all these years lijkt Elton John geliefder dan ooit, van popprinses tot postpunker.
Muziek Muziek Alex Lustig, de Antwerpse producer die 200 miljoen streams haalde (mede dankzij Drake) En daar mag de Antwerpse producer Alex Lustig Drake voor bedanken.
Opinie | Opinies & columns Opinie | Opinies & columns 'Politici die subsidies geven, doen heel graag alsof ze het uit hun eigen zak betalen' Paul Baeten is schrijver van romans en tv-reeksen – eerder dit jaar nog Twee zomers op Eén. Elke week bijt hij zich hier vast in maatschappij en popcultuur.
Muziek Muziek Vier bands om u opgelicht door te voelen Deze week twee keer te zien in ons land: The Dire Straits Experience, een groep die bestaat uit één voormalige Dire Strait die niet Mark Knopfler is en zes random muzikanten. En dat is niet eens de meest misleidende band uit de rockgeschiedenis.
Muziek Muziek Dankzij Special Interest is punk in New Orleans ook een beetje Mardi Gras En het kwartet Special Interest is niet vies van een snuif techno, industrial en zelfs disco in hun no-wavegumbo. Maar noem ze niet een queerband.
Muziek Muziek Dertig jaar Rage Against the Machine: de schaduwzijde van de Amerikaanse Droom Op zijn titelloze debuut sloot Rage Against the Machine dertig jaar geleden een explosief huwelijk tussen metalfunk en rap. De plaat, een militante oproep tot verzet tegen sociaal onrecht en onderdrukking, was het auditieve equivalent van een uppercut. ‘Anger is a gift’, oordeelde frontman Zack de la Rocha. En dat vonden velen met hem.