Van Pukkelpop tot een kleinschalige editie van Gent Jazz: zo ziet uw festivalzomer er (voorlopig) uit

Sons of Kemet op Pukkelpop 2019 © Wouter Van Vaerenbergh
Milena Maenhaut
Milena Maenhaut Journalist bij Knack Focus

Het Overlegcomité heeft beslist dat grotere festivals opnieuw kunnen doorgaan vanaf 13 augustus. Heel wat festivals gaven intussen al forfait of bereiden een aangepaste editie voor, anderen hopen op groen licht. Een overzicht.

Vanaf 13 augustus zouden grotere festivals opnieuw kunnen plaatsvinden met maximaal 5.000 bezoekers. Festivalgangers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen voorleggen. Dat bleek woensdag na afloop van het Overlegcomité.

Tijd om uw agenda erbij te nemen, dus. Welke festivals gaven er al de brui aan, en waar kunnen we deze zomer wél nog – al dan niet met beperkingen – een concert meepikken? Wij goten het voor u in een handig overzicht.

Gaan (tot nader order) door

Jazz Middelheim: 14 en 15 augustus 2021

Gent Jazz moest de handdoek in de ring gooien, maar het lijkt erop dat kleine broertje Jazz Middelheim meer geluk heeft. Na een succesvolle coronaproof editie in september vorig jaar, wil Jazz Middelheim half augustus opnieuw een festival organiseren. Onder meer Tunesische oedspeler Anouar Brahem, legendarische Franse basklarinettist Michel Portal en avant-garde-iconen John Zorn, Laurie Anderson en Bill Laswell staan op het programma.

Pukkelpop: 19 tot 22 augustus 2021

Ook Pukkelpop weigerde om opnieuw een editie over te slaan. Na de beslissing van het Overlegcomité, kondigde organisator Chokri Mahassine op Studio Brussel aan dat het festival dit jaar zal doorgaan op volledige capaciteit. Dat komt neer op zo’n 66.000 bezoekers per dag.

Tomorrowland: 27 tot 29 augustus en 3 tot 5 september 2021

Tomorrowland zou naar goede gewoonte plaatsvinden tijdens twee weekends op het einde van juli, maar werd in maart uitgesteld naar 27 tot 29 augustus en 3 tot 5 september. Ook de organisatie van het dancefestival reageert verheugd op de versoepelingen: ‘We zijn ervan overtuigd dat we van Tomorrowland een veilige plek kunnen maken.’

Werken een alternatief uit

Dranouter

Net zoals vorig jaar gaat Dranouter voor zomersessies, vandaag bevestigde de organisatie dat die sessies zeker doorgaan. Van 5 tot en met 8 augustus treden vijf artiesten per dag op. Gisteren kondigde de organisatie een nieuwe lading namen aan: naast Hooverphonic, Bart Peeters en Het Zesde Metaal treden ook Brihang, Sam De Nef en Naima Joris op in het West-Vlaamse dorp. Kaarten worden verkocht per bubbel van vier, de ticketverkoop startte vorige week. Verder wacht Dranouter nog de exacte voorwaarden van de federale regering af vooraleer er eventueel meer plannen worden gemaakt.

Gent Jazz

Nadat headliners Sting en Herbie Hancock forfait gaven, besloot Gent Jazz Festival een streep door de editie van 2021 te trekken. Geen Gent Jazz Festival deze zomer dus, of althans niet hoe we het gewend zijn: de organisatie wil wél een ‘waardig’ en ‘zo groot mogelijk alternatief’ op poten zetten.

Graspop Metal Meeting

Graspop sneuvelde al in februari als eerste grote Belgische zomerfestival. Voor het tweede jaar op rij moet het metalfestival noodgedwongen zijn jubileumeditie uitstellen. De 25e editie is uitgesteld naar 16 tot en met 19 juni 2022. Maar dat betekent niet dat er geen muziek zal klinken in Dessel. Het festival hoopt deze zomer in een of andere vorm iets te kunnen organiseren, maar daarover zal pas later duidelijkheid zijn.

Lokerse Feesten

In april kondigde de organisatie van de Lokerse Feesten aan het festival dit jaar te willen laten doorgaan, maar dan met een beperkt publiek. De organisatie wacht op het wettelijk kader om van 30 juli tot 8 augustus 2021 een kleinschalige editie te kunnen organiseren.

Rock Werchter

Deze zomer komt er geen groot festival op de weide in Rotselaar: Rock Werchter werd in maart al uitgesteld naar 2022. Ook de eendagsfestivals TW Classic en Werchter Boutique zijn afgelast. Wel wordt het festivalpark in Werchter tijdens de volledige maand juli omgetoverd tot een openluchtarena onder de noemer ‘Werchter Parklife’.

Afgelast

Brussels Summer Festival

Brussels Summer Festival kondigde aan dat het voor het tweede jaar op rij niet zal doorgaan. Ondanks de versoepelingen zijn er nog te veel beperkingen en onzekerheden. Daarom voelen ze zich genoodzaakt het festival te annuleren, klinkt het bij de organisatie.

Couleur Café

Couleur Café, dat naar goede gewoonte plaatsvindt eind juni in het Ossegempark naast het Atomium, werd eerder al uitgesteld naar 24 juni tot 26 juni 2022.

Cactus Festival

Ook Cactus Festival moest de handdoek in de ring gooien: de 39ste editie van het festival zal doorgaan op 8, 9 en 10 juli 2022 in het Minnewaterpark in Brugge.

Dour

In december kondigde Dour nog de komst van onder meer Stormzy, Sevdaliza, Nubya Garcia en Zwangere Guy aan, maar vandaag liet de organisatie weten het festival, dat zou plaatsvinden van 14 tot 18 juli 2021, te annuleren. De versoepelingen van vandaag bieden nog niet genoeg perspectief voor Dour, klinkt het.

Les Ardentes

Ook Les Ardentes werd vandaag uitgesteld naar 7 tot en met 10 juli 2022. ‘Er is maar één manier om een Les Ardentes te vieren: een bubbel van 40.000 man die onder de volle zon met Damso meezingt en twerkt op Cardi B. Aangezien dat in juli nog niet kan, stellen we de editie uit naar 2022’, klinkt het op de website van het festival in Luik. Op de line-up van dit jaar stonden onder meer Kendrick Lamar, Cardi B, Damso en Bad Bunny.

Reggae Geel

Reggae Geel stond dan weer gepland op 7 en 8 augustus, net voor grote zomerfestivals mogelijk zijn, dus. Toch heeft de organisatie beslist om het festival voor het tweede jaar op rij te annuleren. ‘Uitstellen tot later in de zomer zagen we niet zitten, en met een kleinschalige editie komen we niet uit de kosten’, klinkt het.

Wat mag er weer vanaf 9 juni? Lees het hier.

Blijf in deze liveblog op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content