10 Lanny - Max Porter

Een eeuwenoude bosgeest raakt gefascineerd door een apart jongetje en zet zo een dorp op stelten. Porter verbluft met zijn spitsvondige taalgebruik.

9 Een onbekend leven - Susie Steiner

Een beleggingsadviseur wordt vermoord. De twaalfjarige adoptiefzoon van een politievrouw wordt verdacht. Steiner schrijft met veel inzicht over racisme, het moederschap, leugens en lust.

8 Antoinette - Robbert Welagen

Genadeloos maar ook o zo breekbaar beschrijft Welagen hoe een relatie ten onder gaat aan een onvervulde kinderwens. Over mensen die weinig verlangen en zelfs dat niet krijgen.

7 Nieuwjaar - Juli Zeh

Een man fietst een berg op en daalt tegelijk af in zijn duister verleden. Nagelbijtend spannende helletocht, virtuoos gedocumenteerd door Duitse wereldklasse.

6 Turbulentie - David Szalay

Oorspronkelijk geschreven als een hoorspel maar herwerkt tot een knap literair estafettespel. Szalay stalkt twaalf mensen en vliegt met hen de wereld rond.

V.l.n.r.: 'Lanny' van Max Porter, 'Nieuwjaar' van Juli Zeh en 'Vallen is als vliegen' van Manon Uphoff, -
V.l.n.r.: 'Lanny' van Max Porter, 'Nieuwjaar' van Juli Zeh en 'Vallen is als vliegen' van Manon Uphoff © -

5 Op aarde schitteren we even - Ocean Vuong

Laat het aan een dichter met Vietnamese roots om de Great American Novel te herdefiniëren. Poëtische ballade over een falende grootmacht.

4 Vallen is als vliegen - Manon Uphoff

Het verhaal van het incestgezin waarin Uphoff opgroeide, bitter, cynisch en bij momenten ook vertederend, over een vader die een minotaur was en dagelijks offers eiste.

3 Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme - Kristen Ghodsee

Ze komen vaker klaar, meneer: een sterker argument voor de sociale welvaartsstaat ga je niet vinden.Ideaal bedboek voor rechtse rakkers.

2 De wetten van water - Cynan Jones

Jones' glasheldere zinnen schetsen een grimmig beeld van een droge toekomst, bevolkt door droeve personages.

1 Wit - Bret Easton Ellis

De Amerikaanse cultauteur legt in dit egodocument zichzelf en de millennials op de rooster, en houdt ondertussen een urgent pleidooi voor de vrije meningsuiting.

10 Lanny - Max PorterEen eeuwenoude bosgeest raakt gefascineerd door een apart jongetje en zet zo een dorp op stelten. Porter verbluft met zijn spitsvondige taalgebruik.9 Een onbekend leven - Susie SteinerEen beleggingsadviseur wordt vermoord. De twaalfjarige adoptiefzoon van een politievrouw wordt verdacht. Steiner schrijft met veel inzicht over racisme, het moederschap, leugens en lust.8 Antoinette - Robbert WelagenGenadeloos maar ook o zo breekbaar beschrijft Welagen hoe een relatie ten onder gaat aan een onvervulde kinderwens. Over mensen die weinig verlangen en zelfs dat niet krijgen.7 Nieuwjaar - Juli ZehEen man fietst een berg op en daalt tegelijk af in zijn duister verleden. Nagelbijtend spannende helletocht, virtuoos gedocumenteerd door Duitse wereldklasse.6 Turbulentie - David SzalayOorspronkelijk geschreven als een hoorspel maar herwerkt tot een knap literair estafettespel. Szalay stalkt twaalf mensen en vliegt met hen de wereld rond.5 Op aarde schitteren we even - Ocean VuongLaat het aan een dichter met Vietnamese roots om de Great American Novel te herdefiniëren. Poëtische ballade over een falende grootmacht.4 Vallen is als vliegen - Manon UphoffHet verhaal van het incestgezin waarin Uphoff opgroeide, bitter, cynisch en bij momenten ook vertederend, over een vader die een minotaur was en dagelijks offers eiste.3 Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme - Kristen GhodseeZe komen vaker klaar, meneer: een sterker argument voor de sociale welvaartsstaat ga je niet vinden.Ideaal bedboek voor rechtse rakkers.2 De wetten van water - Cynan JonesJones' glasheldere zinnen schetsen een grimmig beeld van een droge toekomst, bevolkt door droeve personages.1 Wit - Bret Easton EllisDe Amerikaanse cultauteur legt in dit egodocument zichzelf en de millennials op de rooster, en houdt ondertussen een urgent pleidooi voor de vrije meningsuiting.