Dit zijn de beste boeken van 2019

Bret Easton Ellis © iStock
Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

De brandbrief van Bret Easton Ellis, het spitsvondige taalgebruik van Max Porter en de poëtische ballade van Ocean Vuong: dit onthoudt onze boekenredactie van het literaire jaar.

10 Lanny – Max Porter

Een eeuwenoude bosgeest raakt gefascineerd door een apart jongetje en zet zo een dorp op stelten. Porter verbluft met zijn spitsvondige taalgebruik.

9 Een onbekend leven – Susie Steiner

Een beleggingsadviseur wordt vermoord. De twaalfjarige adoptiefzoon van een politievrouw wordt verdacht. Steiner schrijft met veel inzicht over racisme, het moederschap, leugens en lust.

8 Antoinette – Robbert Welagen

Genadeloos maar ook o zo breekbaar beschrijft Welagen hoe een relatie ten onder gaat aan een onvervulde kinderwens. Over mensen die weinig verlangen en zelfs dat niet krijgen.

7 Nieuwjaar – Juli Zeh

Een man fietst een berg op en daalt tegelijk af in zijn duister verleden. Nagelbijtend spannende helletocht, virtuoos gedocumenteerd door Duitse wereldklasse.

6 Turbulentie – David Szalay

Oorspronkelijk geschreven als een hoorspel maar herwerkt tot een knap literair estafettespel. Szalay stalkt twaalf mensen en vliegt met hen de wereld rond.

V.l.n.r.: 'Lanny' van Max Porter, 'Nieuwjaar' van Juli Zeh en 'Vallen is als vliegen' van Manon Uphoff
V.l.n.r.: ‘Lanny’ van Max Porter, ‘Nieuwjaar’ van Juli Zeh en ‘Vallen is als vliegen’ van Manon Uphoff© –

5 Op aarde schitteren we even – Ocean Vuong

Laat het aan een dichter met Vietnamese roots om de Great American Novel te herdefiniëren. Poëtische ballade over een falende grootmacht.

4 Vallen is als vliegen – Manon Uphoff

Het verhaal van het incestgezin waarin Uphoff opgroeide, bitter, cynisch en bij momenten ook vertederend, over een vader die een minotaur was en dagelijks offers eiste.

3 Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme – Kristen Ghodsee

Ze komen vaker klaar, meneer: een sterker argument voor de sociale welvaartsstaat ga je niet vinden.Ideaal bedboek voor rechtse rakkers.

2 De wetten van water – Cynan Jones

Jones’ glasheldere zinnen schetsen een grimmig beeld van een droge toekomst, bevolkt door droeve personages.

1 Wit – Bret Easton Ellis

De Amerikaanse cultauteur legt in dit egodocument zichzelf en de millennials op de rooster, en houdt ondertussen een urgent pleidooi voor de vrije meningsuiting.

Partner Content