Neem nu die nummer één van Thundercat, oftewel producer-bassist-zanger Stephen Bruner uit LA. Jazz, spacefunk, softrock, hiphop, soul: het loopt allemaal door elkaar op zijn solodebuut. Hoor vooral wat u wil in zijn auditieve rorschachtest, wij ontwaarden een fantasierijke, uitdagende, met humor gebrachte plaat van een artiest op de top van zijn kunnen. De verbeelding aan de macht, voilà!

Bruner tekende als gastmuzikant ook present op Moses Sumneys in de schemerzone tussen satijnen soul en kosmische folk gebaarde antiliefdesplaat, en op Damn van Kendrick Lamar, dat één plaats lager eindigt dan zijn instantklassieker To Pimp a Butterfly twee jaar geleden. Straffe opvolger, maar niet straffer.

De Beren Gierens Dug Out Skyscrapers is Knack Focus' Belgische plaat van het jaar., .
De Beren Gierens Dug Out Skyscrapers is Knack Focus' Belgische plaat van het jaar. © .

Verbazend goed ging het ook met de vaderlandse jazz. Het trio De Beren Gieren torent met het donkere en introspectieve Dug Out Skyscrapers boven de concurrentie uit.

Daaronder een bonte bende, want het was ook een muziekjaar zonder opvallend overheersende trends. James Holden scoorde met zijn sjamanistische, door analoge freejazz beademende elektronica. Oude rockende rot Tim Vanhamel tekende met zijn Millionaire voor de comeback van het jaar. Vince Staples uit Long Beach betoonde zich een vurige rapper met visie die niet bang is van feestkriebels. King Krule rijmt poëzie met nonchalante pseudojazz en indigo gitaargewriemel.

Tamara Lindeman, alias The Weather Station, producete deze keer zelf haar bezielde, meeslepende folkrock. Folk zonder veel roll, maar mét een gloeiende productie van Matthew E. White en de delicate, fluwelen stem van Azniv Korkejian kreeg u van Bedouine, meteen ook goed voor de mooiste hoes van het jaar.

1. Drunk (Thundercat)

Ingenieus en met ziel gespeeld, speels en muzikaal veelzijdig: dat vonden we in februari en dat vinden we nu nog.

2. Damn (Kendrick Lamar)

Twee jaar na zijn magnum opus To Pimp a Butterfly staat King Kendrick opnieuw in onze eindejaarslijst. Hij is in 2019 opnieuw welkom.

3. Dug Out Skyscrapers (De Beren Gieren)

Onze Belgische plaat van het jaar. Deze beren smeren broodjes om stevig in te bijten.

Lees ook:

4. The Animal Spirits (James Holden & The Animal Spirits)

Een dampend elektro-analoog brouwsel met spirituele toetsen. Bijschenken, die handel!

5. Aromanticism (Moses Sumney)

'Ik hoef niet naar de dokter, ik kan er gewoon een plaat over maken', aldus Sumney zelf. Een debuut als een doktersvoorschrift.

6. Sciencing (Millionaire)

We zagen, we luisterden, we gingen plat.

7. The Weather Station (The Weather Station)

Singer-songwriter Tamara Lindeman nam voor haar vierde langspeler de productie zelf in handen en was ongetwijfeld ook zelf aangenaam verrast.

8. Big Fish Theory (Vince Staples)

Vince Staples steekt Kendrick lamar naar de kroon met opwindende kost voor hoofd en benen.

9. Bedouine (Bedouine)

Joni Mitchell, Bobbie Gentry, Dolly Parton, Jackson Brown: dat zijn referenties waar we niet zomaar mee strooien.

10. The Ooz (King Krule)

Archy Marshall is een romanticus met scheermesjes onder de tong.

Schurkten nog tegen de top tien aan: LCD Soundsystem, Ty Segall, John Maus, Fever Ray, Joan Shelley, Stuff, Nick Hakim, Dwight Trible, Father John Misty, Mount Eerie, St. Vincent and all that jazz.

Neem nu die nummer één van Thundercat, oftewel producer-bassist-zanger Stephen Bruner uit LA. Jazz, spacefunk, softrock, hiphop, soul: het loopt allemaal door elkaar op zijn solodebuut. Hoor vooral wat u wil in zijn auditieve rorschachtest, wij ontwaarden een fantasierijke, uitdagende, met humor gebrachte plaat van een artiest op de top van zijn kunnen. De verbeelding aan de macht, voilà! Bruner tekende als gastmuzikant ook present op Moses Sumneys in de schemerzone tussen satijnen soul en kosmische folk gebaarde antiliefdesplaat, en op Damn van Kendrick Lamar, dat één plaats lager eindigt dan zijn instantklassieker To Pimp a Butterfly twee jaar geleden. Straffe opvolger, maar niet straffer. Verbazend goed ging het ook met de vaderlandse jazz. Het trio De Beren Gieren torent met het donkere en introspectieve Dug Out Skyscrapers boven de concurrentie uit. Daaronder een bonte bende, want het was ook een muziekjaar zonder opvallend overheersende trends. James Holden scoorde met zijn sjamanistische, door analoge freejazz beademende elektronica. Oude rockende rot Tim Vanhamel tekende met zijn Millionaire voor de comeback van het jaar. Vince Staples uit Long Beach betoonde zich een vurige rapper met visie die niet bang is van feestkriebels. King Krule rijmt poëzie met nonchalante pseudojazz en indigo gitaargewriemel. Tamara Lindeman, alias The Weather Station, producete deze keer zelf haar bezielde, meeslepende folkrock. Folk zonder veel roll, maar mét een gloeiende productie van Matthew E. White en de delicate, fluwelen stem van Azniv Korkejian kreeg u van Bedouine, meteen ook goed voor de mooiste hoes van het jaar. Ingenieus en met ziel gespeeld, speels en muzikaal veelzijdig: dat vonden we in februari en dat vinden we nu nog.Twee jaar na zijn magnum opus To Pimp a Butterfly staat King Kendrick opnieuw in onze eindejaarslijst. Hij is in 2019 opnieuw welkom.Onze Belgische plaat van het jaar. Deze beren smeren broodjes om stevig in te bijten.Een dampend elektro-analoog brouwsel met spirituele toetsen. Bijschenken, die handel!'Ik hoef niet naar de dokter, ik kan er gewoon een plaat over maken', aldus Sumney zelf. Een debuut als een doktersvoorschrift.We zagen, we luisterden, we gingen plat.Singer-songwriter Tamara Lindeman nam voor haar vierde langspeler de productie zelf in handen en was ongetwijfeld ook zelf aangenaam verrast.Vince Staples steekt Kendrick lamar naar de kroon met opwindende kost voor hoofd en benen.Joni Mitchell, Bobbie Gentry, Dolly Parton, Jackson Brown: dat zijn referenties waar we niet zomaar mee strooien.Archy Marshall is een romanticus met scheermesjes onder de tong.Schurkten nog tegen de top tien aan: LCD Soundsystem, Ty Segall, John Maus, Fever Ray, Joan Shelley, Stuff, Nick Hakim, Dwight Trible, Father John Misty, Mount Eerie, St. Vincent and all that jazz.