4 / 5 Boeken Félicia Viti’s ‘Het Verticale Meisje’ is literatuur om je gebroken hart met woorden te lijmen
4 / 5 Boeken Samanta Schweblins ‘Het Goede Kwaad’ staat vol verdorven verhalen om heerlijk in te wentelen
3 / 5 Boeken In ‘Levende Wezens’ van Iida Turpeinen mocht het gemis van uitgestorven dieren iets tastbaarder zijn
Boeken Boeken Sandro Veronesi presenteert ‘Zwarte September’: ‘Hopelijk krijgt de lezer heimwee’ Sandro Veronesi presenteert zijn nieuwe roman op het Passa Porta Festival. In Zwarte september is het altijd zomer, maar de Italiaanse grootmeester kan zijn pessimisme amper verbergen: ‘We wonen in Gotham City met The Joker als dwingeland, en Batman is nergens te bespeuren.’
Boeken 2,5 / 5 Boeken In ‘Zwarte September’ stelt Sandro Veronesi het geduld van de lezer op de proef Sandro Veronesi houdt de lezer al te vakkundig aan het lijntje.
Boeken 4 / 5 Boeken Karl Ove Knausgård schrijft een literair portret van Anselm Kiefer, de oude meester uit Duitsland In Het bos en de rivier neemt het Noorse literaire instituut Karl Ove Knausgård een Duits instituut onder de loep: Anselm Kiefer en zijn overweldigende kunst.
Boeken Boeken Amerikaanse auteur Alice Austen mist België: ‘Wat zijn de Brusselaars toch boeiende mensen’ Brussel een hellhole? Niet volgens de Amerikaanse auteur Alice Austen. Haar debuutroman Place Brugmann 33 speelt zich af in het Brussel van de oorlogsjaren. Austen woonde een poosje in onze hoofdstad en hield er een milde snoepverslaving aan over: ‘Ik bak nog regelmatig speculaas omdat ik de typisch Belgische smaak mis.’
Boeken 3 / 5 Boeken Geen knockout, maar de boksroman ‘Headshot’ barst van de ambitie In Headshot gaan acht levensverhalen met elkaar op de vuist.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Beer’ van Julia Phillips, een fabel over een al dan niet griezelige grizzly Een vrouw wil zoete broodjes bakken met een beer. Zelden een goed idee.
Boeken 3 / 5 Boeken In de horrorhype ‘Vreemde Tekeningen’ groeit je paranoia bij elke schets Een nieuwe literaire sensatie, overgewaaid uit Japen. De mysterieuze auteur Uketsu laat je meespeuren naar de ware toedracht achter onschuldige schetsen.
Boeken Boeken Auteur Yannick Dangre: ‘Een stevige rave in het weekend kan deugd doen’ In zijn nieuwe roman Tussenjaren legt Yannick Dangre een hunkerend hart en twee huwelijken onder de microscoop: ‘Liefde, ook al is ze niet wederzijds, blijft een oerkracht waar tijd geen vat op heeft. Vraag maar aan mensen met liefdesverdriet: soms blijft die pijn een leven lang nazinderen.’
Boeken 4 / 5 Boeken In het zombieverhaal ‘Het duurt eeuwig en dan is het voorbij’ waren de geesten van Samuel Beckett en Jean-Paul Sartre rond Anne de Marcken doet een prachtig taaldansje op het graf van de wereld.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Namiddagen’ tovert Ferdinand Von Schirach banale faits divers om tot sappige, nazinderende verhalen Met Ferdinand von Schirach als barman wordt zelfs de banaalste avond een avontuur.
Boeken Boeken Peter Terrin maakte zelf foto’s bij zijn nieuwe roman: ‘Elke reden is goed om mensen naar de boekhandel te lokken’ ‘Een existentiële detective zoals Paul Auster.’ Zo beschrijft Peter Terrin zijn nieuwe roman Nog Lang Geen Winter, waarin hij oude personages een nieuw leven geeft. Dat is niet zonder risico: ‘Wil je wel in een parallelle werkelijkheid leven? Is het gras altijd groener aan de overkant?’
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Een Eenvoudige Ingreep’ vertelt Yael Inokai hoe vrouwen door de geneeskunde miskend worden Yael Inokai peutert met chirurgische precisie in het brein van haar personages.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Tarantula’ is een nieuwe literaire parel op de kroon van Eduardo Halfons oeuvre Eduardo Halfon lokt de lezer in Tarantula mee in een sinister web van verhalen.
Boeken 4 / 5 Boeken Carsten Höllers frivole spellenencyclopedie ‘Spielebuch’ leest als een ode aan het surrealisme Of u Spielebuch een fijn boek zult vinden, hangt af van uw speelse gemoed.
Boeken Boeken Debuterend dichter Sarah de Koning: ‘Ik schreef al toen ik nog niet kon schrijven’ De Gentse dichter Sarah de Koning brengt deze herfst haar debuutbundel uit, Tekstielen.
Boeken Boeken ‘Gliff’ van Ali Smith: ‘1984’, maar dan met paarden De gevierde Schotse auteur Ali Smith voegt een nieuw hoogtepunt aan haar rijke oeuvre toe. Gliff is geen vrolijk boek, maar Smith blijft optimistisch: ‘Je mag de kracht van verhalen niet onderschatten.’
Boeken 5 / 5 Boeken Samantha Harvey’s ‘In Orbit’ is het perfecte taalticket richting hogere sferen In orbit, de roman waarmee Samantha Harvey de Booker Prize won, is een puik geschreven ticket richting de sterren.
Boeken 4 / 5 Boeken Het bewilderende ‘Rave’ van Rainald Goetz is meer een belevenis dan een boek Zin in een gram experimentele technotaal? Rainald Goetz is dealer en dj van dienst.
Boeken Boeken Dit zijn de beste 10 fictieboeken van 2024 Knack Focus blikt terug op het beste dat 2024 te bieden had. Vandaag: fictie.
Boeken Boeken Dit zijn de beste 10 non-fictieboeken van 2024 Knack Focus blikt terug op het beste dat 2024 te bieden had. Dit zijn de beste non-fictieboeken van 2024 volgens de redactie van Knack Focus.
Boeken 3 / 5 Boeken Dankzij Jonathan Coe’s literaire spielerei krijg je met ‘Het Bewijs van Mijn Onschuld’ waar voor je geld Jonathan Coe verpakt een politiek pamflet in een literair spiegelpaleis. Oftewel: Cluedo voor de meerwaardezoeker.
Boeken Boeken ‘Zadie Smith kijkt met een frisse, kritische blik naar het verleden’: Amir Bachrouri over ‘Charlatan’ Amir Bachrouri is columnist bij Knack en auteur van Doe maar niet. Dankzij Time to Read gaf hij Charlatan van Zadie Smith een tweede kans. ‘En gelukkig maar.’
Boeken Boeken ‘Zadie Smith neemt je ernstig als lezer’: Annelies Beck over ‘Charlatan’ Annelies Beck is VRT-journaliste, schrijfster van onder meer Over het Kanaal en Toekomstkoorts en Zadie Smith-fan van het eerste uur.
Boeken Boeken Waarom ‘Charlatan’ het beste boek van Zadie Smith is Ondanks haar afkeer voor het genre schreef Zadie Smith tóch een historische roman. Charlatan, het vijfde Time to Read-actieboek, is het voorlopige hoogtepunt in het oeuvre van de Brits-Jamaicaanse schrijfster.
Boeken Boeken Prix Goncourt-winnaar Jean-Baptiste Andrea: ‘Mijn moeder belde vroeger elke week om te vragen wanneer ik een echte job ga zoeken’ Jean-Baptiste Andrea schreef met Waak Over Haar een schaamteloos klassieke roman over onmogelijke liefde. Hij won er vorig jaar de Prix Goncourt mee.
Boeken 3 / 5 Boeken Schotse schrijver Malachy Tallack schuwt de romantische clichés van zijn thuisland niet in ‘Die Mooie Atlantische Wals’ Regen, turf en weemoed: Malachy Tallack schreef een ode aan een verdwenen Schotland.
Expo Expo Bieke Depoorter, tussen hemelstaarders en hamsteraars: ‘Eens een onderwerp me te pakken heeft, word ik snel obsessief’ Magnum-fotografe Bieke Depoorter richtte haar lens naar de sterren en ging op zoek naar de verloren tijd. Het resultaat is Blinked Myself Awake, een fotoboek waarin de woorden belangrijker zijn dan de beelden.
Boeken 4 / 5 Boeken In Cathy Sweeney’s pittige roman ‘Breakdown’ zegt een vrouw van middelbare leeftijd foert tegen alles De Ierse Cathy Sweeney schreef een pittig portret van een vrouw in het laatkapitalisme.
Boeken 2 / 5 Boeken Met iets meer moeite had André Acimans ‘De Gentleman uit Peru’ een puike roman kunnen zijn Een excentrieke man verstoort de vakantie van een groepje Amerikaanse toeristen. Call Me by Your Name-auteur André Aciman stelt wat teleur met zijn nieuwe zomerroman.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Heksen’ toont Marion Gibson hoe eeuwenoude vrees voor heksen verder sluimert in hedendaagse vrouwenhaat Marion Gibson geeft in Heksen ten onrechte beschuldigde vrouwen weer een stem.
Boeken 5 / 5 Boeken Elk beeld ademt geschiedenis in het fotoboek ‘Amerika’ In het lijvige fotoboek Amerika bundelt Magnum iconische beelden van de Verenigde Staten, van Marilyn Monroe tot de gewone mens in de straat die zijn hond uitlaat. Of zijn lama.
Boeken 5 / 5 Boeken Édouard Levé weifelt tussen doodsdrift en levenslust in zijn geniale ‘Zelfportret’ Wijlen Édouard Levé schetst in Zelfportret een leven alsof het een boodschappenlijstje was.
Boeken Boeken De leestips van Paula Hawkins: ‘We moeten af van de mannelijke blik op literatuur’ Knack helpt je om wat vaker een boek open te slaan. Deze week geeft bestsellerauteur Paula Hawkins leestips.
Boeken Boeken Het meisje op het getijdeneiland: thrillerauteur Paula Hawkins over haar nieuwe roman In 2015 werd de Britse schrijfster Paula Hawkins op slag wereldberoemd met Het meisje in de trein, een thriller over een meisje dat elke dag vanuit een wagon een koppel ziet ontbijten, tot een van hen verdwijnt. Ook in haar nieuwe roman Het blauwe uur tackelt ze partnergeweld. ‘Sla geen vrouwen, verkracht ze niet, vermoord ze niet – hoe moeilijk kan het zijn?’
Boeken 4 / 5 Boeken De rijk geïllustreerde reisgids ‘Fantastische Filmlocaties’ leert je weer naar de achtergrond te kijken Wat zou Harry Potter voorstellen zonder gotische kastelen? Het geïllustreerde koffietafelboek annex reisgids Fantastische filmlocaties bundelt filmweetjes, landkaarten en legendarische decors.
Boeken Boeken Een boek dat morele verwarring zaait: Tom Lanoye en vertaler Michele Hutchison over ‘Mijn Lieve Gunsteling’ Knack, Knack Focus en Knack Weekend helpen je om wat vaker een boek open te slaan. Het eerste van de in totaal zes boeken die we met Time to Read willen lezen, hakt er meteen stevig in.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Een vrouw uit het volk’ van intellectuele superster Didier Eribon zet het vergrijzingsprobleem weer op de agenda Wie zal er voor de ouderen zorgen?
Boeken Boeken Vijf bekende lezers over Time to Read: ‘Geen tijd om te lezen? Dat is dikke bullshit!’ Met Time to Read helpen Knack, Knack Focus en Knack Weekend je op weg om wat vaker naar een boek te grijpen. Vijf bekende lezers delen tips om nu écht uit de startblokken te schieten. In één beweging raden ze een favoriet aan uit de Top 50 beste Nederlandstalige boeken van Knack.
Boeken 3 / 5 Boeken Rachel Kushners ‘Creation Lake’: zowel verslavende zedenkomedie als geslaagde parodie op het thrillergenre Een rondborstige spionne zet het Franse platteland in rep en roer.
Boeken 4 / 5 Boeken Met ‘Soms Droom ik Nog’ pent claudia Schumacher een nijdige aanklacht tegen het collectief wegkijken Claudia Schumacher scheurt de mantel der liefde aan stukken en onthult een verdoken probleem in haar debuutroman Soms droom ik nog.
Boeken 3 / 5 Boeken De novelle ‘De man die niet meer van katten hield’ is een ideale krabpaal voor je brein De Franse debutante Isabelle Aupy speelt kat en muis met de lezer.
Boeken Boeken ‘Een pact met de duivel? Nooit een goed idee’, aldus auteur Irene Solà De Catalaanse schrijfster Irene Solà organiseert een satanisch taalfeestje in haar nieuwe roman Ik gaf je ogen en je keek in de duisternis.
Boeken 3 / 5 Boeken Met ‘Een Clandestien Leven’ schetst Monica Sabolo een half geslaagd tijdsbeeld van Frankrijk tijdens de loden jaren Monica Sabolo verbrandt haar vingers aan een verborgen geschiedenis.
Boeken 3,8 / 5 Boeken ‘Life, Hollywood’ biedt een brave maar imposante ode aan de hoogdagen van Tinseltown Taschen bundelt de beroemde fotoreportages van Life, het magazine dat sinds de jaren dertig de glitz en glamour van Hollywood vastlegde.
Boeken 4 / 5 Boeken Oogstrelende zinnen en sterke, menselijke scènes in ‘Parade’ van Rachel Cusk Rachel Cusk serveert een kluwen aan losse eindjes voor liefhebbers van het betere knoopwerk.