Boeken Boeken Auteur Chimamanda Ngozi Adichie: ‘Op dit moment wordt Nigeria beter geregeerd dan de VS’ Met haar eerste roman in tien jaar bracht Chimamanda Ngozi Adichie een blitzbezoek aan Nederland. Knack Focus mocht op audiëntie bij de literaire wereldster. ‘Het was een gruwelijke ervaring, niet kunnen schrijven.’
Boeken Boeken Extra leesbagage om de zomer mee te lijf te gaan Is er nog wat plek in uw valies? Deze zeven boeken behoren tot het beste wat 2025 tot nu toe te bieden heeft.
Boeken Boeken Dit zijn de boeken die u deze zomer moet lezen Bijna vakantie, eindelijk genieten van die welverdiende rust. En eindelijk tijd voor boeken. Maar welk leesvoer moet je meenemen op reis? Knack Focus vroeg een reeks culturele helden naar hun favoriete zomerboek, en polste meteen ook naar hun vakantieplannen.
Boeken 2,5 / 5 Boeken François Bégaudeau’s ‘De Liefde’ leest als de synopsis van een betere roman Een klein leven levert niet altijd een grootse roman op, ook niet bij François Bégaudeau.
Boeken 4 / 5 Boeken 3 vragen aan Stefan Brijs: ‘Als je geen hoop hebt, heb je geen leven’ Na Andalusisch logboek en Berichten uit de vallei is Stefan Brijs toe aan zijn derde boek vanuit het zuiden van Spanje.
Boeken Boeken Het geschenk van Gaea Schoeters: ‘Ik moet de president van Botswana nog een bedankbriefje sturen’ Vlaams prijsbeest en Duits bestsellerfenomeen Gaea Schoeters laat in haar nieuwe novelle Het geschenk een kudde olifanten los in Berlijn. ‘Politici zijn enkel bezig met non-problemen.’
Boeken 3 / 5 Boeken Met ‘Afwijzing’ stelt Tony Tulathimutte een lekker doortrapte verhalenbundel samen Een lekker lange kwelling, zonder verlossing. Tony Tulathimutte tergt zijn personages. En soms ook de lezer.
Boeken 4 / 5 Boeken De antisprookjes van Ingvild H. Rishøi zijn nooit betuttelend Leven is lijden, volgens Ingvild H. Rishøi. Ook als je een kind bent, en al zeker als je op Janis Joplin lijkt.
Boeken Boeken Erwin Mortier, vertaler van Seán Hewitt: ‘Uitgevers hebben een heilige schrik van poëzie’ X is tegenwoordig een met pis doordrenkte zandbak voor brulboeien, trollen en complotdenkers, maar Erwin Mortier en Seán Hewitt sloten er wel een literaire vriendschap. Mortier ontdekte er Hewitts poëzie en vertaalde zowel zijn memoires als zijn debuutroman Hemel, open u. In het rustige café van Kunstencentrum 404 – het is paasvakantie, de studenten zijn …
Boeken Boeken Auteur Seán Hewitt: ‘Hopelijk laten ze me binnen in de VS’ In de debuutroman van Seán Hewitt dartelen twee jongens rond elkaar. Een sensueel verhaal over een onmogelijke kalverliefde in een wereld waarin gay mannen nog steeds voor hun rechten vrezen. ‘Soms geef ik lezingen in donkere kelders, alsof we iets fouts doen.’
Boeken 4 / 5 Boeken In elke zin van ‘Giacomina’ verstopt Sacha Naspini een dubbele bodem Een gulzig varken, een verstarde kip en een telefoonlijn. Meer heeft een topauteur niet nodig om de razend spannende roman Giacomina in elkaar te timmeren.
Boeken 3 / 5 Boeken Geoff Dyer dramt soms te lang door in ‘Huiswerk’, zijn memoires Tussen Panini-stickers en spacerock – essayist Geoff Dyer richt zijn blik op zijn Engelse jeugd.
Boeken Boeken De drie boeken van Wim Oosterlinck: ‘De podcast heeft van mij een beter mens gemaakt’ En na de podcast, het boek. Met 103 boeken publiceert Wim Oosterlinck de ultieme gids doorheen de wereldliteratuur. Aan enthousiasme en ambitie geen gebrek. ‘Ooit interview ik Barack Obama over zijn boekenliefde.’
Boeken 1 / 5 Boeken In de fletse roman ‘Reis naar Laredo’ onderschat Arno Geiger zijn lezer In Reis naar Laredo is het niet zozeer de keizer die in het nieuw gestoken wordt. Het is voornamelijk de schrijver zelf die weinig om het lijf heeft.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Snel, het Leven’ overpeinst Sylvie Schenk de vluchtigheid van ons bestaan Een vrouw spurt door het leven en vergeet achterom te kijken. Kan je aan het verleden ontsnappen?
Boeken 4 / 5 Boeken Félicia Viti’s ‘Het Verticale Meisje’ is literatuur om je gebroken hart met woorden te lijmen Twee vrouwen beuken wellustig op elkaar in. Wie zal als eerste barsten?
Boeken 4 / 5 Boeken Samanta Schweblins ‘Het Goede Kwaad’ staat vol verdorven verhalen om heerlijk in te wentelen Verontrustende verhalen met dode dieren en dode kinderen – welkom in de niet zo vrolijke wereld van Samanta Schweblin.
Boeken Boeken Auteur Marente de Moor: ‘De hele Russische bevolking moet opnieuw opgevoed worden’ Marente de Moor windt in De bandagist de lezer rond haar vinger. Haar nieuwe roman leest als een griezelige zedenschets over een verloren generatie. ‘Ik ben blij dat ik in een dorp woon, ver weg van Amsterdam.’
Boeken 3 / 5 Boeken In ‘Levende Wezens’ van Iida Turpeinen mocht het gemis van uitgestorven dieren iets tastbaarder zijn Wat heeft de sabeltandtijger gemeen met de stellerzeekoe? Het droeve antwoord vind je in Levende Wezens, het Finse literaire grafschrift van Iida Turpeinen.
Boeken 2,5 / 5 Boeken De vermakelijke roman ‘Moshi Moshi’ kent te veel doodlopende straatjes Yoshimoto serveert in Moshi Moshi een lauw spookverhaal op een bedje van fletse detective.
Boeken Boeken Sandro Veronesi presenteert ‘Zwarte September’: ‘Hopelijk krijgt de lezer heimwee’ Sandro Veronesi presenteert zijn nieuwe roman op het Passa Porta Festival. In Zwarte september is het altijd zomer, maar de Italiaanse grootmeester kan zijn pessimisme amper verbergen: ‘We wonen in Gotham City met The Joker als dwingeland, en Batman is nergens te bespeuren.’
Boeken 2,5 / 5 Boeken In ‘Zwarte September’ stelt Sandro Veronesi het geduld van de lezer op de proef Sandro Veronesi houdt de lezer al te vakkundig aan het lijntje.
Boeken 4 / 5 Boeken Karl Ove Knausgård schrijft een literair portret van Anselm Kiefer, de oude meester uit Duitsland In Het bos en de rivier neemt het Noorse literaire instituut Karl Ove Knausgård een Duits instituut onder de loep: Anselm Kiefer en zijn overweldigende kunst.
Boeken Boeken Amerikaanse auteur Alice Austen mist België: ‘Wat zijn de Brusselaars toch boeiende mensen’ Brussel een hellhole? Niet volgens de Amerikaanse auteur Alice Austen. Haar debuutroman Place Brugmann 33 speelt zich af in het Brussel van de oorlogsjaren. Austen woonde een poosje in onze hoofdstad en hield er een milde snoepverslaving aan over: ‘Ik bak nog regelmatig speculaas omdat ik de typisch Belgische smaak mis.’
Boeken 3 / 5 Boeken Geen knockout, maar de boksroman ‘Headshot’ barst van de ambitie In Headshot gaan acht levensverhalen met elkaar op de vuist.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Beer’ van Julia Phillips, een fabel over een al dan niet griezelige grizzly Een vrouw wil zoete broodjes bakken met een beer. Zelden een goed idee.
Boeken 3 / 5 Boeken In de horrorhype ‘Vreemde Tekeningen’ groeit je paranoia bij elke schets Een nieuwe literaire sensatie, overgewaaid uit Japen. De mysterieuze auteur Uketsu laat je meespeuren naar de ware toedracht achter onschuldige schetsen.
Boeken Boeken Auteur Yannick Dangre: ‘Een stevige rave in het weekend kan deugd doen’ In zijn nieuwe roman Tussenjaren legt Yannick Dangre een hunkerend hart en twee huwelijken onder de microscoop: ‘Liefde, ook al is ze niet wederzijds, blijft een oerkracht waar tijd geen vat op heeft. Vraag maar aan mensen met liefdesverdriet: soms blijft die pijn een leven lang nazinderen.’
Boeken 4 / 5 Boeken In het zombieverhaal ‘Het duurt eeuwig en dan is het voorbij’ waren de geesten van Samuel Beckett en Jean-Paul Sartre rond Anne de Marcken doet een prachtig taaldansje op het graf van de wereld.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Namiddagen’ tovert Ferdinand Von Schirach banale faits divers om tot sappige, nazinderende verhalen Met Ferdinand von Schirach als barman wordt zelfs de banaalste avond een avontuur.
Boeken Boeken Peter Terrin maakte zelf foto’s bij zijn nieuwe roman: ‘Elke reden is goed om mensen naar de boekhandel te lokken’ ‘Een existentiële detective zoals Paul Auster.’ Zo beschrijft Peter Terrin zijn nieuwe roman Nog Lang Geen Winter, waarin hij oude personages een nieuw leven geeft. Dat is niet zonder risico: ‘Wil je wel in een parallelle werkelijkheid leven? Is het gras altijd groener aan de overkant?’
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Een Eenvoudige Ingreep’ vertelt Yael Inokai hoe vrouwen door de geneeskunde miskend worden Yael Inokai peutert met chirurgische precisie in het brein van haar personages.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Tarantula’ is een nieuwe literaire parel op de kroon van Eduardo Halfons oeuvre Eduardo Halfon lokt de lezer in Tarantula mee in een sinister web van verhalen.
Boeken 4 / 5 Boeken Carsten Höllers frivole spellenencyclopedie ‘Spielebuch’ leest als een ode aan het surrealisme Of u Spielebuch een fijn boek zult vinden, hangt af van uw speelse gemoed.
Boeken Boeken Debuterend dichter Sarah de Koning: ‘Ik schreef al toen ik nog niet kon schrijven’ De Gentse dichter Sarah de Koning brengt deze herfst haar debuutbundel uit, Tekstielen.
Boeken Boeken ‘Gliff’ van Ali Smith: ‘1984’, maar dan met paarden De gevierde Schotse auteur Ali Smith voegt een nieuw hoogtepunt aan haar rijke oeuvre toe. Gliff is geen vrolijk boek, maar Smith blijft optimistisch: ‘Je mag de kracht van verhalen niet onderschatten.’
Boeken 5 / 5 Boeken Samantha Harvey’s ‘In Orbit’ is het perfecte taalticket richting hogere sferen In orbit, de roman waarmee Samantha Harvey de Booker Prize won, is een puik geschreven ticket richting de sterren.
Boeken 4 / 5 Boeken Het bewilderende ‘Rave’ van Rainald Goetz is meer een belevenis dan een boek Zin in een gram experimentele technotaal? Rainald Goetz is dealer en dj van dienst.
Boeken Boeken Dit zijn de beste 10 fictieboeken van 2024 Knack Focus blikt terug op het beste dat 2024 te bieden had. Vandaag: fictie.
Boeken Boeken Dit zijn de beste 10 non-fictieboeken van 2024 Knack Focus blikt terug op het beste dat 2024 te bieden had. Dit zijn de beste non-fictieboeken van 2024 volgens de redactie van Knack Focus.
Boeken 3 / 5 Boeken Dankzij Jonathan Coe’s literaire spielerei krijg je met ‘Het Bewijs van Mijn Onschuld’ waar voor je geld Jonathan Coe verpakt een politiek pamflet in een literair spiegelpaleis. Oftewel: Cluedo voor de meerwaardezoeker.
Boeken Boeken ‘Zadie Smith kijkt met een frisse, kritische blik naar het verleden’: Amir Bachrouri over ‘Charlatan’ Amir Bachrouri is columnist bij Knack en auteur van Doe maar niet. Dankzij Time to Read gaf hij Charlatan van Zadie Smith een tweede kans. ‘En gelukkig maar.’
Boeken Boeken ‘Zadie Smith neemt je ernstig als lezer’: Annelies Beck over ‘Charlatan’ Annelies Beck is VRT-journaliste, schrijfster van onder meer Over het Kanaal en Toekomstkoorts en Zadie Smith-fan van het eerste uur.
Boeken Boeken Waarom ‘Charlatan’ het beste boek van Zadie Smith is Ondanks haar afkeer voor het genre schreef Zadie Smith tóch een historische roman. Charlatan, het vijfde Time to Read-actieboek, is het voorlopige hoogtepunt in het oeuvre van de Brits-Jamaicaanse schrijfster.
Boeken Boeken Prix Goncourt-winnaar Jean-Baptiste Andrea: ‘Mijn moeder belde vroeger elke week om te vragen wanneer ik een echte job ga zoeken’ Jean-Baptiste Andrea schreef met Waak Over Haar een schaamteloos klassieke roman over onmogelijke liefde. Hij won er vorig jaar de Prix Goncourt mee.