Tv-tip: Marsman @ Een (20.40u)

De nieuwe Vlaamse fictiereeks Marsman volgt een veertiger (Jurgen Delnaet) die zich ontfermt over zijn autistische broer na het verlies van hun moeder. Wanneer hij ook zonder job valt en zijn vrouw hem verlaat, moet hij alleen verder.

Een ongeluk komt nooit alleen, zo ondervindt Nico Marsman (vertolkt door Jurgen Delnaet). Wanneer zijn moeder overlijdt, erft hij haar lingeriewinkel ergens te lande én de zorg over zijn autistische broer Rudy (David Cantens). Tot overmaat van ramp verliest de van de hand Gods geslagen Marsman ook nog eens zijn weinig inspirerende job als autoverkoper en ziet hij zijn vrouw Vera (Maaike Cafmeyer) haar koffers pakken. Marsman staat erbij en kijkt ernaar. Hij vindt zelfs niet meer de fut om mee te spelen in zijn rockbandje annex vriendenkliek De Mannen van Mars.

De onfortuinlijke veertiger wil zijn leven weer op de sporen krijgen, maar hoe begin je daaraan? Gelukkig zijn er in het leven nog zekerheden. Zijn vrienden van het eerste uur, Mark, Peter en Ludovic, laten hem niet in de steek. Ook op zijn jongvolwassen dochter Femke kan hij rekenen.

Matthias Sercu heeft zelf een autistische broer en verloor vorig jaar zijn moeder, ‘maar voor alle duidelijkheid: het verhaal is niet autobiografisch’, zegt hij in Knack Focus. ‘Het idee voor deze tv-serie is ontstaan tijdens de repetitie voor Frederik, een door mij geschreven theaterstuk over twee autistische mannen die op zoek gaan naar hun moeder. Dat speelde ik samen met David Cantens. Ik was zo onder de indruk van hoe overtuigend David zich in zijn personage inleefde. Na voorstellingen kwamen mensen hem zelfs vragen in welke leefgroep hij zat (opvang voor kinderen en volwassenen met autisme wordt in leefgroepen georganiseerd, nvdr.), zo waarachtig was het. Toen ik David zo bezig zag, kreeg ik het idee voor een eigen tv-serie, Marsman dus.’ Voor de regie liet hij zich bijstaan door Eshref Reybrouck.

Naast Sercu zelf, hoofdrolspeler Jurgen Delnaet, Maaike Cafmeyer, Robbie Cleiren en Tom Audenaert (als langharige toogfilosoof) oogt de Marsman-cast sowieso al fraai, maar wat misschien nog het meest opvalt, is de keuze voor jong, nog onbekend talent Lynn Van Royen als dochter Femke en David Cantens als de autistische Rudy.

‘David lag aan de basis van mijn idee, dus hij moest er zeker bij’, legt Sercu uit. ‘Lynn heb ik, net als David overigens, leren kennen bij theatergezelschappen als De Spelerij. Ik wist dat ze voldoende in haar mars heeft om tienerdochter Femke te spelen, zowat de enige ‘volwassene’ ten huize Marsman.’ (HVG/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content