HETPALEIS strikt regisseur Dirk Tanghe

Het Antwerpse kinderkunstenhuis HETPALEIS legt een lijvig seizoenprogramma voor. En het huis begint het seizoen wel erg moedig: met een enscenering van Anton Tsjechovs De Meeuw door topregisseur Dirk Tanghe.

Deze week stelde ook HETPALEIS de plannen voor het volgende seizoen voor. Naast enkele hernemingen van succescreaties staan er ook verrassende nieuwe creaties op stapel. Zo daagt artistiek leider Barbara Wyckmans FCBergman uit tot het maken van een jongerencreatie. De Gehoornden wordt het jeugdtheaterdebuut van dit pittige collectief.

Ook Baba (een muzikale monoloog van Dahlia Pessemiers over de interculturele wereld waarin een kind opgroeit), Wulong of de dansende draak (poppentheater van choreograaf Iris Bouche en toppercussionist Kobe Proesmans) en De Tip van je tenen (een multimediaal feest over het verleden vergeten en naar de toekomst verlangen) prikkelen de nieuwsgierigheid.

Toch lijkt de openingscreatie, De Meeuw, de meest veelbelovende creatie. Wyckmans wist niemand minder dan Dirk Tanghe te overhalen om terug een creatie voor de grote zaal te maken. Regisseur Dirk Tanghe maakte vooral in de jaren tachtig en negentig furore met zijn wervelende repertoirevoorstellingen waarin muziek, dans, ijzersterk spel, tekst en zang feilloos hand in hand gingen. Hij was artistiek leider van Theater Malpertuis (1992 – 1995) en van de Utrechtse Paardenkathedraal (1995 – 2007). Voorts regisseerde hij ook bij NTG en KVS. Sinds 2007 verdween hij van het voorplan. Misschien wordt zijn enscenering van Tsjechovs De Meeuw een opmerkelijke ‘comeback’? Met onder meer Michael Pas, Karin Tanghe en Katelijne Verbeke in de spelersploeg heeft hij zich alvast omringd met getrouwen. En De Meeuw is een klassieker die oud en jong dienen te (her)ontdekken.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.hetpaleis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content