Dit zijn de 10 beste internationale series van 2017 volgens Knack Focus

V.l.n.r.: Emilia Clarke in Game of Thrones, Bojack Horseman en Nicole Kidman in Big Little Lies © /

Knack Focus maakt de balans op van het afgelopen jaar. Onze tv-redactie moest zich door een gigantisch aanbod ploegen om de beste buitenlandse series te kiezen. En nee, Twin Peaks zit er niet bij.

Er werd opnieuw veel goeie buitenlandse tv gemaakt het afgelopen jaar. Té veel zelfs. Netflix alleen al genereerde dit jaar een dikke 1000 uur aan originele series en films. Daar zat uiteraard enorm veel rotzooi tussen (zoals de sitcom Friends From College en nagenoeg alles van Marvel), maar ook een handvol kleppers (13 Reasons Why, Mindhunter, Bojack Horseman).

The Handmaid’s Tale is niet de meest luchtige reeks in deze top tien, maar de boodschap over de onderdrukking van vrouwen die in een dystopische toekomst als broedmachines worden ingezet voor de religieuze elite, was talk of the (Trump)town. En visueel stak de reeks met kop en schouders uit boven de concurrentie. Een terechte nummer één dus.

Fargo
Fargo© .

Fargo 3 was niet het beste seizoen uit de anthologyreeks, maar dat belette showrunner Noah Hawley niet om visueel, narratief en structureel alsnog de concurrentie plat te walsen. En met The Deuce bewijst David Simon dat hij geen Stringer Bell en Avon Barksdale nodig heeft om de kijker onder te dompelen in zijn kronkelende vertelling over de geboorteweeën van de porno in seventies-New York. En dat HBO ook een seventiesreeks kan produceren zonder in misplaatste nostalgie te zwelgen, zoals bij Vinyl. Met dank ook aan de puike prestatie van Maggie Gyllenhaal als vrijgevochten prostituee en feministe avant la lettre.

Geen kwaad woord overigens over de reeksen die nét buiten deze top tien vielen. Zo eindigde Twin Peaks op een mooie elfde plaats. Het valt niet te ontkennen dat David Lynch met Twin Peaks het medium tv heeft uitgedaagd en op de helling gezet. De discussie of Twin Peaks film dan wel televisie was, barstte los toen Sight & Sound en Cahiers Du Cinéma, twee van de meest toonaangevende filmbladen, de reeks opnamen in hun eindejaarslijstjes van beste films van 2017. Wat enkele tv-critici dan weer een belediging vonden voor het medium televisie als volwaardige kunstvorm. Hoe dan ook voelde het meermaals dat Lynch met de voeten van de kijker rammelde, wat ongetwijfeld ook zijn bedoeling was.

Maar hoe gedurfd en baanbrekend ook, bij momenten was het nieuwe Twin Peaks een frustrerende, ietwat overdadige kijkervaring, waarin de afzonderlijke delen beter waren dan het geheel.

1. The Handmaid’s Tale (Proximus TV)

Een terechte Emmy-slokop, met dank aan de puike prestatie van Elisabeth Moss, die eerder in Mad Men schitterde als Peggy.

2. Fargo 3 (Netflix)

Omdat u niet genoeg kunt krijgen van de sneeuw en het bloed in Minnesota, nu ook met een dubbele portie Ewan McGregor, als bekvechtende broers.

3. The Deuce (Play More)

The Wire-bedenker David Simon sleurt u mee naar de beginjaren van de seksindustrie, vol met kleurrijke, menselijke pimps en ho’s.

4. Big Little Lies (Play More/Canvas)

Desperate Housewives voor gevorderden, inclusief partnergeweld en seksuele agressie — én Nicole Kidman en Reese Witherspoon.

5. Better Call Saul 3 (Netflix)

Nog steeds veel meer dan een spinoff van een van de beste series aller tijden, en u ving nog eens een glimp op van Gus Fring.

6. Stranger Things 2 (Netflix)

U overweegt u een nektapijt te laten aanmeten, net als Steve? Geheim ingrediënt: Faberge Organics-shampoo plus vier toefjes Farah Fawcett-haarspray — aan te brengen op vochtig haar.

7. 13 Reasons Why (Netflix)

Omdat er wel een aantal redenen zijn om deze omstreden serie over tienerzelfmoord hoger dan nummer 13 te rangschikken. En om er daarna nog eens over te kunnen discussieren.

8. Game of Thrones 7 (Play More)

Bijna gedaan, maar eerst werden we nog getrakteerd op ijsdraken, ijsbeerzombies en Arya Stark die de Red Wedding eindelijk wreekt.

9. Bojack Horseman 4 (Netflix)

Blijft de meest ontroerende en inventieve reeks met een depressief paard in de hoofdrol.

10. Mindhunter (Netflix)

Ook u vraagt zich weleens af wat er omgaat in het hoofd van een seriemoordenaar, én u vindt Zodiac de beste film van regisseur David Fincher.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content