THE SILENCE OF THE LAMBS ****

ANTHONY HOPKINS in 'THE SILENCE OF THE LAMBS'. Meesterlijk angstaanjagend.

Woensdag 16/6, 20.50 – VT4. Jonathan Demme met Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn. VS 1990

Alles samen is Anthony Hopkins niet langer dan dertig minuten te zien in het meesterlijk angstaanjagende The Silence of The Lambs. Zijn uitzonderlijke vertolking van de buitengewoon begaafde seriemoordenaar Hannibal Lecter maakt hem een van de meest memorabele snoodaards uit de filmgeschiedenis. Als Markies De Sade als een voorloper van Sigmund Freud wordt gezien, dan is ex-psychiater Lecter een combinatie van de twee.

‘Deze nieuwe en buiten-gewoon beloftevolle jonge acteur wandelde weg met de rol van Edgar in Strindbergs toneelstuk De dodendans zoals een kat met een muis tussen haar tanden’, zei monument Laurence Olivier over Hopkins in zijn memoires. De beeldspraak is toepasselijk, want als Lecter doet Hopkins net hetzelfde met Jodie Foster, de FBI-agente die hem vanuit zijn zwaarbewaakte cel wil inschakelen in het onderzoek naar een transseksuele seriemoordenaar.

Hopkins had er al een heel parcours opzitten toen hij voor Silence zijn eerste en tot nog toe enige Oscar won. Voordien kwam hij vooral in het tv-circuit aan de bak door zijn destructieve, rebelse levenshouding en zijn obsessie voor techniek – zijn stijl van spreken kwam door de delicate pauzes en nauwkeurig getimede aarzelingen op het grote scherm vaak bestudeerd en retorisch over.

En dan bood Demme hem dus de rol van Lecter aan in The Silence of The Lambs, na Michael Manns Manhunter de tweede film rond de door Thomas Harris gecreëerde slimme slechterik. Hopkins beweerde later dat het geheim van het succes van die rol lag in het acteren ‘als een onderzeeër’, al liet hij zich voor de stem inspireren door Truman Capote en Katharine Hepburn en voor de halsstarrige, nooit knipperende blik door Charles Manson.

Op artistiek gebied drukt Hopkins zich tegenwoordig ook als schilder en componist uit. Toch blijft de man, die erg geloofwaardig streng gereserveerde, maar gewelddadig borrelende personages neerzet, zich verder specialiseren in grote historische rollen. Na Nixon, Picasso, Hitler en Rabin gaat hij binnenkort ook Hemingway vertolken. Toch is het vooral uitkijken naar wat hij van de suspensemeester zal maken in de biopic Alfred Hitchcock and The Making of Psycho.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content