zondag 4/8 – vanaf 20.45 Arte.

Van nul vertrokken en tot aan de top geraakt, Marilyn Monroe heeft alle etappes van de Amerikaanse droom doorlopen. Het obligate happy end heeft ze echter niet gekregen. Haar zoektocht naar liefde en erkenning eindigde veertig jaar geleden in de nacht van 5 augustus 1962. Een overdosis barbituraten werd de 36-jarige Monroe fataal. Snapshots uit een leven vol ups en downs.

In 1946 gaat de 16-jarige Norma Jean Baker van school weg om als model te werken. Haar eerste filmrollen betalen zo slecht dat ze in 1948 toestemt naaktfoto’s te laten nemen voor een kalender. Die foto’s worden dé attractie in de eerste Playboy van 1953.

In haar autobiografie ‘My Story’, herinnert Monroe zich hoeveel moeite ze had met haar nieuwe naam. ‘Mijn eerste handtekening moest ik heel langzaam zetten. Ik wist immers niet precies hoe ‘Marilyn’ geschreven werd.’

In 1952 mag de actrice haar hand- en voetafdrukken in de foyer van ‘Grauman’s Chinese Theatre’ plaatsen. Ze stelt voor om ook de contouren van haar borsten in het natte cement te zetten, een suggestie die jammer genoeg geen gehoor vindt.

‘Chanel No.5’. Monroes antwoord op de vraag wat ze droeg in bed, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Actrice Grace Kelly kreeg ooit dezelfde vraag. De ice-queen antwoordde koeltjes: ‘Daar heeft niemand zaken mee.’

Marilyn Monroe heeft nooit een oscar gekregen, zelfs geen nominatie. Wel twee Golden Globes: als beste actrice in ‘Some Like It Hot’ en als World Film Favorite Female, een categorie die nu niet meer bestaat.

In 1962 begint Monroe aan de opname van ‘Something’s Got To Give’. Ze laat maar op 12 van de 32 draaidagen haar hoofd zien en wordt ontslagen. Een maand later sterft ze.

Rond Monroes dood blijft een waas van mysterie hangen. De officiële versie – zelfmoord – wordt al snel aangevochten en moordcomplotten – waarbij vaak verwezen wordt naar Monroes relaties met John en Robert Kennedy – blijven de ronde doen. In zijn lijvige werk ‘Marilyn Monroe: The Biography’ uit 1993 schrijft Donald Spoto alles toe aan een dom ongeluk: een psychiater schreef op 4 augustus Marilyn een slaapmiddel voor dat in combinatie met de pillen die ze al nam, dodelijk was.

Na haar dood laat baseballster Joe DiMaggio – met wie Monroe enkele maanden getrouwd was – twintig jaar lang driemaal in de week verse rozen op haar graf leggen. Het gerucht gaat dat Monroe en DiMaggio van plan waren te hertrouwen … op acht augustus 1962.

Over geen enkele actrice zijn in de voorbije decennia zoveel boeken verschenen als over Monroe. Van alle filmsterren moet ze enkel Charlie Chaplin laten voorgaan.

In 1999 verkoos het Amerikaanse People Magazine de actrice tot ‘Sexiest Woman of the Century’.

De mooiste uitspraken over Monroe komen van de onlangs overleden regisseur Billy Wilder die met haar werkte voor ‘Some Like It Hot’ en ‘The Seven Year Itch’. ‘Borsten als graniet, maar hersenen als Zwitserse kaas’, is zijn bekendste omschrijvingn, maar ‘een eeuwigdurende puzzel zonder een oplossing’ mag er ook wezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content