1 Concert van het jaar Arcade Fire in Vorst Nationaal, een concert waarvan naar verluidt zelfs het okselhaar van onze man ter plaatse overeind ging staan.

2 Concertfilm van het jaarHeima van Sigur Rós: eindelijk nog eens een concertfilm die meer wou zijn dan alleen maar een gefilmd concert, en waarin ook rabarberstengels figureren.

3 Comeback van het jaar Pete Doherty, die vriend en vijand na twee jaar junkieverdriet verbaasde met Shotter’s Nation, de verrassend sterke tweede plaat van Babyshambles, met de geweldige single Delivery.

4 Remixer van het jaar Mark Ronson, de eerste producer die van Bob Dylan de toestemming kreeg om een van zijn nummers te remixen, en die in stijl bedankte met Most Likely You’ll Go Your Way (And I’ll Go Mine).

5 Persbericht van het jaar De fake-recensies van de laatste Discobar Galaxieverzamelaar: ‘Het mooiste wat je kunt maken met 3 huisvaders, 2 naalden, een microfoon en een stapeltje vinyl. (Uit: De Knutselkrant)’ En: ‘Een schijf die zich met weerhaakjes zal vasthechten in de trommelvliezen van elke melomaan. (Uit: Cliché)’

6 Guilty pleasure van het jaarRelax en Grace Kelly van Mika. Akkoord, ’t is een Freddie Mercurykloon en ja, ’t is een gladjakker, maar hij schrijft wel verrekt aanstekelijke singles.

7 Onzin van het jaar ‘No clouds in my storms / Let it rain / I hydroplane into fame’ – zomaar een paar willekeurige zinnen uit Umbrella van Rihanna, this year’s best verkopende R&B-snolletje.

8 Meest onderschatte talenten van het jaar – The National, die met hun nieuwe prachtplaat Boxer nu al vier platen lang het best bewaarde geheim van New York zijn. Doe er uzelf een groot plezier mee voor oudejaar.

9 Tragische junkie van het jaar Amy Winehouse, het zwaar getatoeëerde en zingende zusje van Janice ‘Oh My God’ uit Friends. En dat terwijl ze eigenlijk gewoon ‘stem van het jaar’ had moeten heten.

10 Lul van het jaar Billy Corgan, die het geld uit de zakken van zijn – allerlaatste – fans klopte door vier verschillende versies van de Smashing Pumpkinsplaat Zeitgeist uit te brengen, met telkens andere bonussen.

(W.V.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content