Regisseur Ettore Scola overleden

Ettore Scola in 2013 tijdens het filmfestival van Venetië © REUTERS

De Italiaanse regisseur Ettore Scola is op zijn 84ste in Rome overleden. Hij was onder meer bekend van de film Una giornata particolare, waarin Marcello Mastroianni en Sophia Loren de hoofdrollen vertolkten.

Ettore Scola, geboren in 1931, was een van de grote cineasten van de Italiaanse cinema. Hij werkte met een keur aan acteurs – daarbij behalve Mastroianni en Loren ook Vittorio Gassman of Nino Manfredi.

Scola werd geboren in het zuiden van Italië. Hij startte zijn carrière in de jaren 1950 als scenarioschrijver voor films. In 1964 nam hij ook achter de camera plaats, met zijn eerste film ‘Se permettete parliamo di donne’ (Laten we over vrouwen praten), met Vittorio Gassman. Een van zijn belangrijkste films kwam tien jaar later, ‘C’eravamo tanto amati’ (We hebben zoveel van mekaar gehouden), met Manfredi, Gassman en Stefano Satta Flores die alledrie verliefd zijn op Stefania Sandrelli. Zijn meest succesvolle film was ‘Una gioranta particolare’ (‘Een speciale dag’, de film speelt op de dag dat Hitler Mussolini in Rome bezoekt) uit 1977, die bekroond werd met onder meer de César voor beste buitenlandse film en die daarnaast twee Oscarnominaties kreeg.

Andere bekende films zijn ‘ La Nuit de Varennes’ (uit 1982) en ‘Le Bal’ (uit 1983). Voor die laatste film werd hij onder meer bekroond met de César voor beste regie.

In 1988 zetelde Scola in de jury van het filmfestival van Cannes.

Para Scola was de meest “politieke” regisseur van de Italiaanse comedy-scene. Verschillende van zijn films speelden zich af tegen de achtergrond van het Mussolini-tijdperk of het naoorlogse Italië. In de jaren ’80 ging hij ook zelf in de politiek als verkozene van de communistische partij.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content