Overstijgt ‘Girl’ controverse op Golden Globes?

ARIEH WORTHALTER (rechts) met VICTOR POLSTER in GIRL. © .

Zondagavond worden voor de 76ste keer de Golden Globes uitgereikt, de prijzen toegekend door de buitenlandse filmpers in Hollywood en na de Oscars de belangrijkste filmprijzen. Hoofdvraag voor België is hoe de debuutprent van Lukas Dhont het ervan af brengt.

De politieke satire ‘Vice’ is, met zes nominaties, de grootste favoriet op de Golden Globes. Maar in ons land wordt vooral uitgekeken naar wat de beste anderstalige film zal worden. In die categorie dingt ‘Girl’, de debuutfilm van Lukas Dhont (28), mee naar een award. Of Dhont na het weekend met het beeldje op het vliegtuig naar België stapt, is lang niet zeker. De film is in de Verenigde Staten namelijk erg controversieel.

‘Girl’ neemt het op tegen ‘Capharnaüm’ van Nadine Labaki, ‘Never Look Away’ van Florian Henckel von Donnersmarck, ‘Roma’ van Alfonso Cuarón en Gouden Palm-winnaar ‘Shoplifters’ van Hirokazu Kore-eda.

Geen Oscar

Het zou voor Dhont meteen de hoogste bekroning zijn voor zijn film, die eerder al vier prijzen won in Cannes, waaronder de Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut en de prijs voor beste acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster. In december won de film de prijs voor de beste Europese debuutfilm op de European Film Awards (EFA’s) in Sevilla.

Tot grote ontgoocheling van iedereen die bij de film betrokken is, werd ‘Girl’ niet genomineerd voor de Oscars. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het controversiële karakter van de film in de VS: er is kritiek op het feit dat Victor Polster geen transgender is en op het feit dat de hoofdrolspeelster in een bepaalde scène haar penis afsnijdt, wat het traumatiserend zou maken voor het publiek.

Overigens heeft streamingdienst Netflix, in tegenstelling tot wat eerder werd aangekondigd, beslist om ‘Girl’ nog niet op de Amerikaanse Netflix te lanceren. De release was oorspronkelijk gepland op 18 januari, maar Netflix heeft hem uitgesteld naar de lente. Een en ander heeft waarschijnlijk te maken met de controverse.

Geen overduidelijke favorieten

In de nominatielijst steekt eigenlijk geen enkele film er boven uit. Zo kunnen met slechts vijf nominaties ook de remake ‘A Star is Born’, de filmbiografie ‘Green Book’ en de tragikomedie ‘The Favourite’ de ceremonie in Beverly Hills op 6 januari met vertrouwen tegemoet zien.

Vier nominaties zijn er voor ‘BlacKkKlansman’ van Spike Lee en ‘Mary Poppins Returns’ van Rob Marshall, met Emily Blunt in de hoofdrol. ‘If Beale Street could talk’, een verfilming van een roman van wijlen de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin, veroverde nominaties, maar regisseur Barry Jenkins, succesvoller met ‘Moonlight’, bleef wel met lege handen achter.

Belgische delegatie

‘Girl’ is niet de enige Belgische aanwezigheid op de uitreiking. ‘The Alienist’, de TNT-reeks van Jakob Verbruggen, is genomineerd voor beste TV-serie. Hoofdrolspeler Daniel Brühl is genomineerd als beste acteur in een TV-reeks. Voorts is Timothée Chalamet, een van de hoofdrolspelers uit ‘Beautiful Boy’, het Amerikaanse regiedebuut van Felix van Groeningen, genomineerd voor de Golden Globe voor beste mannelijke bijrol.

De Hollywood Foreign Press Association (HFPA) kent haar Globes al sinds 1944 toe en is inmiddels al aan de 76ste editie toe. In totaal worden prijzen gegeven in 25 categorieën. In tegenstelling tot de Oscars worden de Globes opgesplitst in, enerzijds, Beste Komedie of Musical, en anderzijds Beste Drama. De Golden Globe Awards worden op 6 januari uitgereikt in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. De prijsuitreiking zal gepresenteerd worden door Sandra Oh en Andy Samberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content