Oscarpronostiek Ward Verrijcken: ‘Ik verwacht dat Boyhood nipt het onderspit zal delven tegen Birdman’

© gf
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

‘Boyhood is een straffe mijlpaal in de filmgeschiedenis’, zegt filmjournalist Ward Verrijcken, ‘maar wanneer ik de logica boven mijn persoonlijke smaak laat spreken, moet ik Birdman aanstippen.’ Komende zondag weten we wie in alle fierheid met het Oscarbeeldje mag pronken.

In onze countdown naar de uitreiking van de Oscars, spreekt elke dag een Vlaamse filmkenner zich uit over zijn voorkeuren en verwachtingen. In de laatste rechte lijn zet filmrecensent Ward Verrijcken zijn favorieten nog eens op een rijtje.

BESTE FILM

Genomineerden: Boyhood, Birdman, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, The Theory of Everything, Selma, American Sniper en Whiplash

Oscarpronostiek Ward Verrijcken: 'Ik verwacht dat Boyhood nipt het onderspit zal delven tegen Birdman'
© gf

Moet winnen: Boyhood. Die draaiperiode van twaalf jaar was aanvankelijk zo’n uniek filmexperiment en is uiteindelijk veel meer geworden dan de gimmick die Richard Linklater wilde brengen. Het is groots Hollywooddrama met niet zo grootse personages. Een straffe mijlpaal in de filmgeschiedenis, die ik intussen al driemaal heb gezien en echt in mijn hart heb gesloten. Dat overkomt me niet vaak.

Wint: Ik verwacht dat Boyhood nipt het onderspit zal delven tegen Birdman. Omwille van de technische verwezenlijking van Iñárritu werd de prent ook tot beste film bekroond bij de Directors Guild en de Producers Guild Awards. De leden daarvan zijn ook lid van de Oscarjury, dus wanneer ik de logica boven mijn persoonlijke smaak laat spreken, moet ik Birdman aanstippen.

BESTE REGISSEUR

Genomineerden: Richard Linklater, Alejandro González Iñárritu, Wes Anderson, Bennett Miller en Morten Tyldum

Moet winnen: Omdat hij zowel de het scenario, de productie en de regie twaalf jaar lang gekoesterd heeft, kies ik hier voor Linklater. De filmtaal valt ook zó goed samen met de gekozen muziek.

Wint: Iñárritu, ook een erg straffe regisseur. Het lijkt alsof hij Birdman in één take heeft opgenomen, in en uit dat Broadwaytheater, wat zijn kunstje erg zichtbaar en flashy maakt. Iñárritu heeft het zichzelf moeilijk gemaakt, maar zijn idee is geslaagd en heeft een hoge wow-factor.

BESTE ACTEUR

Genomineerden: Michael Keaton, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne en Steve Carell

Moet winnen: Ik durf eerlijk toegeven dat ik een echte Cumberbitch ben. Benedict Cumberbatch heeft een brede range van capaciteiten. De tragische persoonlijkheid van Alan Turing zit hem als gegoten in The Imitation Game. Hij laat zeer subtiel een dramatisch kantje binnen dat figuur sluipen, maar zal wellicht nog een aantal jaren op een Oscar moeten wachten.

Wint: Eddie Redmayne, al zal het een nek-aan-nekrace worden met Michael Keaton. De vertolking van Stephen Hawking die Redmayne neerzet maakt van hem een absolute Oscarmagneet en is een beetje vergelijkbaar aan die van Daniel Day-Lewis in My Left Foot. Als je weet dat The Theory of Everything niet chronologisch gefilmd is, heeft Redmayne het ook echt wel goed gedaan.

Eddie Redmayne als Stephan Hawking in 'The Theory of Everything'.
Eddie Redmayne als Stephan Hawking in ‘The Theory of Everything’.© gf

BESTE ACTRICE

Genomineerden: Julianne Moore, Felicity Jones, Marion Cotillard, Reese Witherspoon en Rosamund Pike

Moet winnen: Of het een chauvinistisch kantje van mezelf is weet ik niet, maar ik kies regelrecht voor Marion Cotillard. Ze geeft in Deux jours, une nuit haar ijdelheid volledig op, acteert foutloos en doet je op die manier vergeten dat ze een glamourster is.

Wint: De prijs is gereserveerd voor Julianne Moore. Ze zet in Still Alice een zeer goed opgebouwde vertolking neer en brengt die niet té sentimenteel. Je ziet haar personage echt van Alzheimer afzien. Bovendien is ze een zeer gerespecteerde actrice en is het verbazingwekkend dat ze nog nooit eerder won. Tot nog toe won ze voor haar rol als Alice op haast alle filmuitreikingen waar ze genomineerd was, waardoor het ondenkbaar is dat ze geen Oscar wint.

BESTE NIET-ENGELSTALIGE FILM

Genomineerden: Ida (Polen), Leviathan (Rusland), Tangerines (Estland), Timbuktu (Mauretanië) en Wild Tales (Argentinië)

Moet winnen: Allereerst vind ik dat Deux jours, une nuit in dit lijstje had mogen en zelfs had móeten staan. Hij is minstens zo goed is als Rundskop en The Broken Circle Breakdown, die wel een plek in de nominatielijst afdwongen. Maar wat betreft deze genomineerden kies ik voor Leviathan.

Wint: Leviathan, omdat het een politiek statement van Amerika zou zijn ten opzichte van Poetin, toch de bad guy van de moderne wereld. Andrej Zvjagintsev brengt overigens een zeer indrukwekkende dramatiek, gekoppeld aan grote cinemataal.

Leviathan
Leviathan© gf

Partner Content