‘Girl’ bekroond als Europese ontdekking van het jaar

Nora Monsecour, regisseur Lukas Dhont en acteur Victor Polster tijdens het filmfestival van Gent, 9 oktober 2018 © BELGA

‘Girl’, de debuutlangspeelfilm van Lukas Dhont, heeft zaterdagavond de prijs van de beste Europese debuutfilm gewonnen op de European Film Awards (EFA’s) in Sevilla. ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski ging aan de haal met de prijs voor beste film.

Lukas Dhont droeg tijdens zijn dankwoord de prijs op aan twee ‘heel speciale mensen’, namelijk hoofdrolspeler Victor Polster en Nora Monsecour, het meisje op wie Girl is gebaseerd.

De transgenderfilm Girl was samen met vijf andere films genomineerd voor de Prijs van de Europese Ontdekking, toegekend door de vereniging van filmcritici Fipresci aan de beste Europese debuutfilm. Dat waren Guilty, One Day, Scary Mother, Those who are fine en Touch me not.

‘Cold war’ van regisseur Pawel Pawlikowski is in Sevilla bekroond tot beste Europese film tijdens de 31ste editie van de Europese Filmprijzen. De film won ook nog vier andere prijzen: die van beste regisseur, beste scenarist, beste actrice en beste monteur.

Zoals de titel aangeeft, speelt de film zich af tijdens de Koude Oorlog. Het decor is het Polen onder Stalin en Parijs in de jaren vijftig. Een muzikant, die hevig verlangt naar vrijheid, en een jonge zangeres beleven een onmogelijke liefde.

In de categorie voor beste film was ook Girl geselecteerd, Border van Ali Abbasi, Dogman van Matteo Garrone en Heureux comme Lazzaro van Alice Rohrwacher.

De beste Europese komische film van het jaar is dan weer The Death of Stalin, een Frans-Brits-Belgische coproductie.

De cynische film The Death of Stalin werd geregisseerd door Armando Ianucci. In de cast zitten bekende namen als Michael Palin en Steve Buscemi. De Belgische inbreng kwam van het Brusselse productiehuis La Compagnie Cinématographique.

Dat de debuutprijs naar een Vlaamse film gaat, is geen primeur. In 2011 ging de European Discovery Award immers naar Adem, een film van Hans van Nuffel over een mucoviscidosepatiënt.

Girl was genomineerd in drie categorieën van de EFA’s. Eerder op de avond greep hoofdrolspeler Victor Polster naast de prijs van beste acteur (die ging naar de Italiaanse acteur Marcello Fonte voor Dogman).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content