Freek Vielen wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2014

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De Nederlandse toneelschrijver Freek Vielen heeft op 29 november 2014 tijdens Dramaastricht voor zijn stuk Dracula de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 gekregen.

De Nederlandse toneelschrijver Freek Vielen heeft op 29 november 2014 tijdens Dramaastricht voor zijn stuk Dracula de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 gekregen. ‘Een duizelingwekkende, thematisch veelgelaagde en veelvormige montage van teksten […] waar de liefde voor taal en de bezieling van afspat’, vindt de jury. De prijs bedraagt € 10.000.

De Taalunie Toneelschrijfprijs is de jaarlijkse prijs voor de meest belangwekkende oorspronkelijk Nederlandstalige theatertekst die het afgelopen seizoen voor het eerst is opgevoerd. De jury koos de winnende tekst van Freek Vielen uit ruim veertig inzendingen. De uitreiking van de prijs vond plaats in De Toneelacademie in Maastricht tijdens de tweejaarlijkse Conferentie van Dramaastricht.

Freek Vielen (°1985) studeerde in 2007 af aan de opleiding Woordkunst van de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Na eerst als radiomaker actief te zijn geweest, werkt hij nu voornamelijk in het theater als maker, speler, schrijver en regisseur. Hij werkte zich dit jaar ook in de kijker met zijn verrassende State of the Youth tijdens de opening van Het Theaterfestival 2014 en gooide vorig seizoen ook hoge ogen met de voorstelling Heimat, die voorstelling werd ook geselecteerd voor Het Theaterfestival 2014.

Vielens stuk Dracula gaat over bespiegelingen, ervaringen en gedachten van mensen die zich verloren voelen in een schemerige wereld waar liefde, verlies, vervreemding, ziekte en dood alomtegenwoordig zijn. De jury (bestaande uit Silvia Andringa (freelance regisseur en artistiek leider van De Jonge Republiek ), Bram Coopmans (acteur), Ruth Mariën (dramaturg)en secretaris Steven Peters) noemt het ‘een lappendeken van betekenissen en zienswijzen, waarbij vrijwel geen onderwerp onaangeroerd blijft. […] De tekst biedt een immense uitdaging en een theatraal risico, wat bewonderd en aangemoedigd mag worden.’

De drie andere genomineerden waren Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Magne van den Berg, Crashtest Ibsen II Volksvijand van Joachim Robbrecht en Vette Dinsdag van Peer Wittenbols.

Met de Taalunie Toneelschrijfprijs wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering ervan stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, Stichting Dramaastricht en het Nederlands Letterenfonds en de prijs wordt financieel ondersteund door het LIRA-fonds, Sabam en deAuteurs.

(E.V.S.)

Alle info: http://taalunieversum.org/inhoud/taalunie-toneelschrijfprijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content