Sigiswald Kuijken bereidt opvolging voor

Op vraag van jonge muzikanten probeert Sigiswald Kuijken het voortbestaan van La Petite Bande te garanderen.

Sigiswald Kuijken (67), oprichter en leider van het barokorkest La Petite Bande, laat vanaf 2012-2013 ieder seizoen één muzikaal project door iemand anders leiden. Kuijken koos hiervoor de jonge klavecinist en organist Benjamin Alard die in april 2013 een programma brengt dat hij samenstelde rond de orgelconcerti van Georg Friedrich Händel. Dat heeft Kuijken in Leuven bekendgemaakt.

Sigiswald Kuijken ging er tot voor kort vanuit dat het ensemble samen met hem zou stoppen. Jonge musici overtuigden hem om een geleidelijke weg uit te dokteren zodat de groep ook zonder hem zou kunnen blijven bestaan. “Ze vertelden ons hoe wij onder de bestaande ensembles een witte raaf zijn, omdat we voorrang blijven geven aan onze artistieke motivaties en integriteit en niet toegeven aan de trendy noden van het cultuurbedrijf. Het einde van La Petite Bande zou voor hen een onherstelbaar verlies betekenen”, aldus Kuijken.

Mogelijk worden in de toekomst ook aan anderen naast Alard gelijkaardige projecten aangeboden. Naar aanleiding van het feit dat alle muziekensembles dezer dagen hun subsidie-aanvragen bij de Vlaamse overheid moeten indienen voor de volgende vier jaar (2013-2016), benadrukte Kuijken nog eens dat La Petite Bande niet kan overleven zonder overheidssteun.

Bij de vorige subsidieronde kreeg het barokorkest begin 2009 van de Beoordelingscommissie Muziek een negatief advies, maar keurde toenmalige Cultuurminister Bert Anciaux de subsidies toch goed na een internationale online solidariteitsactie die 22.000 handtekeningen opleverde. Kuijken vreest voor een nieuw negatief advies vermits de samenstelling van de commissie ondertussen niet wijzigde. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content