Popartiest Prince (57) is overleden – was een week eerder in spoed behandeld

Prince © REUTERS

Zanger Prince is overleden. Het popicoon was 57 en werd levenloos in een lift van zijn huis aangetroffen. Een doodsoorzaak is niet bekend. Dinsdag bezocht hij nog een jazzclub.

De bekende popmuzikant Prince is op 57-jarige leeftijd overleden. Zijn lichaam werd donderdagvoormiddag gevonden in Paisley Park, zijn landgoed in Minnesota, dat onder meer zijn woonvertrekken en zijn studio bevat.

Er is geen doodsoorzaak bekend.

In een verklaring laat de plaatselijke sheriff, Jim Olson, weten dat de noodoproep om 9u43 plaatselijke tijd binnenliep, dat wil zeggen om 16u43 in België. Een levensloze man werd in een lift gevonden. Men probeerde hem te reanimeren, maar zonder succes. Om 10u07 (17u07 Belgische tijd) werd de man, die later geïdentificeerd werd als Rogers Nelson (artiestennaam Prince) doodverklaard. Het overlijden, aldus de mededeling, wordt verder onderzocht, en er komt een lijkschouwing. De resultaten zullen enkele dagen op zich laten wachten, vernamen plaatselijke journalisten.

Exact een week voor zijn overlijden, vorige week donderdag, gaf Prince twee opeenvolgende soloconcerten van telkens anderhalf uur in Atlanta.

Die concerten waren eigenlijk op 7 april gepland, maar werden uitgesteld. “Ik voelde me niet lekker”, gaf hij vorige week als uitleg aan zijn publiek in Atlanta, “maar nu zijn we hier”.

Hij maakte op dat publiek energieke indruk – op CNN sprak een aanwezige van het beste Prince-concert dat ze ooit had gezien. Hoewel hij alleen optrad, en zichzelf op piano begeleidde, danste hij tussendoor. In elk van de twee concerten – de sets verschilden – speelde hij minstens drie bisnummers.

Spoedlanding

Op weg naar huis maakte zijn privévliegtuig een spoedlanding – het was op dat moment al vrijdag. Hij werd kortstondig behandeld, verliet na drie uur het ziekenhuis in Moline, Illinois, en zette vervolgens zijn reis naar Minneapolis verder. Een precieze uitleg werd niet gegeven, maar er zou sprake geweest zijn van “griepachtige verschijnselen” of uitdrogingsverschijnselen.

Volgens showbizzsite TMZ, die vorige week als eerste het nieuws over de spoedlanding bracht, die ook als eerste het overlijden van Prince aankondigde, en die zich nu beroept op “verschillende bronnen”, was de hospitalisatie ernstiger dan eerst gedacht (andere media in de VS hebben die informatie niet onafhankelijk kunnen bevestigen).

Volgens TMZ moest het vliegtuig nog slechts 48 minuten in de lucht blijven, en was er geen enkele reden voor een onderbreking omwille van “griepachtige verschijnselen”. In werkelijkheid, aldus TMZ, kreeg Prince “een save shot”, een injectie die gewoonlijk wordt gegeven om de effecten van een drug tegen te gaan. TMZ heeft het over een “drugsoverdosis”.

De dokters, aldus nog TMZ, hadden Prince aangeraden om 24 uur in het ziekenhuis te blijven, maar omdat er geen privékamer beschikbaar was, is hij drie uur na zijn aankomst weer vertrokken: “Het ging niet goed met hem”.

Vrienden van de popartiest stellen dat hij zich ver hield van drugs.

‘Verspil geen gebeden’

Wat er ook aan de hand was, de volgende dag leek alles weer normaal met zijn gezondheid. “Ik ben getransformeerd”, tweette Prince, wellicht tongue-in-cheek.

Op zaterdagnamiddag fietste hij met een gezel door een deel van Minneapolis. ’s Avonds was er een buurtparty in Paisley Park. Prince leidde volgens The New York Times het gebeuren in, hij toonde een nieuwe, purperen gitaar, maar trad niet op. Hij liet een opname afspelen van het optreden in Atlanta.

De Times citeert Scott Gregoria, die op de party aanwezig was. De popartiest zag er volgens Gregoria “een beetje zwakker” uit, “een beetje bleker dan toen ik hem eerder zag”. Maar hij maakte grappen en leek zich geen zorgen te maken. “Wacht een paar dagen vooraleer je gebeden verspilt”, zei hij. Hij maande het publiek aan “niet altijd de media te vertrouwen”.

Op dinsdag bezocht Prince een jazzclub.

Hij leefde volgens vrienden gezond, sportte, lette op zijn voeding, die vleesloos was.

Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince, is een van de meest succesvolle muzikale artiesten ooit. Na een carrièrestart als cultartiest werd hij in 1984 wereldberoemd met de plaat en de film Purple Rain, die met enige vrijheden op zijn eigen leven was gebaseerd.

Vorige maand had uitgeverij Spiegel&Grau nog aangekondigd dat Prince werkte aan zijn memoires, die hadden in de herfst van 2017 in de boekenwinkel moeten liggen.

Nothing compares to you

Naast een begenadigd gitarist en pianist stond hij ook bekend als een groot songschrijver. Zo scoorde de Ierse zangeres Sinead O’Connor in het begin van de jaren negentig haar grootste hit met een nummer dat door ‘His Royal Badness’ geschreven werd: ‘Nothing compares 2 u’. Ook de daaropvolgende decennia blijft hij zich een bijzonder productieve artiest tonen: hij nam tijdens zijn volledige carrière tientallen albums op. Maar het grote succes van de jaren tachtig zal wel vervagen.

Zo valt hij halfweg de jaren negentig vooral op door zijn naamswijziging: Prince beslist namelijk door het leven te gaan als het onuitspreekbaar liefdessymbool O(+>. Al gauw wordt daarom de afkorting TAFKAP (‘The Artist Formely Known As Prince’) gebruikt om naar hem te verwijzen. Tijdens de laatste jaren van zijn loopbaan blijft Prince nog altijd een populaire en energieke live-artiest.

Ook België wordt daarbij nog regelmatig aangedaan. Zo gaf hij in mei 2014 nog druk bijgewoond verrassingsoptredens in de Brusselse Botanique, terwijl hij in juli 2011 in Gent nog twee keer voor een uitverkocht Sint-Pietersplein mocht optreden.

Prince verkocht tijdens zijn carrière meer dan honderd miljoen platen en won ook zeven keer een Grammy Awards, de muzikale tegenhanger van de Oscars. Die belangrijke filmprijs wist hij in 1985 trouwens ook binnen te halen, voor de titelsong van de film ‘Purple Rain’. In 2004 werd Prince nog opgenomen in de Rock and Roll Hall Of Fame.

(Belga/NSK/RR))

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content