Het muziekjaar van Tourist LeMC, de nieuwe Vlaamse volkszanger: ‘Iedereen is méé’

© gf

Met Tourist LeMC, Antwerpenaar Johannes Faes, is een nieuwe volkszanger opgestaan, met nieuwe nationale hymne en al. ‘Mensen hebben een figuur als ik lang moeten missen.’

Klantenbinding laat zich snel aanleren. ‘Doe de groeten aan je zoontje van tien’, zegt Johannes Faes helemaal gemeend aan het eind van ons telefoontje. Dat jonge leven is tijdens het gesprek even opgeworpen als illustratie voor het feit dat den Tourist met zijn tweede plaat En route is doorgestoten bij zowat alle bevolkingslagen. Van Radio 1 tot Q Music: Faes’ ingenieuze versmelting van kleinkunst en hiphop was alomtegenwoordig.

JOHANNES FAES: Iedereen lijkt mee te zijn met het verhaal. Daar doe je het toch voor, als artiest: zo veel mogelijk mensen bereiken.

Dat verhaal luidt, bondig samengevat: hoop, van het slag dat niet blind is voor de realiteit.

FAES: Ik kijk met enorm veel angst naar wat er vandaag in de wereld gebeurt. Maar alleen al daarover schrijven lucht zodanig op dat er aan het einde van de rit altijd weer een gevoel van hoop komt bovendrijven. Oprechte hoop kan trouwens alleen maar bestaan als die gefundeerd is in de realiteit. Je moet eerst toegeven dat het niet goed is, maar de hoop die dán nog overblijft, is echt krachtig.

Het muziekjaar van Tourist LeMC, de nieuwe Vlaamse volkszanger: 'Iedereen is méé'
Volkszanger is een eretitel voor mij. Ik zie mezelf graag als iemand uit het gepeupel en vanuit die optiek schrijf ik ook

Waaraan heb je die verbreding van je publiek in het afgelopen jaar zelf gemerkt?

FAES: Er komen nu misschien minder jongeren opdagen, omdat ik onder invloed van kleinkunst geen pure hiphop meer maak. Ik zie vooral veel meer dertigplussers dan vroeger. En bij sommige zaalshows zelfs hele rijen klein mannen van tien of jonger, of oudere mensen. Crazy. Ik hoor van veel mensen dat ze een figuur als ik lang hebben moeten missen in het Vlaamse landschap. Een troubadour, een kleinkunstenaar. Dat komt natuurlijk ook omdat ik mij heb geuit als fan van onder meer Wannes Van de Velde. Volkszanger is een eretitel voor mij. Ik zie mezelf graag als iemand uit het gepeupel en vanuit die optiek schrijf ik ook.

In het Rivierenhof noemde je je hitsingle Koning Liefde deze zomer ‘het nationaal volkslied’.

FAES: Een fratske op de nationale feestdag. Maar het is wel een nummer dat enorm veel mensen weten te smaken. Ik wist in het Rivierenhof gewoon dat iedereen Koning Liefde ging kunnen meezingen. In tegenstelling tot het echte nationale volkslied. (lacht)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content