Gitarist en songwriter Robbie Robertson (80) overleden

© Getty

Gitarist, zanger en songwriter Robbie Robertson, vooral bekend van de Canadees-Amerikaanse groep The Band en later maker van soundtracks van Martin Scorsese-films, is overleden. Hij stierf in Los Angeles op 80-jarige leeftijd. Dat heeft zijn management gemeld aan Amerikaanse media.

Robertson begon zijn carrière op jonge leeftijd door zich eind jaren vijftig aan te sluiten bij de begeleidingsband van rockabillyzanger Ronnie Hawkins. The Band ontstond midden jaren zestig in eerste instantie als begeleidingsband van Bob Dylan.

Later groeide de groep uit tot een veel gewaardeerde band met klassiekers als The Night They Drove Old Dixie Down en The Weight

In 1976 nam The Band afscheid met The Last Waltz, een groots afscheidsconcert waar een album en een film van werd gemaakt, geregisseerd door Martin Scorsese.

Robertson werkte na het einde van The Band vaker met Scorsese. Voor films zoals Gangs of New York, The Wolf of Wall Street en The Irishman, maakte hij de soundtrack. Killers of the Flower Moon, die eerder dit jaar uitkwam, was Robertsons laatste film.

Partner Content