Dit zijn de beste strips van 2019

Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Een slappe piraat, een geile acrobaat en een ros jongetje: dit is het beste dat het stripjaar te bieden had.

10 Serum – Nicolas Gaignard & Cyril Pedrosa

Donker toekomstbeeld waarin mensen via een serum gedwongen worden de waarheid te zeggen en een revolutie al even immoreel blijkt als de corrupte regering.

9 Bouvaert – elegie voor een ezel – Simon Spruyt

Via een biografie van een fictieve schilder en diens geletterde broer toont Spruyt de zeventiende eeuw als periode van kunst, ambitie, geldzorgen en laag-bij-de-grondse motieven.

8 De vrouwen van Lian Ong – Lian Ong

Een mollige vrouw verleidt een acrobaat en dumpt hem na de seks. Ongs spel met rollenpatronen is nog even actueel als toen haar verhalen dertig jaar geleden voor het eerst verschenen.

7 Portret van een zuipschuit – Olivier Schrauwen, Florent Ruppert & Jérôme Mulot

Schrauwen en co. voeren een immorele en drankverslaafde slappeling op die het beroep piraat voor altijd onhip maakt.

6 L’amour dominical – Dominique Goblet & Dominique Théate

Ontroerende en grappige samenwerking van een erkend stripauteur met een artiest met een beperking. Over worstelaars, BMW’s, mooie natuur en de tijd die stilstaat. (Franstalig)

Dit zijn de beste strips van 2019
© Olivier Schrauwen

5 Red Ultramarine – Manuele Fior

Een zwierige herinterpretatie van het labyrint van de Minotaurus als een metafoor voor de mentale problemen van een architect die in zijn perfectionisme verloren loopt. (Engelstalig)

4 Maurits Cornelis van Esk, gevangen in dromen 1: De oorsprong – Marc-Antoine Mathieu

Een ambtenaar op het ministerie van Humor ontdekt dat hij een stripfiguur is doordat iemand hem strippagina’s uit zijn toekomst opstuurt. Diepzinnig en lichtvoetig tegelijk.

3 Clyde Fans – Seth

Twee broers erven een ventilatorenzaak. Terwijl de ene zijn best doet om een zakenman te worden, trekt de ander zich terug in zijn verzamelingen. (Engelstalig)

2 Alack Sinner: Het leven is geen stripverhaal, baby! – José Muñoz & Carlos Sampayo

Detectiveverhalen dienen bij deze Argentijnen om de grootstad – een versie van New York die op Buenos Aires lijkt – in expressieve lijntekeningen en zwarte vlakken te vangen.

1 Rusty Brown – Chris Ware

Vertrekkend van een ros jongetje dat op een dag in 1975 naar een andere school moet, vertelt de meest inventieve der stripauteurs een reeks pakkende mensenlevens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content