Dit zijn de beste 10 fictieboeken van 2024

Roderik Six Journalist voor Knack

Knack Focus blikt terug op het beste dat 2024 te bieden had. Vandaag: fictie.

Ontdek al het beste van 2024 in ons dossier.

10) Zelfportret – Edourd Levé

Fotograaf, conceptueel kunstenaar en zelfmoordenaar Edouard Levé somt zijn leven op in korte zinnen die schijnbaar willekeurig aan elkaar zijn geplakt in één lange alinea die chronologie noch plot kent. Hypnotiserend goed.

9) Dius – Stefan Hertmans

Na zijn historische romans komt Hertmans op de proppen met een gloedvol boek over mannen­vriendschap. Dius en Anton – leerling en leerkracht, kunstenaar en criticus, doener en denker – ­cirkelen rond elkaar in een verhaal waarin Hertmans zijn liefde voor kunst en leven belijdt.

8) Kairos – Jenny Erpenbeck

Twee koningskinderen dwalen door de DDR, op zoek naar liefde in politiek turbulente tijden. Jenny Erpenbeck won dit jaar terecht de Booker Prize voor deze doorwrochte roman waarin ze de erfschuld van Duitsland analyseert.

7) Ik Ga Naar de Schapen – Marieke De Maré

In deze poëtische roman vol stilte en witregels toont Marieke De Maré, gewapend met enige relativerende humor, de tristesse van het bestaan. Een boek vol beschadigde mensen die steeds weer in herhaling vallen en snakken naar bevrijding, of naar een verblijf tussen de schapen natuurlijk.

6) Autobiografie van mijn Lichaam – Lize Spit

Het moederboek is een van de moeilijkste genres. Meligheid en zelfmedelijden durven nogal eens de bovenhand te halen, maar niet zo in de grandioze en strak gecomponeerde ode van Lize Spit aan de feilbare en kwetsbare vrouw die haar op de wereld zette.

5) De kroon met twee pieken – Guido van Heulendonk

Aangestoken door het overlijdensbericht van Fleetwood Mac-­oprichter Peter Green, dat op hem inwerkt als de befaamde madeleine van Proust, neemt Werner Vrysoone een duik in zijn verleden. Hij merkt dat de grootste tragedies in familiale kring plaatsvinden.

4) Parade – Rachel Cusk

Rachel Cusk serveert een kluwen aan losse eindjes voor liefhebbers van het betere knoopwerk. Mag u verwachten: unheimische verhalen die zich vaak afspelen in de kunstwereld, een spiegelpaleis waar niets is wat het lijkt.

3) Rimpeling – Bibi Dumon Tak

Marthe is tachtig wanneer ze boven aan de trap een langpootmug probeert te vangen om die buiten vrij te laten, haar evenwicht verliest en de diepte in stort. Wat volgt is het portret van een doodgewone vrouw wier leven in een doosje herinneringen past.

2) Het Archief – Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss schreef het verhaal van een vader en een zoon die allebei actief zijn in de literaire wereld, het verhaal van twee generaties, van sterven en verdwijnen, én het verhaal van de literatuur die alsmaar minder beleden, maar daarom niet minder relevant wordt. Het archief is een ode aan alles wat verdwenen is, maar toch bewaard blijft.

1) Lied van de profeet – Paul Lynch

Nadat een nationalistische partij een dictatuur installeert in Ierland, worden overal te lande dissidenten opgepakt. Midden in de repressie probeert een vrouw haar man uit de gevangenis te bevrijden, maar dat vergt harde keuzes. Een briljante en angstaanjagende parabel die vorig jaar de Booker Prize won.

Nog meer terugblikken op 2024?

Ontdek hier alle hoogtepunten: Dit was 2024: het jaaroverzicht van Knack, Knack Weekend en Knack Focus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content