Van Rust tot The Dark Knight: een overzicht van de meest tragische ongelukken op filmsets

© The Dark Knight
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Acteur Alec Baldwin heeft donderdag, vermoedelijk per ongeluk, de director of photography (DOP) van de western Rust doodgeschoten op de filmset. Ook verwondde hij de regisseur van de film Joel Souza. Dit is echter niet de eerste keer dat zo’n tragisch ongeval zich voordoet op een filmset.

Dit artikel komt uit ons archief en verscheen eerder in Knack Focus

The Dark Knight – 2008

De stuntman Cornay Wickliffe overleed op de set van de Batmanfilm, terwijl hij uit het raam van een Nissan 4×4 leunde en tegen een boom botste. Dit leidde tot een ernstig hoofdletsel. Wickliffe, toen 41, is ter plaatse dood verklaard in Longcross bij Chertsey, Surrey, Engeland. De stuntman voerde ook stunts in Batman Begins in 2005. Zijn baas was aangeklaagd omdat hij de veiligheidsvoorschriften niet zou hebben gevolgd.

The Twilight Zone: The Movie 1983

Een van de meest tragische ongevallen vond plaats op de set van The Twilight Zone, waar een laagvliegende helikopter door vuurwerk geraakt werd en neerstortte. Drie acteurs, onder wie twee kinderen, kwamen daarbij om. Het gevolg: een rechtszaak die bijna tien jaar zou duren en strengere regels omtrent het gebruik van kindacteurs.

Blues Brothers 2000 2000

Het ongeval tijdens The Twilight Zone zorgde ook voor het einde van de jarenlange vriendschap tussen regisseur John Landis en producer Steven Spielberg, omdat die laatste vond dat Landis veel te laks was geweest met de veiligheidsvoorschriften. Wellicht een gegronde klacht, want tijdens de opnames van Landis’ film Blues Brothers 2000 raakte een stuntman zwaargewond toen een auto-ongeluk in scène moest worden gezet.

The Crow 1994

Een van de meest beruchte ongelukken was dat op de set van The Crow, waar Brandon Lee – zoon van Bruce Lee, die zelf stierf tijdens de opnames van Enter The Dragon – neergeschoten werd met een pistool dat in plaats van losse flodders een echte kogel bevatte. Er leek overigens een vloek te rusten op The Crow, want voordien waren al enkele medewerkers gewond geraakt.

Troy – 2004

Ook de set van Troy was een gevaarlijke plaats om te vertoeven. Tijdens het filmen van Oliver Stones sandalenepos moest de crew twee orkanen doorstaan en stierf er een figurant door complicaties na een gebroken been. De meest ironische blessure was voor hoofdrolspeler Brad Pitt, die zich verstapte terwijl hij verkleed als Achilles een vechtscène moest opnemen en zijn achillespees scheurde.

The Conqueror 1956

Tot slot nog een film waarbij er geen doden zijn gevallen tijdens de opnames, maar wel lang nadat het draaien afgelopen was. De set van The Conqueror, over het leven van Genghis Khan, lag vlak bij een plaats waar atoomproeven gebeurden, en toen het tijdschrift People begin jaren 80 de gevolgen daarvan naging, bleek dat 91 van de 220 medewerkers, onder wie hoofdrolspeler John Wayne, kanker hadden gekregen en 46 mensen eraan gestorven waren. De reactie van een wetenschapper van het Pentagon in People: ‘Please, God, don’t let us have killed John Wayne.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content