Pieter Embrechts tovert met stemmen en muziek, en doet dat alles gewoon van achter zijn computer.

Heb jij last van fobieën als het op computers aankomt?

Een fobie zeker niet, al heb ik al die elektronica wel lang uit mijn leven kunnen houden. Maar dan ontdekte ik hoe gruwelijk praktisch het is om op je eigen tempo te kunnen werken, zeker als het op muziek aankomt. Neem nu het luisterspel Sunjata, de leeuwenkoning van Mali. Alle geluiden en gesprekken heb ik op mijn laptop opgenomen en gemonteerd – veel goedkoper dan een studio te moeten huren waar je niet eens de tijd hebt om uit twaalf gitaarsolo’s de beste te kiezen. En dan win ik daar nog een heleboel awards mee ook.

Hoe ben je dan plots wel zo computerminded geworden?

Ik denk dat mijn generatie net te oud is om op school nog computerlessen te hebben gekregen. Bovendien ben ik daarna naar de toneelschool getrokken, en daar leer je ook niet typen. Computers bevonden zich in een schemergebied waarvan ik liever wegbleef. Op een bepaald moment vond ik dan toch dat ik dat moest leren, en dus ben ik een cursus gaan volgen. Samen met een bende oma’s, allochtonen en advocaten kwam ik er alles over computers te weten.

En nu?

Nu ben ik volledig verslaafd. Ik zou bijna niet meer zonder die snelle, directe uitwisseling van informatie kunnen. Als je aan iets werkt, kun je gerust verschillende kanalen laten openstaan. Maar ik ben zeker geen wizard, als ik zie wat voor apps sommigen van mijn vrienden uit de computer toveren, ben ik nog steeds verbaasd.

Ben je ook helemaal mee met Facebook?

In begin dacht ik dat dat een klein vriendenclubje was – letterlijk een soort feestboek, waar mensen met elkaar afspreken om ergens heen te gaan. Nu heb ik zelf een account, maar ik let wel op wat ik daarmee doen. Zo’n ‘vriendschapsverzoek’ is iets raars, het woord alleen al. Eigenlijk zou het ‘mag-ik-eens-in-je-foto’s-neuzenverzoek’ moeten heten. Je verliest echt wel een stuk privacy. Zo heeft iemand een fanpage voor mij opgericht, maarveel mensen denken dan dat ik dat zelf gedaan heb.

Zijn er sites die je echt geweldig vindt?

Ik ben nogal fan van chordie.com, een site waar je van eender welk nummer de gitaarakkoorden vindt. Je kunt ze zelfs naar een andere toonaard omzetten, afhankelijk van het instrument dat je speelt.

Pieter Embrechts is peter van het Jeugdfilmfestival, dat start op 13 februari in Antwerpen en 14 februari in Brugge.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (iLife)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content