Zeiljacht Jacques Brel dan toch gerestaureerd

© Belga

Er komt een einde aan de odyssee van het unieke stalen zeiljacht van Jacques Brel. Het schip wordt gerestaureerd in Rupelmonde en krijgt daarna een definitieve thuishaven in Blankenberge.

Het zeiljacht ‘Askoy II’ van Jacques Brel wordt vanaf 8 april gerestaureerd in de Nieuwe Scheldewerven van Rupelmonde. Na afloop krijgt het schip in Blankenberge zijn definitieve thuishaven. Daarmee komt een einde aan de odyssee van het unieke stalen zeiljacht.

Uitgerekend op de verjaardagsherdenking van Brel verhuist het schip met een speciaal nachttransport van Oostende naar het Oost-Vlaamse Rupelmonde. De Nieuwe Scheldewerven Rupelmonde zullen de komende twee jaar het staalwerk van de romp onder handen nemen.

“Los van het feit dat de boot van Brel was, gaat het om een unieke stalen zeegaande zeiljacht”, aldus scheepsbouwer Peter Janssens.

“Maar er is veel werk aan, want het schip is total loss. Enkel de kiel en het onderste van de romp bleef bewaard, de rest is krom getrokken door de berging. Bovendien ontbreekt het aan alles: houtwerk, kajuit, motor, schroefasaandrijving, schroef,…”

Gestrand in Oostende

Aan het staalwerk alleen zullen drie tot vier arbeiders twee jaar werken. De totale restauratie zal ongeveer 1 miljoen euro kosten. Enkel het staalwerk is al gefinancierd door sponsoring.

Jacques Brel (1929-1978) kocht het schip in 1974 en voer ermee de wereld rond. Na zijn dood strandde het door een storm zwaar gehavende schip in Nieuw-Zeeland.

In 2008 werd het schip door de Blankenbergse zeilmakers Staf en Piet Wittevrongel en Brel-fans naar Oostende overgebracht. Sindsdien ligt de boot door subsidie- en financieringsproblemen en de vereffening van de Maritieme Site in Oostende voor anker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content