Wie worden de winnaars en verliezers van het nieuwe TV-seizoen?

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De programmaschema’s voor het tv-najaar zijn bekend, de nieuwe titels staan klaar. Wij bekijken alvast wat de drukste momenten uit de tv-week zijn en wie de winnaars en de verliezers zouden kunnen worden.

Weekdagen tussen 18u en 19u

De belangrijke vooravond, en een tijdstip waar één sinds mensenheugenis sterk staat dankzij Blokken en ijzersterk sinds de komst van Dagelijkse Kost. Vtm tracht al langer vruchteloos een bresje te slaan en probeert het nu met de ‘scripted reality’ van Echte Verhalen: De Kliniek. Het valt te vrezen dat die poging even veel resultaat zal hebben als die met het showbizzmagazine Voor de Show vorig najaar. Opvallend is wel dat het hier op VIER stil blijft, in tegenstelling tot vorig najaar, toen de zender het humaninterestprogramma Plan B op dit uur in stelling bracht. Nu worden de Amerikaanse sitcoms Mike & Molly en Two and a Half Men uitgezonden.

Winnaars: één Verliezers: vtm & VIER

Weekdagen om 19u

Ook om 19 uur zet VIER een stapje terug in vergelijking met vorig jaar: toen moest Komen Eten het opnemen tegen de nieuwsuitzendingen (met dramatische gevolgen), nu staat er de Australische surfersdocusoap Bondi Rescue geprogrammeerd. Dat betekent wellicht dat de waardeverhoudingen gerespecteerd zullen blijven, met misschien een kleine bonus voor het vtm-nieuws dat de afgelopen maanden dankzij de vernieuwing een jonger publiek aantrekt.

Winnaars: één en vtm Verliezer: VIER Weekdagen om 19u45

Het moment dat de overgang maakt van de journaals naar de primetime en dus een erg belangrijk tijdstip in de avond. Eén zit safe met Iedereen Beroemd, dat vorig jaar een van de best bekeken programma’s van het jaar werd. Vtm neemt een risico met Funnymals, de sketches waarin Guga Baul en anderen dialogen inspreken van dieren: grappig is het niet echt, al zullen er wellicht weinig fans van Familie, dat erna komt, voor wegzappen.

VIER hoopt hier natuurlijk wel brokken te maken met De Ideale Wereld, het magazine van Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Jonas Geirnaert dat je nog het best kunt omschrijven als een kruising tussen Man bijt Hond en Is ’t Nog Ver? Misschien lukt dat ook, afgaand op de vele trailers die gelanceerd werden zal het programma in ieder geval grappiger en anarchistischer zijn dan Iedereen Beroemd. VIER toont hier ook dat het geleerd heeft uit de fouten van het verleden: in plaats van zoals vorig jaar twee weken na al de rest van start te gaan, krijgt De Ideale Wereld een kleine voorsprong, want zaterdagavond is er al een voorsmaakje te zien.

Blijft de vraag: hoe groot is het publiek voor een programma als De Ideale Wereld. Rond Is ’t Nog Ver ontstond er ook langzaam maar zeker wat ‘buzz’ maar de kijkcijfers – gemiddeld ongeveer 250.000 – bleven achter. De Ideale Wereld mikt echter op dezelfde kijkers, terwijl Iedereen Beroemd meer voor het hele gezin is.

Winnaars: één en VIER

Weekdagen om 20.00 & 21.00 Komen Eten speelt haasje-over en verschuift van 19u naar 20u15, zodat het nu niet meer tegenover de journaals maar tegenover de soaps Familie en Thuis komt te staan. Maar op zich zal de beslissing om weer volop de kaart van de meer trashy televisie te trekken, wellicht meer invloed hebben op de kijkcijfers dan het uitzenduur, dus er is hoop voor de reeks. Desalniettemin blijft het een vreemde overgang tussen De Ideale Wereld en de rest van de avond – waar dan programma’s als De Rechtbank, Geubels en de Belgen of de docu Onze dochter heet Delphine staan.

Van het hele peloton programma’s dat in volle primetime wordt uitgezonden, is het natuurlijk erg moeilijk om uit te maken wat er al dan niet zal scoren – dat is vorig jaar nog maar eens gebleken. Maar de comedy van Geubels en de Belgen, het nieuwe seizoen van De Rechtbank, het Tom Waes-reisprogramma Reizen Waes en Het Lichaam van Coppens moeten toch hun streng kunnen trekken. De comedy van En toen kwam ons ma binnen, Lang Leve en Nonkel Mop, daar hebben we dan weer iets minder vertrouwen in.

Winnaars: één en VIER Verliezer: vtm, 2BE

Weekdagen om 22.00

Het grootste verschil met vorig najaar is het uitzenduur van De Slimste Mens. Toen had de quiz een vroeger uitzenduur gekregen, nu staan Erik van Looy en co weer op hun vertrouwde stek in de late avond. En aangezien De Slimste Mens ondertussen bewezen heeft dat het wel extra publiek kan lokken naar VIER, is dat slecht nieuws voor de programma’s die ertegenover staan, zoals Zuidflank op vtm, De Leraarskamer of Panorama op Canvas of Café Corsari op één.

Winnaars: VIER Verliezers: vtm, één, Canvas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content