Uniek kasteel met Egyptisch salon voorlopig beschermd

Minister voor Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft het Kasteel Bunneghem-Sloor in Temse voorlopig beschermd.

In maart publiceerde Knack.be al een artikel over de mogelijke sloop van het Kasteel Bunneghem-Sloor in Temse. Dat riant empirekasteel herbergt een prachtig Egyptisch salon. Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft het kasteel intussen voorlopig beschermd.

Met die bescherming geeft Bourgeois gehoor aan de vraag van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon, de oudste erfgoedvereniging van ons land. Het kasteel in classicistische stijl bevat unieke interieurdecoraties, zoals een kleurrijk salon in Egyptische stijl.

Kunstschilder Augustijn Sloor, die het kasteel in 1877 uitbreidde, zorgde voor dit unicum in Vlaanderen. Het kasteel getuigt van de Egyptomanie die heerste in het 19e-eeuwse Vlaanderen. Het salon is te vergelijken met de Egyptische tempel van de Antwerpse dierentuin. Wellicht haalde Sloor hier inspiratie.

Eclectische smaak

“Het kasteel bevat een schat aan interieurinrichtingen in de meest diverse stijlen,” aldus minister Bourgeois. “Egyptisch, classicisme, neo-Vlaamse renaissance, neo-Lodewijk XV-stijl, enzovoort. Het prachtige gebouw is dan ook een getuige van de eclectische smaak van de 19de-eeuwse burgerij.”

In principe zal deze voorlopige bescherming volgend jaar, na onder andere een openbaar onderzoek, een definitieve vorm aannemen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content