Tv-tip: De Prooi @ Canvas (22.25u)

In de driedelige reeks ‘De prooi’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeroen Smit, wordt de op- en ondergang van ABN Amro gereconstrueerd

De Prooi

Maandag, dinsdag en donderdag, 22.25 – Canvas

Toen Fortis in 2007 aankondigde dat het samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander de Nederlandse bank ABN Amro over zou nemen, was dat het moment de gloire voor de toplui van de financiële instelling. Een jaar later bleek dat Fortis zijn hand had overspeeld, en ABN Amro zou de molensteen worden die mee aan de basis lag van de ondergang de Belgische bank. De Nederlandse miniserie De prooi vertelt het verhaal dat daaraan voorafging: dat ABN Amro overgenomen kon worden, kwam eigenlijk door dezelfde megalomanie die Fortis uiteindelijk nekte.

In 2000 staat ABN Amro, ontstaan na de fusie van ABN en Amro Bank in 1990, er financieel nog uitstekend voor. Maar onder impuls van bestuurder Rijkman Groenink probeert de bank zoveel mogelijk te groeien door kleinere buitenlandse banken over te nemen. Er worden onverantwoorde risico’s genomen en uiteindelijk wordt de jager zelf een prooi. Uiteindelijk, nadat de overname ook voor Fortis verkeerd is afgelopen en er een oplossing gevonden moet worden, hoest de Nederlandse overheid 23 miljard euro op om voor een doorstart te zorgen.

In het driedelige De prooi, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeroen Smit, wordt de op- en ondergang van ABN Amro gereconstrueerd, en de figuur Groenink onder de loep gelegd. En de moraal van het verhaal is duidelijk, zo vertelde scenarist Frank Ketelaar in een interview met het tijdschrift Televizier: ‘De grote les is dat je beter een saaie bankier aan de top van een bank kunt hebben. Die banken moeten op ons geld passen, een hypotheek geven en spaarrente uitkeren. Banken moeten niet ondernemen, want als het fout gaat, kunnen wij Nederlanders weer 23 miljard ophoesten.’ (SW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content