‘Robbrecht & Daem tekenen nieuwe VRT-gebouw’: VRT ontkent dat opdracht toegewezen is

© Belga

Volgens De Standaard realiseert een team rond het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem het nieuwe omroepgebouw van de VRT. De openbare omroep zegt echter dat er nog niets beslist is.

Van de vijf finalisten die nog in de running waren voor het nieuwe omroepgebouw, heeft de VRT gekozen voor een tijdelijke associatie rond Robbrecht & Daem. Dat schrijft De Standaard. Het bureau vormde voor deze opdracht een team met de jonge garde van Dierendonckblancke. In het team zitten verder ook Arup en VK Engineering. Robbrecht & Daem gaan voor hun ontwerp uit van een cultuurgebouw, met diverse plekken voor publieke momenten, zo weet de krant.

Maar in een communiqué van de openbare omroep, wordt ontkend dat de knoop al doorgehakt is: ‘De procedure voor de toewijzing van de architectuuropdracht van het nieuwe VRT-gebouw loopt nog steeds. Er is nog geen beslissing genomen en er is geen overeenkomst met een van de vijf laureaten van de architectuurwedstrijd.’

‘Een beslissing valt te verwachten voor eind september’, aldus de VRT.

‘Open omroep’

In haar bericht heeft De Standaard het ook over de plannen van het gebouw. De vraag naar een ‘open omroep’ zou vertaald zijn in een gebouw dat, vooral op het gelijkvloers, “poreus en doorwaadbaar” is. Het biedt verschillende gradaties om met zijn publieke rol om te gaan, zoals een “gastvrije inkomhal” en een cafetaria die via een terras uitgeeft op een evenementenplein, zo schrijft de krant. Waar de VRT nu een versterkte burcht is met veiligheids­screenings voor de ingang, zou het in de toekomst een gebouw worden dat publiek toegankelijk is, en waar men via sassen in minder publieke gedeelten belandt.

Volgens De Standaard is het gebouw van de VRT 55.000 vierkante meter en is het beraamd op 105 miljoen euro. De werken zouden beginnen in 2017, in 2020 moet het klaar zijn. (Belga/RR/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content