Museum van Deinze en de Leiestreek voortaan energieneutraal

© JoJan

De nieuwe verlichtingsinstallatie verbruikt niet alleen 75% minder energie, maar ze verlicht de kunstwerken ook beter.

Het Museum van Deinze en de Leiestreek is voortaan op elektrisch vlak volledig energieneutraal. Dat melden Eandis en distributienetbeheerder Gaselwest.

Een nieuwe verlichtingsinstallatie verbruikt niet alleen 75 pct minder energie, ook de kunstwerken worden beter belicht. “De verlichtingsinstallatie van het museum van Deinze en de Leiestreek was verouderd en verbruikte te veel energie”, aldus Simon Van Wijmeersch van Eandis. “Het gemiddeld jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het gebouw bedroeg 135.000 kilowattuur (kWh), waarvan iets meer dan 90 pct ging naar verlichting (125.109 kWh).”

Als basisverlichting van het gebouw werden 185 nieuwe TL-lampen geplaatst die automatisch worden gedimd in functie van het aanwezige daglicht. De kunstwerken worden belicht met 340 ledspots. “Die verbruiken erg weinig energie en worden ook veel minder warm”, aldus Van Wijmeersch. “Daarnaast is het ledlicht vrij van ultraviolet- (UV) en infraroodstraling, waardoor de kunstwerken niet worden beschadigd. Van 195 ledspots kan de lichtintensiteit en lichtkleur vlot worden aangepast op maat van de tentoongestelde werken.”

Dankzij de nieuwe verlichtingsinstallatie dringt het museum zijn energieverbruik voor verlichting terug met 98.285 kWh, of meer dan 75 pct. Zonnepanelen zouden het resterende elektriciteitsverbruik moeten opvangen. De investering is goed voor 288.316 euro en zou terugverdiend worden in 8,5 jaar. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content