‘Life = Circus’ tijdens de Gentse Feesten

© Christian Gmunder

Voor de 9de keer vormt het Baudelopark tijdens de Gentse Feesten het decor voor het Jeugdcircusfestival. Het is één van de zes grote festivals tijdens de feesten.

Vallen en opstaan, risico’s aangaan en angsten overwinnen. Omgaan met onverwachte plotwendingen. Circus is dus net als het leven zelf.

Onder het motto ‘Life = Circus’ programmeert het Circuscentrum, dat de verschillende actoren in het circusveld verbindt, in het Baudelopark dan ook voor de 9e keer zowel aanstormend talent als gevestigde internationale toppers.

Tot dat aanstormend talent behoort onder andere het Belgische Collectif Malunés. Dit jonge viertal, waarvan de drie mannen studeren aan de circushogeschool van Tilburg, brengt de onstuimige, waanzinnige voorstelling ‘Sens Dessus Dessous’.

Ook het Franse ‘Cie Filophile’ stoot momenteel door naar de hoogste circusregionen. De winnaar van de Zilveren Medaille én de publieksprijs op het gerenommeerde circusfestival Cirque de Demain trakteert Gent op ongelooflijke diabolotoeren.

Internationale top

Daarnaast programmeert het Circuscentrum ook Chabatz d’Entrar en Cie Energumen. Deze twee Franse gezelschappen verwierven al heel wat buitenlandse faam, maar speelden tot nu nog nooit in België. Om het publiek te entertainen gebruikt Chabatz d’Entrar vooral stelten en planken, het clownsduo Cie Energumen speelt dan weer zowel met eieren als met de emoties van de toeschouwer.

Dat ook het Belgische circus tot de internationale top kan behoren, bewijst OKidOK. Enkel gekleed in hun onderbroek trekken de twee vrienden van stad naar stad. Hun voorstelling ‘Slips Inside’ combineert clownerie, improvisatie, acrobatie en muzikaliteit. Aangezien hun visuele humor universeel herkenbaar is, oogsten Xavier Bouvier en Benoît Devos overal veel succes.

Kindvriendelijk

Hoewel eigenlijk alle voorstellingen voor alle leeftijden toegankelijk zijn, besteedt het Jeugdcircusfestival nog extra aandacht aan de allerkleinsten. Zo kunnen kinderen deelnemen aan een van de talrijke – en gratis – circusworkshops. Nieuw is de cursus luchtacrobatie.

Tussen alle voorstellingen en workshops door verzorgt het West-Vlaamse collectief Bolwerk enkele installaties en muzikale intermezzo’s. De groep jongeren is niet in één hokje te vatten: zowel beeldend werk, theater, circus als muziek komen aan bod.

Elien Haentjens

‘Life = Circus’, van 18 tot 21 juli in het Gentse Baudelopark. Gratis toegang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content