Le Fidèle en Tabula Rasa grote winnaars op Ensors

Veerle Baetens in Tabula Rasa. © VRT

Tabula Rasa haalde vijf prijzen uit vijf nominaties op de Ensors. Le Fidèle sleepte zes Ensors in de wacht.

Natali Broods kreeg dan toch een Ensor. Kort voor de uitreiking van ‘beste actrice film’ greep ze naast een beeldje voor ‘beste actrice tv-serie’. Ze was nochtans twee keer genomineerd, voor haar rollen in ‘Tabula Rasa’ en ‘De Infiltrant’.

Maar voor haar prestatie in de film ‘Façades’ van Kaat Beels en Nathalie Basteyns kreeg ze dus wel een beeldje mee naar huis, het eerste voor ‘Façades’. ‘Ik ben heel blij en ontroerd’, aldus Broods. ‘Het was een bijzondere periode voor mij en de film ligt me nauw aan het hart. We zijn de dag na mijn 40ste verjaardag beginnen te filmen. Het leven stopt dus niet na de 30’, lachte ze.

Schoenaerts en Roskam

Matthias Schoenaerts kreeg zijn Ensor dankzij de stemmen van zijn collega’s. ‘Ik wil al mijn collega’s dan ook danken, maar ook mijn tegenstanders. Dit is eigenlijk geen competitie, dus het is vreemd om toch een prijs te krijgen’, aldus de filmster.

Schoenaerts bedankte ook Michaël R. Roskam, regisseur van ‘Le Fidèle’. ‘I love you! Je bent een dierbare vriend.’

‘I love you too’, zei Roskam, die zelf gekroond werd tot beste regisseur. ‘Ik was blij dat al mijn collega’s al die beeldjes kregen, maar dan was het plots mijn beurt. We kunnen niet verliezen, enkel winnen, want we hebben al een nominatie op zak’, zei hij. ‘Maar mijn hart ging toch tekeer en dan komt de aard van het beestje boven’, besloot hij.

Tabula Rasa wint ‘grand slam’

De beste tv-serie van het jaar volgens de jury van de Ensors was ‘Tabula Rasa’. En het bleef niet bij die ene Ensor. Beste actrice in een Vlaamse tv-serie was Veerle Baetens voor haar rol diezelfde tv-reeks. ‘Dit was ongetwijfeld de zwaarste rol van mijn leven. Hier heb ik vijf jaar aan gewerkt’, aldus Baetens, die haar beeldje uit handen van de cast van ‘Tytgat Chocolat’ kreeg.

Beste acteur was dan weer Peter Van Den Begin, eveneens voor zijn rol in ‘Tabula Rasa’. Hij liet zich verontschuldigen en stuurde dochter Charlie naar de uitreiking, mét een koninklijke brief. ‘Waarde landgenoten, eer uw ambacht, want acteren is het mooiste dat er is’, liet hij voordragen.

En nog was het niet over voor ‘Tabula Rasa’. Want Kaat Beels en Jonas Govaerts wonnen ook nog eens de Ensor voor beste regisseur. Daarbovenop kwam er nog een Ensor voor de scenaristen Malin-Sarah Gozin, Christophe Dirickx en Veerle Baetens.

‘Tabula Rasa’ was dus de absolute winnaar van de Ensoruitreiking in de categorie series. De reeks pakte vijf beeldjes op vijf nominaties.

Le Fidèle en Zagros delen eerste plaats

‘Le Fidèle’ en ‘Zagros’ werden uitgeroepen tot beste films tijdens het Gala van de Ensors. Regisseur Michaël R. Roskam en Sahim Omar Kalifa kregen de laatste beeldjes van Vlaams minister president Geert Bourgeois (N-VA). De gelijke stand is een primeur voor de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen.

‘Le Fidèle’ zette de teller zo op zes Ensors, ‘Zagros’ op twee. Een ultieme winnaar in de categorie beste film kwam er dus niet door een gelijke stand. Beide films kregen evenveel stemmen van de jury. ‘Goed dat er twee beeldjes zijn voorzien, zodat we het niet moeten uitvechten’, aldus producent van ‘Le Fidèle’ Bart Van Langendonck. ‘Het is een hele eer om deze prijs te mogen ontvangen’, dixit Sahim Omar Kalifa, regisseur en scenarist van ‘Zagros’. ‘Het was niet verwacht. Het kan echt niet beter. Dit heeft een heel speciale smaak.’

Partner Content