Kunstencentrum BUDA trekt de Europese kaart

© Mette Ingvartsen

Tot 2013 maakt het Kortrijkse kunstencentrum BUDA deel uit van het Europese podiumkunstennetwerk APAP.

Vrijdag kende het Europees Parlement de meerjarige structurele subsidies toe aan samenwerkingsverbanden in het domein van cultuur en kunst voor de periode van mei 2011 tot en met april 2016. Er viel 5 miljoen Euro te verdelen.

Het Europees netwerk voor de podiumkunsten APAP (Advanced Performing Arts Project) is één van de tien erkende projecten. Het project krijgt meteen de hoogste subsidie: 2,5 miljoen Euro op het totale budget van 5 miljoen Euro.

Dansante basis

APAP werd 10 jaar geleden opgericht door Szene Salzburg en door Dans in Kortrijk (nu: BUDA Kortrijk). Zo trachtten beide huizen hun samenwerking in het ondersteunen en programmeren van danscreaties te consolideren. APAP kreeg tot op heden telkens een jaarlijkse subsidiëring vanuit Europa.

Het project krijgt nu een vijfjarige subsidie toegewezen binnen het kader van het Culture Programme 2007-2013. Dit meerjarige programma stimuleert en ondersteunt culturele samenwerking binnen Europa om het gemeenschappelijke Europese culturele erfgoed onder de aandacht te brengen.

Artistiek leider Koen Kwanten waagde zijn kans en diende een aanvraagdossier in waarin hij het eenjarige concept tot een meerjarige variant uitwerkte, genaamd ‘Performing Europe’. Conform het streefdoel van het Culture Programme 2007-2013 omschreef hij een Europees, interdisciplinair project dat de ontwikkeling van de podiumkunsten en de impact daarvan op de Europese gemeenschappen wil stimuleren en sturen. Daar had de Europese commissie, die zich over het dossier boog, wel oren naar:

The aim of the program is clearly to develop exemplary artistic projects of the highest quality that will have an impact on the contemporary art world and its appreciation. The network unites different organisations and experiences, developing joint curatorial.

Het netwerk opereert vanuit Berlijn waar het over enkele gloednieuwe en degelijk uitgeruste studio’s beschikt. Naast het samenbrengen van verschillende generaties kunstenaars streeft men vooral naar een artistieke kennismaking en kruisbestuiving tussen kunstenaars uit (bijna)Europese landen. Het netwerk bstaat uit de volgende partners: Salzburg (Oostenrijk), Amiens (Frankrijk), Bergen (Noorwegen), Bytom (Polen), Berlijn (Duitsland), Zagreb (Kroatië), Dro (Italië) en Kortrijk. Per jaar wordt het netwerk telkens versterkt met één partner uit een kandidaat EU-land (Servië, Macedonië, Turkije en IJsland).

Ondersteuning van beloftes

De projectleider is Szene Salzburg, de Belgische partner is kunstencentrum BUDA Kortrijk. Koen Kwanten zal vooral vanuit Berlijn de doelstellingen van het netwerk bewaken en de werking coördineren.

De partners stelden een lijstje samen van een tiental veelbelovende, ontluikende kunstenaars die door het netwerk intensief gesteund zullen worden. Onder meer de Deens-Brusselse choreografe en danseres Mette Ingvartsen en choreograaf Heine Avdal (verbonden aan het Belgische collectief Deepblue) prijken op het lijstje. Deze kunstenaars zullen ondersteund worden op vlak van creatie, onderzoek en presentatie.

Verder voorziet het netwerk ook ‘mentorships‘ voor jonge, beginnende kunstenaars. Deze artiesten kunnen gedurende een jaar aan een creatie werken. Tijdens het creatieproces worden ze van de nodige feedback voorzien door beslagen mentoren zoals de Belgisch-Amerikaanse choreografe Meg Stuart, de vermaarde Italiaanse danser en choreograaf Emio Greco of het Weense, grensverleggende performancecollectief Superamas.

Ambitieus

Het netwerk is ambitieus en wil ook ‘zeven laboratoria uitwerken voor kunstenaars en cultuurwerkers rond creativiteit en ondernemerschap’. Voorts zullen de partners zowel artistieke als zakelijke en organisatorische expertise uitwisselen. Zo hoopt men een organische dynamiek te creëren die op artistiek en beleidsmatig vlak vruchten kan afwerpen.

Franky Devos (algemeen directeur van het Kortrijkse Kunstencentrum BUDA) beschouwt deze subsidie als een bevestiging van het consequente internationale parcours van BUDA. ‘Het is de missie van dit kunstencentrum om de hedendaagse podiumkunsten van vernieuwende injecties en jong bloed te voorzien door actief te zoeken naar nieuw, jong én internationaal bloed. Dat internationale luik versterkt ook ons nationale verhaal.’ De festivals NEXT en Fresh zijn daar de meest zichtbare exponenten van. Het netwerk kan BUDA’s missie intensifiëren.

Of het netwerk ook een dynamiek tussen de verschillende kunstenopleidingen van de deelnemende landen en steden zal teweegbrengen, is nog onduidelijk. Maar die piste wordt niet uitgesloten, aldus Devos.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content