Kunstenaars schrijven open brief aan de koning

© Belga

Het Koninklijk Paleis op de Antwerpse Meir gaat definitief verloren voor de kunst. Kunstenaars richten een open brief aan koning Albert II.

Het Koninklijk Paleis op de Antwerpse Meir gaat definitief verloren voor de kunst. Kunstenaars richten een open brief aan koning Albert II.

Een beleefde brief aan koning Boudewijn I in 1969 deed wonderen. Panamarenko en andere vooruitstrevende Antwerpse kunstenaars klaagden dat hun stad geen enkel forum voor hedendaagse kunst bezat. Hun wens werd verhoord. Een jaar later stond de koninklijke familie stond haar achttiende-eeuwse paleis aan de Meir af aan het ministerie van Nederlandse Cultuur.

Onder de naam ICC (Internationaal Cultureel Centrum) zette het paleis zich in de jaren zeventig aan de spits van het kunstgebeuren: performances, installaties, videokunst, fundamentele schilderkunst, je kon het zo nieuw niet bedenken of het werd er in praktijk gebracht.

Daarna kwam de klad erin, en de Vlaamse regering, de nieuwe eigenaar sinds 1996, wist zich geen raad. Ondanks een bezetting door de actiegroep Hit& Run in 1998 werd het ICC voor de kunst gesloten.

Spoken

Twaalf jaar zijn voorbijgegaan, renovaties voltooid en nieuwe bestemmingen gegeven. Recent nam The Chocolate Line van topchocolatier Dominique Persoone al zijn intrek op de begane grond. Straks komen uitbaters van een koffie- en theeschenkerij zich bij hem voegen.

Op de eerste verdieping opent Erfgoed Vlaanderen vzw op 8 mei een museum, gewijd aan de geschiedenis van het paleis. Maar krijgen ze nu af te rekenen met de spoken van de ooit zo rumoerige hedendaagse kunst?

Zorgwekkend

Conceptueel kunstenaar Leo Copers, die in het ICC exposeerde, en enkele geestesgenoten maken zich zorgen. “Wanneer commercie de plaats inneemt van plekken die een andere bestemming hadden, is dat zeer zorgwekkend”, zegt hij.

In een minister die ooit pleitte voor “meer schlagerzangeressen op de radio” (over Geert Bourgeois), of in een andere die in een interview zei dat “kunstenaars niet moeten denken dat het geld uit de bomen valt” (over Joke Schauvliege), heeft hij weinig fiducie, zeker omdat ze in dit dossier verantwoordelijkheid dragen. Dan maar liever opnieuw een beroep doen op de koning.

Eindpunt?

De beleefde open brief aan koning Albert II (BriefaanAlbert2@nicc.be) zal geen wonderen doen. Dat weet hij ook wel. Maar “het staatshoofd is nog altijd het staatshoofd, tot nader order”, zegt Copers. “Wij melden hem dat er een bijzonder ongunstige evolutie aan de gang is.”

Definitief een kruis over kunstencentrum ICC? “Het beginpunt was een brief aan de koning, en we maken nu een eindpunt,” klinkt het ietwat grafachtig.

Jan Braet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content