Kopieerde Beyoncé het Belgische Rosas?

© Herman Sorgeloos

De danspassen uit de clip ‘Countdown’ van Beyoncé lijken volgens Rosas verdacht veel op fragmenten uit ‘Rosas danst Rosas’.

Volgens Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansgezelschap Rosas nam zangeres Beyoncé in haar nieuwe videoclip ‘Countdown’ fragmenten uit de voorstelling ‘Rosas danst Rosas’ (1983, film uit 1997) over. “Rosas heeft hiervoor geen toestemming gegeven en heeft haar jurist verzocht om Beyoncé’s management te contacteren”, vertelt woordvoerster Johanne Debie aan de VRT.

Thierry De Mey maakte een verfilming van de veel gelauwerde voorstelling, die vorig jaar naar aanleiding van 20 jaar Rosas nog eens in het Brusselse Kaaitheater te zien was. Ook fragmenten uit de dansfilm ‘Achterland’ (1994) komen terug in de videoclip. Naast de danspassen kopieerde Beyoncé de kledij en de locatie.

In een eerste reactie op Studio Brussel noemt Anne Teresa De Keersmaeker het voorval “grof”, omdat er “geen enkele poging gedaan is om de link te verdoezelen”. Op de vraag of de danseressen bij Rosas zouden mogen dansen, antwoordde ze negatief. “Het zijn heel mooie vrouwen en danseressen, maar om bij Rosas te dansen zijn ze niet goed genoeg.” Vereerd is ze ook niet, want “als schoolkinderen een stuk van Rosas dansen is dat zoveel mooier”.

Copycat

Adira Petty, die samen met Beyoncé de video dirigeerde, heeft intussen toegegeven dat ze de zangeres enkele Europese dansvoorstellingen getoond heeft ter inspiratie. “De meeste kwamen uit Duitsland”, stelt Petty.

Ook in het verleden haalde de Amerikaanse r&b-zangeres de mosterd wel eens bij een ander. Zo leidde haar optreden op de Billboard Music Awards in mei tot controverse. De videoprojectie leek wel erg op het werk van de Italiaanse zangeres Lorella Cuccarini. “Gezien op YouTube”, klonk het toen bij Beyoncé.

Elien Haentjens

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content