‘Kan iedereen nog volgen?’ Lieven Scheire gaat aan de slag met de technologie van morgen

Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

3D-geprinte huizen, matrassen tegen overspel of zenders als menselijk extern geheugen: het gaat snel met de technologie. Heel snel. En zeg niet dat de zelfverklaarde nerd en technofiel Lieven Scheire u niet gewaarschuwd heeft.

In het nieuwe VTM-programma Kan iedereen nog volgen? onderzoekt Scheire samen met vier bekende Vlamingen welke ontwikkelingen de komende jaren onze levens moeten verbeteren.

‘Er zit nog héél veel aan te komen’, verzekert Scheire. ‘Daarom is dit programma gemaakt voor een breed publiek, dat niet elke dag de tijd heeft om met de technologische vooruitgang bezig te zijn. Voor oudere mensen ligt het al helemaal niet voor de hand. De vraag was dus: hoe krijgen we dat op een verteerbare manier uitgelegd aan de mensen?’

Het format is dan misschien verre van nieuw, ons onderwerp is dat wel

Het antwoord: alweer een panelshow.

Lieven Scheire: De panelshow is inderdaad een genre op zich geworden. Maar da’s gewoon het format. Het is het onderwerp dat je programma maakt, net zoals een sitcom uniek is door zijn personages. Het format is dan misschien verre van nieuw, ons onderwerp is dat wel. In Kan iedereen nog volgen? staan toekomst en technologie centraal. We hebben er ook enkele frisse rondes ingestoken.

Het is niet je eerste programma rond wetenschap. Zijn Vlamingen daar nog in geïnteresseerd?

Scheire:(hevig) Die interesse is nooit weggeweest! Het enige dat me telkens weer verbaast is hoe blind tv-zenders daar vaak voor zijn. Dit programma is eigenlijk een uitzondering. In de media werken voornamelijk mensen die uit de kunsten of humane wetenschappen komen. Daar zitten heel weinig geeks en technofielen bij, en dat zie je aan de programmering. Op YouTube doen wetenschapskanalen het net bijzonder goed.

En daar zal Lieven Scheire iets aan veranderen.

Scheire: Sinds ik niet meer exclusief voor de VRT werk, kan ik uit meer projecten kiezen. Dat heeft natuurlijk ook zijn nadelen: op dit moment heb ik geen stabiel huis. Maar voorlopig zijn er gelukkig meer kansen dan onzekerheden. Momenteel ben ik aan het filmen voor een nieuw Canvasprogramma. (enthousiast) Met een team van wetenschappers bouwen we uitvindingen voor mensen met een specifiek probleem, zoals een fysieke beperking. We combineren creativiteit en technologie om gepersonaliseerde toestellen te ontwikkelen. Het is heel fijn om op die manier een verschil te kunnen maken.

Dinsdag 20/3, 20.35, VTM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content