Ivo Van Hove regisseert David Bowie’s ‘Lazarus’

© Jan Versweyveld
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

‘Lazarus’ is een nieuwe musical op basis van muziek van David Bowie en gaat eind 2015 in New York in wereldpremière.

Lazarus is een nieuwe musical op basis van muziek van David Bowie (nieuwe songs en nieuwe arrangementen van bestaande songs), geschreven door Enda Walsh en geïnspireerd op The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis. De regie van Ivo van Hove gaat eind 2015 in New York in wereldpremière.

Dertig jaar na de release keert David Bowie met de muziektheatervoorstelling Lazarus terug naar het personage Thomas Newton uit het boek en de cultfilm The Man Who Fell to Earth. Newton, een buitenaards wezen, komt naar de aarde om water te halen om zijn planeet van een aanhoudende droogte te redden. In Lazarus zien we hem jaren later, nog steeds op de aarde, verslaafd aan alcohol en depressief. Een jong meisje zal zijn verdoofde bestaan nieuw leven inblazen.

‘Ik ben opgegroeid met Bowie’s muziek, het is de soundtrack van mijn beginnende volwassenheid. Nu heb ik dankzij Lazarus de kans om hem persoonlijk te leren kennen. Uit de ontmoetingen en gesprekken is voor mij meer dan ooit duidelijk dat hij een kunstenaar pur sang is en dat dit project voor hem van levensgroot belang is. Na de workshop in december zei hij me dat dit was wat hij altijd al had gewild: ‘a theatre play with my music‘. Ik ben ontzettend blij dat Jan Versweyveld en ik daar deel van mogen uitmaken’, aldus Ivo van Hove.

De tekst wordt geschreven door Tony Award winnaar Enda Walsh, de Ierse theater- en filmauteur van o.a. Disco Pigs, Steve McQueen’s The Hunger en de musical Once.

Lazarus gaat half december bij de New York Theatre Workshop in première. Van Hove regisseerde er eerder Scenes from a Marriage, The Little Foxes, The Misanthrope, Alice in Bed, A Streetcar Named Desire en won een OBIE Award voor de regie van More Stately Mansions en Hedda Gabler.

In De Volkskrant vertelt Ivo van Hove hoe hij bloednerveus was toen hij Bowie voor het eerst ontmoette. Bowie zal tijdens de repetities intensief samenwerken met van Hove.

(EVS)

Meer info zie: http://newyorktheatreworkshop.org/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content