Hoe zou het nog zijn met… Dick Fuld?

© Richard Fuld (belga)

De voormalige topman van Lehman Brothers heeft een eigen advieskantoor en werkt hard voor zijn centen. De tijd van slapend rijk worden is voorbij.

Wie? Richard Fuld, Dick voor de vrienden, is een 64-jarige Amerikaanse bankier
Was? Voorzitter en CEO van Lehman Brothers toen de bank in 2008 kapseisde. Het grootste faillissement in de geschiedenis gaf aanleiding tot een wereldwijde banken- en economische crisis.
Quote? “Je hebt geen geweer meegebracht. Da’s goed.”
Nu? Heeft een eigen zakenbankboetiek in New York. Je moet het geld toch ergens halen. En geld zal Fuld nodig hebben om zich te verdedigen in de talloze rechtszaken die hem boven het hoofd hangen.

De voormalige topman van Lehman Brothers heeft een eigen advieskantoor en werkt hard voor zijn centen. De tijd van slapend rijk worden is voorbij.

Tussen 1994 en eind 2008 was Dick Fuld een van de meest legendarische masters of the universe die in Wall Street huisden. Bijna vijftien jaar stond ‘de gorilla’ aan het hoofd van Lehman Brothers. Hij had er een eigen lift en liftbediende, drie privéjets en een Sikorsky-helikopter ter beschikking. Zijn bijnaam dankte Fuld aan zijn directe, onbehouwen en vaak brutale stijl.

Geldmachine

Fuld was in 1969 zijn carrière bij Lehman Brothers begonnen als trader en klom door zijn grote strijdvaardigheid snel in de hiërarchie. Toen Lehman in 1994 afgesplitst werd van American Express, kwam hij op de hoogste post terecht. Bij de val van de bank in 2008 was Fuld de langst zittende topman in de Amerikaanse financiële sector. In de tussenliggende periode toverde hij de verlieslatende zakenbank om tot een geldmachine die in 2007 meer dan 4,2 miljard dollar winst maakte. Dat gebeurde vooral door schulden aan te gaan en hoge risico’s te nemen in de huizenmarkt, bleek achteraf.

De val

De val van Lehman Brothers ging de geschiedenis in als het grootste faillissement in de bedrijfsgeschiedenis en veroorzaakte wereldwijd een enorme schok. Banken verloren alle vertrouwen in tegenpartijen, en de financiële sector viel in een diepe, alomvattende crisis. Fuld, die tussen 2000 en 2008 naar schatting een miljard dollar aan loon, bonussen en aandelenopties kreeg uitgekeerd, werd een paria. Toen een medewerker hem een maand na het faillissement wilde bedanken omdat hij toch veel opgestoken had bij Lehman, barstte Fuld in tranen uit: “Jij bent de eerste die me komt bedanken. Ik heb gefaald tegenover iedereen. Ik denk niet dat ik hier ooit van herstel.”

Toorn en misprijzen

De gorilla kon maar niet begrijpen dat de Amerikaanse overheid er alles aan deed om noodlijdende instellingen als Bear Stearns en AIG te redden, maar dat zijn bank in de kou bleef staan. Hij besefte toen al wat hem boven het hoofd hing: de toorn en het misprijzen van de hele natie, en een pak rechtszaken die de geleden verliezen op zijn persoon zouden trachten te verhalen. Toen een journaliste zich aan zijn privéwoning in Sun Valley (Idaho) aanbood voor het enige interview dat Fuld nog gaf, waren zijn eerste woorden: “Je hebt geen geweer meegebracht, zie ik. Da’s goed.”

Low profile

Sinds de implosie van Lehman heeft Fuld zich heel low profile gehouden. Hij nam in november 2008 ontslag als CEO maar bleef tot mei 2009 adviseur van de nieuwe directie en bestuur. Intussen heeft hij, op kleine schaal, een eigen zakenbankboetiek opgericht. Matrix Advisors heeft een kantoor op Third Avenue in Manhattan, en adviseert bedrijven die nood hebben aan kapitaal en bij fusies en overnames. Volgens een van de weinige vrienden die hem resten, spendeert Fuld veel tijd aan Matrix: “Hij werkt heel hard. Hoe succesvol het bedrijf is, weet ik niet. Maar hij lijkt altijd bezig te zijn.”
Fuld is naar verluidt nog altijd redelijk close met Sam Palmisano, de topman van IBM, en Jeffrey Immelt, de CEO van General Electric.

Beide bedrijven laten Matrix af en toe was advieswerk opknappen, maar Fuld zou ook werken voor Europese bedrijven. “Hij heeft zijn commerciële push en zijn doorzettingsvermogen niet verloren”, vertelt een kennis van Fuld aan het Amerikaanse magazine Fortune. “Hij weet hoe hij een opdracht moet te pakken krijgen.” Fuld slaagde er ook zijn licentie om effecten te verhandelen te behouden. Daartoe ging hij in zee met de kleine broker-dealer Legend Securities, maar die samenwerking werd begin 2012 stopgezet.

Rechtszaken

De komende jaren zal Fuld de focus noodgedwongen moeten verleggen naar zijn eigen verdediging in de meer dan twintig rechtszaken (inclusief een class action suit) die tegen hem zijn aangespannen. Strafrechterlijk ontspringt hij voorlopig de dans, maar zijn beleid in de jaren 2000 aan het hoofd van Lehman staat niettemin fors ter discussie. In een onderzoeksrapport is sprake van 50 miljard dollar aan slechte kredieten die van de balans van Lehman gehaald werden om de slechte situatie te verdoezelen. Fuld beweert dat hij hiervan niet op de hoogte was, maar er zouden getuigen en documenten zijn die dat tegenspreken.

Fuld heeft al zijn appartement op Park Avenue verkocht en een twintigtal uitzonderlijke werken uit de collectie moderne kunst van zijn vrouw Kathleen. Voorlopig volstaat dat om de kosten te dekken. De Fulds hebben nog altijd 76 hectare grond in Sun Valley, een mansion met negen slaapkamers in Greenwich en een exclusief vakantieverblijf op Jupiter Island (Florida). De verkoop van Lehman-aandelen leverde Fuld tussen 2000 en 2007 zo’n slordige 450 miljoen dollar op, maar evenveel geld ging verloren toen de resterende opties bij het faillissement waardeloos bleken. De vraag is wat er binnen een paar jaar overblijft van het vermogen van deze ‘master of universe’. (P.C. )

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content