De cultuurtips van Franky De Smet-Van Damme: ”A Star is Born’ is een waanzinnige film’

© .

Van Channel Zero-zanger Franky De Smet-Van Damme pikte u misschien al een van zijn dolle metalveejaysets mee. Met zijn kloeke, fruitige bier Turbeau Noir is hij nu ook aan het brouwen geslagen.

Franky de Smet-Van Damme: Iemand had me een foto gestuurd van Black Fuel-bier, en ik dacht: dju, dat ik daar zelf niet op gekomen ben. Dus ben ik anderhalf jaar geleden naar een brouwer gestapt om eens wat dingen te proberen. In mijn jonge tijd waren we allemaal zot van mazout. Die zoete kant wilde ik op, maar het moest wel heavy zijn. Zo zijn we uitgekomen bij een robuust, donker bier van acht graden.

Dat verraderlijk vlot binnenrolt, dient gezegd.

De Smet-Van Damme: Omdat je het veel sneller drinkt dan pakweg een Duvel. De meeste reacties zijn alleszins heel positief. Ik dacht dat je passioneel bezig kon zijn met muziek, maar in de bierwereld is er ook veel bevlogenheid. Ik overweeg nu een cursus zythologie te volgen, kwestie van een beetje een kenner te worden. Niet dat ik de muziek niet meer volg. In Gent loopt nu een bandje rond dat Arson heet, en een soort grunge en gedreven stonerrock speelt. Precies de Dewaele Brothers op speed. Geen metal, maar stevig, apart. Wél metal is Alien Weaponry, een heel jonge groep uit Nieuw- Zeeland met een soort Maori-concept. De Sepultura van nu. Amazing.

El Chapo
El Chapo© .

Vroeger las je naar verluidt graag handleidingen van instrumenten.

De Smet-Van Damme: En het is bij non-fictie gebleven. Ik ben een enorme fan van Naomi Klein. Haar boeken schoppen je een geweten. Zo vraagt ze de lezer in No Logo en De shockdoctrine of die de waarheid wel wil horen. Niet dat zij die in pacht heeft, maar ze maakt dat je in de krant al eens tussen de lijntjes leest. Wat best nodig is. Nieuws wordt omhooggesmeten en alleen al omdat het daar hangt, denken mensen dat het wel waar zal zijn. Maar als ik nog iets recents moet noemen: onlangs ben ik met mijn dochter van zeventien naar A Star Is Born gaan kijken. Ik vond dat een waanzinnige film – en níét omdat ik niet in slaap ben gevallen, wat mij in de cinema nogal vaak overkomt. (lacht) Je zult verbaasd zijn van wat Lady Gaga als actrice kan. Ze is geen Madonna die efkes Evita speelt.

Alien Weaponry
Alien Weaponry© .

De rock-‘n-roll hebben we gehad, de seks slaan we over, dan resten nog de drugs.

De Smet-Van Damme: Op Netflix heb ik de hele historie van El Chapo in Narcos bekeken. Een gast die door stom toeval de techniek om cocaïne te produceren onder de knie krijgt, loopt een simpele tv-en-frigosjoemelaar tegen het lijf die Escobar heet. Twee losers, maar wat ze samen beginnen, zal enorme, surrealistische vormen aannemen. Vaten vol cash die onder de grond werden gestoken en half verrotten, een dorp dat ontploft omdat honderden gasflessen in het riool zijn geleegd om er drugs in te transporteren. Stel je even voor dat dat met Zuienkerke gebeurt! (lacht) Of hoe de realiteit vaak nog meer van de pot gerukt is dan de verbeelding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content