Chinese actrice aangeklaagd na ’te indringend staren’ naar kijker

© gf

Chinese televisiester Zhao Wei wordt aangeklaagd door een man die beweert dat de actrice hem, vanop zijn beeldbuis, te indringend in de ogen keek.

Zhao Weng, één van de populairste persoonlijkheden van het moment in China, heeft haar dagje niet. Ze mag dan wel zeven muziekalbums, een eigen film en een rol in John Woo’s oorlogsfilm Red Cliff op haar naam staan, maar sinds enkele uren ook een officiële aanklacht. Een man pretendeert namelijk “spirituele schade” te hebben overgehouden aan één van haar passages in de serie Tiger Mom: de actrice had hem namelijk vanop het televisiescherm te fel aangestaard.

Tiger mom vertelt het verhaal van een jong gezin waarvan de twee ouders er elk een eigen manier van opvoeden op nahouden. Zhao Wei vertolkt daarin de rol van bezorgde mama, die niets van de opvoeding van haar dochter aan het toeval overlaat, terwijl papa een iets vrijere aanpak hanteert.

Dat de klacht tot in het gerechtshof geraakte, is te wijten aan de wet die de overheid op 1 mei invoerde. Het Chinese juridische systeem mag namelijk geen legitiem ingediende klachten meer weigeren, tenzij het gaat om een geldige reden. Die maatregel zorgde ervoor dat het aantal rechtszaken al met 29% steeg, tot net meer dan een miljoen, ten opzichte van vorig jaar.

Het is nog niet bekend gemaakt of de klacht aangenomen werd, maar Gan Wen, medewerkster aan het Chinese hooggerechtshof, duidt het voorval alvast in klare taal: “Het is niet nodig om onze juridische middelen te verkwisten voor zaken zoals deze”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content