CAMPO valt (alweer) in de prijzen

Geert Opsomer, artistiek medewerker van kunstencentrum CAMPO, krijgt de jaarlijkse cultuurprijs 2012 van de stad Gent.

Na de selectie door het Berlijnse Theatertreffen valt het Gentse kunstencentrum opnieuw in de prijzen. Dit keer is het de stad Gent die het kunstencentrum onrechtstreeks bekroont. Op 24 maart 2012 schenkt Gent de jaarlijkse cultuurprijs aan CAMPO-medewerker Geert Opsomer. Elk jaar wordt die prijs uitgereikt aan een andere discipline. In 2012 is dit (voor het eerst) de sociaal-artistieke praktijk. De cultuurprijs bedraagt 2.500 euro.

Opsomer is germanist, theaterwetenschapper en dramaturg. Naast artistiek medewerker van CAMPO is hij ook docent aan de regieopleiding van het Brusselse Rits. Binnen CAMPO organiseert Geert Opsomer het Plateau/Platform voor Artistiek Nomaden (PAN), het CAMPO-luik waar aan artistiek onderzoek wordt gedaan. Een uitloper van dit platform was onder meer de Belgische-Congolese montagevoorstelling À l’ attente du Livre d’ Or, die geselecteerd werd voor Het Theaterfestival Nederland 2010.

De jury van de Gentse cultuurprijs bestond uit voorzitter Marijke Leye (Dienst Cultuurparticipatie), Pierre Muylle (directeur M.A.D. Musée d’art differencié Luik), An De bisschop (directeur D?mos), Wouter Hillaert (journalist en recensent podiumkunsten voor De Standaard en RektoVerso), Pascal Debruyne (wetenschappelijk medewerker UGent, Sociale en Politieke Wetenschappen), Riet Steel (wetenschappelijk medewerker HoGent, Sociaal-Agogisch Werk) en Marijke Pruyt (docente Arteveldehogeschool, Sociaal-Cultureel Werk).

De jury noemt Opsomer een pionier ‘in het leggen van verbindingen tussen lokale en internationale praktijken zodat die mekaar kunnen versterken’.

Opsomer stond mee aan de wieg van de sociaal-artistieke praktijk in Gent en drukte, aldus de jury, gedurende twintig jaar een belangrijke stempel op de ontwikkeling van de Gentse sociaal-artistieke en artistieke praktijk. De jury geeft aan dat ‘onder zijn leiding en inspiratie het Nieuwpoorttheater [het huidige CAMPO, EVS] uitgebouwd werd tot een open huis voor een grote diversiteit aan experimentele artistieke praktijken die de sociaal-artistieke praktijk gevoed en geïnspireerd hebben; mede daardoor staat de in Gent gewortelde sociaal-artistieke praktijk nationaal en internationaal op de kaart.’

Daarom beschouwt de jury Opsomers ‘lokaal gewortelde maar toch wereldse houding’ als broodnodig voor het relatief jonge sociaal-artistieke veld in Vlaanderen.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content