Bloedige ‘True Blood’-aflevering is inbreuk op mediadecreet

NV Bites Europe, de exploitant van de digitale televisiezender Acht, pleegt inbreuk op het mediadecreet door een bloedige aflevering van het programma ‘True Blood’ in de vroege avond uit te zenden. Een kijker die kinderen bij zich had, vond de beelden te akelig en diende een klacht in.

NV Bites Europe, de exploitant van de digitale televisiezender Acht, pleegt inbreuk op het mediadecreet door een bloedige aflevering van het programma ‘True Blood’ in de vroege avond uit te zenden. Dat heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) beslist. De VRM liet dinsdag wel weten NV Bites Europe geen sanctie op te leggen.

In de bewuste aflevering, die op zondagavond 1 mei 2011 werd uitgezonden, is een vastgeketende man in een kerker vol afgehakte ledematen en dode lichamen te zien. De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen van de VRM werd ingeschakeld na een klacht van een kijker die kinderen bij zich had, die de beelden heel akelig vonden.

De VRM is nu van oordeel dat de uitgezonden aflevering schade kan toebrengen aan de fysieke, mentale of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen, en dus inbreuk pleegt op het mediadecreet. ‘Dergelijke programma’s mogen niet worden uitgezonden door lineaire televisieomroeporganisaties tenzij door de keuze van tijdstip van uitzending of door technische maatregelen wordt gewaarborgd dat minderjarigen de uitzendingen normaliter niet kunnen zien of beluisteren’, aldus VRM.

De leeftijdscode die NV Bites Europe aan het programma koppelt, biedt volgens de VRM geen waarborg dat minderjarigen het programma niet kunnen bekijken. De exploitant liet daarop weten mee te willen werken aan een informatiecampagne om de technische beveiligingsmaatregelen meer bekendheid te verlenen. De VRM organiseert ook nog een overlegvergadering met Vlaamse televisieomroeporganisaties en dienstenverdelers over mogelijke (technische) maatregelen, zodat minderjarigen schadelijke programma’s niet kunnen bekijken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content