Band van de Dag #108: BRNS

Met hun intelligente popsound wil het Brusselse BRNS de wereld veroveren.

Het is zowat de droom van iedere band. Beginnen, iets opnemen, aandacht krijgen en op tournee vertrekken. En dat allemaal liefst zo snel mogelijk om daarna de buzz te bevaren. Dat is precies hoe het verhaal van BRNS begint.

De band is amper vier jaar bezig, heeft met releases zoals ‘Wounded’ al verschillende rimpelingen op het muziekwater veroorzaakt – de vergelijking met het Britse Alt-J is nooit veraf -, ging op tour doorheen heel Europa en stond op grote festivals als Les Ardentes, Dour, Pukkelpop, Eurosonic en Where The Wild Things Are. Het kwartet speelde ook in het voorprogramma van onder meer Django Django, Suuns en Cloud Nothings.

‘Hoe kan dit toch?’, zullen duizenden kleine indiebands zich afvragen. “We hebben het geluk gehad de juiste mensen op het juiste moment te ontmoeten”, zegt bassist slash keyboardist slash achtergrondzanger Antoine Meersseman in een interview met Poppunt Magazine. Enkele cruciale momenten zullen het BRNS-kwartet zeker bijblijven. Nadat ze drie nummers via Bandcamp online hadden gezet, werden ze opgepikt door het StuBru-programma Select.

“Dat heeft wel iets in gang gezet”, zegt drummer en zanger Timothée Philippe. Meersseman vult aan: “Het is de combinatie van live en online die de band met het publiek intenser maakt. Ik ben ervan overtuigd dat mensen sneller fan worden als die echt naar buiten treedt en zich niet verstopt achter grote iTunes-banners”.

De aandacht rond BRNS kwam in een stroomversnelling. Ze kwamen in contact met promotors, namen een 7-inch plaat op en boekten enkele optredens. “We zijn een paar keer in Frankrijk gaan spelen en dat was het begin van een groots avontuur. Het is vooral indrukwekkend wat we meemaken. Muziek gaan spelen overal ter wereld, wie zou daar niet voor tekenen”, vertelt Philippe.

“We weten wat we willen. En wat niet. Zoals op één plek groot worden en op een andere onbekend blijven”, zegt Meersseman. “Wij willen onze tijd nemen om overal voet aan de grond te krijgen.” Ze zijn alleszins goed op weg.

Binnenkort zal hun eerste volwaardige album ‘Patine’ verschijnen. Op Record Store Day brachten ze alvast de single ‘Void’ uit. Als we die mogen geloven, zal op ‘Patine’ het bekende geluid verder uitgepuurd worden. Speels en onvoorspelbaar zoals Animal Collective, hoekig ritmisch drumgeknal zoals Foals in hun beginjaren, gecombineerd met ambient-achtig gitaarwerk en breed uitgesponnen keyboardlijnen zoals WU LYF; het zijn enkele omschrijvingen om het intens dansbare popgeluid van BRNS te vatten. Op 16 mei staat de band op Les Nuits in de Brusselse Botanique (SL)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content