Tv-tip: het laatste seizoen van ‘Disenchantment’ (en de post-pensioenplannen van bedenker Matt Groening)

© National
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Na dit vijfde seizoen gooit Netflix het doek over Matt Groenings kierewiete fantasyreeks Disenchantment, maar de 69-jarige bedenker van The Simpsons denkt nog lang niet aan stoppen. Het post-pensioenplan van Groening voor u uitgelegd.

Princess Bean leeft nog lang en gelukkig.

Matt Groening was ondubbelzinnig bij de release van Disenchantment in 2018: ‘Het is het leukste dat ik ooit heb gedaan.’ Ook in het laatste seizoen wachten Princess Bean, Elfo en Luci nog allerhande magische avonturen. Om Dreamland te redden van de slechte Koningin Dagmar, moet Bean haar moeder verslaan. En Satan. En ook nog een kwaadaardige wetenschapper. De middeleeuwse vertelstof en moppen die Groening hierna nog over heeft, kan hij kwijt bij de Amerikaanse uitgeverij Titan Books. Die brengt dit najaar een drieluik uit met nieuwe avonturen uit Dreamland, onder de titel Disenchantment: Untold Tales.

© COURTESY OF NETFLIX

Futurama heeft toch weer een toekomst.

Groenings animatiereeks Futurama is terug. Opnieuw. Tien jaar nadat de futuristische show over de strapatsen van Fry, Leela en Bender voor een zoveelste keer werd stopgezet, reanimeerde Hulu hem deze zomer met een elfde seizoen, dat bij ons op Disney+ te zien is. Ook de makers zelf zijn niet bang om met de wispelturige toekomst van de show de draak te steken: in het nieuwe seizoen wordt er geprobeerd om een geannuleerde robotsoap terug te brengen. Hoewel een vervolg nog niet bevestigd werd, zouden er gesprekken lopen over een twaalfde seizoen.

De Simpsons zullen Groening overleven.

The Simpsons is good again’, kopte Vulture nadat het 34e seizoen van de populaire animatieserie dit voorjaar werd uitgezonden. ‘De show innoveerde zijn weg terug naar populariteit en relevantie.’ Terwijl de serie de laatste jaren in opspraak kwam vanwege enkele problematische personages (er kwam zelfs een docu uit met als titel The Problem with Apu), bevestigen verschillende media nu de renaissance van Amerika’s bekendste gele gezin. Dat heeft onder meer te maken met een wissel van de wacht bij de schrijvers, die opnieuw onbeschroomd hedendaagse issues durven te tackelen. Dat Homer en Marge kampen met thema’s als mild ouderschap of dat zwarte personages meer in touch zijn met hun roots, spreekt een nieuwe generatie kijkers aan. Matt Groening, enkel nog als producent en creatief consultant werkzaam bij de show, plukt er alleszins de vruchten van.

© COURTESY OF NETFLIX

Vanaf vrijdag 01.09, Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content