Recensie: Alles in Huis

Hoe kun je een Mexicaanse haciënda vol prulletjes in eer en geweten staan te bekritiseren als je zelf thuis een middeleeuws bastion hebt? Niet, zo bleek in het vtm-programma ‘Alles in Huis’.

Alles in Huis

Elke woensdag, vtm (0)

Zeggen dat Alles in Huis niet het meest originele programma is dat je dit najaar op televisie kunt bekijken, is als zeggen dat een akkoord over BHV even op zich heeft laten wachten. Deze vtm-reeks heeft heel dicht tegen Komen Eten aangelegen, het succesnummer van VT4 waarin gewone Vlamingen bij elkaar op bezoek gaan om over het eten te zeuren. Het voornaamste verschil is dat de deelnemers in Alles in Huis niet meer de moeite hoeven te doen om te koken, want ze mogen toch meteen overgaan tot het meest voyeuristische deel van Komen Eten, het inspecteren van elkaars huis.

Als er ooit een handboek uitkomt met de tien geboden van Komen Eten, dan zal ‘Kies excentrieke kandidaten uit’ daarin zeker op de eerste pagina staan, en dus was ook Alles in Huis tot aan de nok volgestouwd met kleurrijke mensen. Luc bijvoorbeeld, die in bloemengemeente Lochristi een grote Mexicaanse haciënda had opgetrokken, compleet met zonnetoren voor zijn cactussen. Of Ognev, die zijn interieur grotendeels zelf bij elkaar had geknutseld met dingen die door anderen weggegooid zijn. Of Bram, wiens huurhuis in de binnenstad van Brugge volledig in het teken staat van de middeleeuwen.

Die laatste beloofde bij de start van de aflevering ook meteen dat hij zijn onverbloemde mening over de woningen van de anderen zou geven, wellicht de tweede reden waarom de makers hem hadden geselecteerd. Nochtans viel het met die grote mond van Bram mee, en ook de anderen hielden zich meestal op de vlakte als ze het heiligdom van hun collega’s betraden. Eigenlijk was dat normaal: hoe kun je nu een Mexicaanse haciënda vol prulletjes in eer en geweten staan te bekritiseren als je zelf thuis een middeleeuws bastion hebt, als je eigen interieur net als dat van je concurrenten ook gewoon ‘de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie’ is?

We onthouden uit de eerste aflevering dan ook vooral de wanhopige pogingen van de makers om het geheel wat op te leuken, door de deelnemers tequilashots op te gieten bijvoorbeeld of door te tonen hoe het seksleven van de enige vrouwelijke kandidaat een gespreksonderwerp was voor de drie mannen. Tevergeefs: Alles in Huis was noch vernieuwend of interessant maar gewoon saai.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van Alles in Huis? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content